Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A DEAC nemcsak az egyetem, hanem Debrecen része is

Cívishír | 2024. 06. 26. | 20:51:21
Évadzárót tartott az egyetemi sportegyesület.
A DEAC nemcsak az egyetem, hanem Debrecen része is
Évadzárót tartott a DEAC a stadion Halljában (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Stílszerűen, a Nagyerdei Stadion legnagyobb rendezvénytermében, a Hallban tartotta a 2023/2024. szezon évadzáró rendezvényét a Debreceni Egyetemi Atlétikai Club (DEAC) július 26-án este. Az egyetemi sportklub életében ez már a hetedik ünnepélyes idényzáró volt, amely ezúttal is alkalmat adott a számvetésre és a jövőbe tekintésre.

– Nehéz év volt, sikerekkel és csalódásokkal, de mindezzel együtt megmaradtak a klub sajátosságai. Emelkedett az igazolt versenyzőink száma, bővültek a hazai és nemzetközi kapcsolataink, erősödött a szimbiózis az egyetem többi részével, a várossal. Eredményességünk sok helyen nőtt, míg máshol voltak visszaesések. Az infláció bennünket is sújtott, emiatt pénzügyi kiigazításokat is el kellett végeznünk. De nem adtuk fel elveinket, célkitűzéseinket – kezdte értékelőjét Jávor András, a DEAC elnöke. Elmondta azt is, hogy kiszolgálták az egyetemi ifjúságot, együttműködtek a sportszakmai- és a sportorvosi szervezetekkel, valamint a középiskolákkal. Segítik a debreceni sportot, családias klubéletet élnek, válogatott sportolókat adnak, sikeresek az utánpótlás-nevelésben. A tervek között szerepel az erősödő versenyben megtartani az eredményességüket, továbbá, legyen még több igazolt egyetemista sportolójuk. Ez a szám most közelíti az 500-at.

Szilvássy Zoltán rektor úgy fogalmazott, hogy a DEAC egyenlő az egyetemmel, majd gratulált a sportolóknak, akik között nemcsak hallgatók, hanem egyetemi oktatók is vannak; végezetül pedig megköszönte az együttdolgozást a sportegyesülettel.

A várost képviselő Barcsa Lajos alpolgármester a DEAC-ot egy olyan nagy családnak nevezte, amelynek nemcsak 30 szakosztálya és háromezer sportolója van, hanem az egyetem fontos szövetségese Debrecennek abban, hogy a város a sport városa legyen, ahol kiemelten kezelik a sport ügyét. A sport az egyetem hírnevének öregbítésére is szolgál, továbbá a DEAC-nak a közösségépítésben is fontos szerepe van. Büszke arra, hogy a város számos eseményt szervez közösen az egyetemmel. Ilyen a július 12-24. között tartandó európai egyetemi játékok. Mint mondta, a város magáénak érzi a DEAC-ot, segíti működését, igaz nem nagy összeggel, a 2019