Helyben járó
Campus
Hajdú-Bihar
Gazdaság
Közélet
Programok
Bűn
Sport
Életmód
Galéria
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Fórum II. is téma volt a debreceni közgyűlésen

| 2023. 09. 28 | 13:53:00
A tűzoltóság és a keleti városrész fejlesztéséről is tárgyaltak.
A Fórum II. is téma volt a debreceni közgyűlésen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nagy egyetértésben szavazott a jelenlévő 30 képviselő a debreceni önkormányzat közgyűlésének szeptember 28-ai ülésén, amely Pákh Károlynak, az ifjúsági és sportbizottság nem képviselő tagjának eskütételével kezdődött. Az első napirendi pont, a tűzoltóság 2022. évi tevékenységéről szóló beszámoló az augusztusi közgyűlésről került át a mostanira. A napirendi ponthoz kapcsolódva Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester kiegészítésében hangsúlyozta:

a város növekedésével és fejlődésével együtt a helyi tűzoltóságnak is ezt az utat kell járnia, a jövőben pedig az elmúlt tíz évhez képest lényegesen több és felelősségteljesebb munka hárul majd rájuk.

Munkájukról dicsérő szavakkal beszélt, azt nagy hivatástudattal, szakértelemmel végzik, nem egy esetben kockára téve egészségüket, életüket azért, hogy a város lakosságát megóvják a még nagyobb bajtól. A következő években Debrecen fejlődése miatt további kihívásoknak kell megfelelniük. Fontos, javulni kell a munkakörülményeiknek, már csak azért is, hogy a tűzoltópálya hívogató legyen a fiataloknak.

Deák László tűzoltó alezredes, a Debreceni Hivatásos Tűzoltóparancsnokság parancsnoka előterjesztése kiegészítéseként elmondta: tavaly több mint háromezer beavatkozásuk volt, 53 ember életét mentettek meg, legalább 600 esetben kellett viharkárok felszámolásáért vonulniuk. Kiváló az együttműködésük a közműszolgálatokkal és a hatóságokkal. A helyszíni gyakorlatokba bevonták az új gazdasági társaságokat, folyamatosan ellenőrzik a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemek technológiáját, védelmi rendszerüket. Aktívak az önkéntes szervezetek is, akik közül kiemelte a reformátusok segítőszolgálatát. Plusz munkát adott nekik az ukrajnai háború keltette menekültválság. A társasházaknak tartottak tájékoztatót a tűzvédelmi feladatokról, hatezer hatósági ügyben jártak el.

Az előterjesztés kiegészítése után Madarasi István (MSZP) képviselő és Papp Viktor (Fidesz-KDNP) frakcióvezető is kifejtette, hogy a tűzoltók munkáját elismerés és tisztelet övezi a városban.

Madarasi megkérdezte, hogy a jövő évi feladatai között ott van-e a lakosság tájékoztatása, utalva a gyarapodó viharkárokra. A parancsnok válaszában részletezte, a lakosság felkészítésével kapcsolatban külső védelmi tervgyakorlatokat tartanak. Abba az önkormányzatot és a társszerveket is bevonják. Ebben van lakosságtájékoztatási modul is. Papp Viktor hozzászólásában elmondta, látható, hogy a parancsnokság folyamatosan fejleszt, képzi a munkatársait a lakosság biztonsága érdekében.

A tűzoltóság 2022. évi munkájáról szóló előterjesztésben rengeteg konkrétum is szerepelt. Az illetékességi területén működő katasztrófavédelmi őrsökkel közösen 36 település tűzvédelmi feladatait biztosítja, így többek között Debrecenét is. 154 készenléti tűzoltó, 16 készenléti gépjárművel látják el a munkát. A személyi állományban előre léptek, tavaly öt új tagjuk lett. Tavaly két jelentősebb, legmagasabb riasztási fokozatot elérő beavatkozásuk volt. 1635 vonulásuk volt, ebből 841 esetben kellett beavatkozniuk. 131 alkalommal számolták fel kiérkezésük előtt a tüzet és 611 téves riasztásuk volt. Műszaki mentéshez 1577 alkalommal kaptak riasztást. Ebből 1277 volt beavatkozást igénylő. A tűzesetek jellemzője az volt, hogy döntően szabadban keletkezett tüzekhez riasztották őket, otthoni létesítményben 249 alkalommal keletkezett tűz. 1554-szer hívták őket műszaki mentéshez, ebből közúti baleset, valamint életmentés egyaránt 330 alkalommal volt. Fakidőlésnél 287 esetben kellett segíteni. A következő évek feladatai: sérüléssel, halálesettel járó tűzesetek számának csökkentése, polgári védelmi szervezetek katasztrófavédelmi készségeinek és képességeinek továbbfejlesztése és a valós kockázatoknak megfelelő gyakorlati felkészítésének folytatása, a lakosság a katasztrófák veszélyeire és kialakulásuk esetén követendő magatartási szabályokra való felkészítésének folytatása, toborzás hatékonyságának növelése.

Nem lesz szórakoztató negyed

A közgyűlés határozatával a közeljövőben lejáró bérletiviszonnyal bérlakásokban élők számára adott könnyebbséget. A bérbeadó legfeljebb 5 év határozott időtartamú szerződést köthet. A 2010-től kezdődően kiírt bérlakáspályázatok alapján bérleti jogot szerző személyek bérleti jogviszonyát a bérbeadó legfeljebb 5 évvel hosszabbíthatja meg. Az önkormányzati rendelet módosításával a bérlő kérelmére lehetővé tette a 2023. január 1-je előtt lejáró, a szerződéskötéstől számított 10 év határozott idő elteltére figyelemmel már nem hosszabbítható bérleti szerződések 2023. december 31-ig történő meghosszabbítását bizonyos feltételek teljesülése mellett.

A keleti városrész fejlesztését érintő határozat elfogadása előtt Madarasi István tolmácsolta az ott élők aggályait, miszerint nem szeretnék, ha a városrész lakóövezetének bővítésével szórakoztató negyed alakulna ki. Papp László válaszából kiderült, szó sincs szórakoztató helyek kialakításáról, oda kereskedelmi egységeket terveznek.

Azt is úgy, hogy azok ne a lakóövezet, hanem a nagy forgalmú Faraktár utca felé legyen nyitott, ugyanakkor az az épület hangszigetelőként is szolgál majd.

A Csapó utcán létesítendő Fórum II. bevásárlóközpont helyének kialakításával kapcsolatban Gábor István  főépítész az előterjesztést kiegészítette azzal, hogy a Csapó utca 27. számú épület védettséget kapott, majd kérte, ezt vegyék figyelembe az új komplexum tervezésekor. Ezt – ígérte meg Papp László – figyelembe veszik, a védettséget nem veszik le az épületről. Mándi László (Momentum) előrebocsátotta: ő és frakciótársai nem fogják megszavazni az előterjesztést, mert a Fórum II. látványterve nem aratott nagy sikert a lakosság körében, a tervezett épület nem illeszkedik a környezetébe, a függőfolyosót pedig egyenesen tájsebnek nevezte. Papp László felhívta képviselőtársa figyelmét, nem biztos, hogy jól dönt, ha nem szavazza meg a fejlesztési tervet, hiszen a városnak a kereskedelemben is lépést kell tartania a fejlődésben. Szerinte a kereskedelem nem tart ott, mint a városfejlesztés más területe. Majd Nagyvárad példáját hozta, ahol sok üzletet, bevásárlóközpontot alakítottak ki.

Végül a közgyűlés elfogadta a Csapó, a Burgundia, a Blaháné és a Liszt Ferenc utcák által határolt területre vonatkozó telepítési tanulmánytervet. 

Egységesen igennel szavazott a közgyűlés a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) Pósa utca 1. szám alatti épület emeleti szintjén két helyiségben való terjeszkedése kérelmére. A két helyiséget ingyenesen veheti használatba a DAEFI és ott egészségügyi alapellátást, valamint egészséges életmód segítését célzó szolgáltatásokat nyújthat. A polgármester dicsérte a DAEFI tevékenységét, hogy szűrőprogramokat szervez a város lakosainak.

Döntött a grémium a víziközmű-szolgáltatás gördülő fejlesztési terv beruházási részeiről is a 2024-2038-as időszakra. A város előzetes kötelezettséget vállal a beruházási tervrészben szereplő egyes fejlesztések kiadásainak fedezetére. Ennek költsége 2024-ben nettó 156 millió forint, míg a többi évre még nincsenek betervezett összegek.

Az önkormányzat ebben az évben is meghirdeti a hátrányos szociális helyzetű felsőfokú tanulmányaikat megkezdeni kívánó debreceni fiatalok támogatását, a Bursa Hungaricat. Az ehhez való csatlakozást szeptember 29-én küldik be, az önkormányzat október 3-án hirdeti meg a pályázatot, amelyeket december 5-ig bírálnak el. Az ösztöndíjak javasolt összege 5–10 ezer forint/fő/hó közötti összeg és a város 10 millió forintot fordít erre. Madarasi István javasolta, a keretösszeget duplázzák meg, hiszen a jelenlegi 10 millió kevés, és nem fejezi ki kellőképpen Debrecen gondoskodó város voltát, továbbá, több diák is jelentkezne rá. Papp László nyitott volt képviselőtársa felvetésére.

CH

Kapcsolódó hírek
Így lehetne javítani egyes gyógyszerek hatékonyságát
Így lehetne javítani egyes gyógyszerek hatékonyságát
A módszert a Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán dolgozták ki.
Most lassabb a Debrecen–Budapest vonalon az InterCity, mint 30 éve
Most lassabb a Debrecen–Budapest vonalon az InterCity, mint 30 éve
1993-ban az újonnan bevezetett InterCity 2 óra 22 perc alatt tette meg a Debrecen–Budapest utat.
Különdíjat kapott a #mutiholdolgozol pályázat keretében az NI
Különdíjat kapott a #mutiholdolgozol pályázat keretében az NI
Inspiráló program és kreatív gyereksereg.
Aki látja a cigányok bukásait, de megtéréseit is
Aki látja a cigányok bukásait, de megtéréseit is
Drogfüggők, utcalányok között hirdette Isten igéjét a debreceni lelkipásztor. Interjú Gregussné Buzás Irénnel, a cigánymisszió vezetőjével.
A debreceni könyvtáros 17 millió forintot „nyúlt le”
A debreceni könyvtáros 17 millió forintot „nyúlt le”
A férfi a saját cégétől rendelt látszólag szakmai kiadványokat.
Semmelweis, aki nem tudott hozzászokni a halálhoz
Semmelweis, aki nem tudott hozzászokni a halálhoz
A debreceni díszvetítésen jártunk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés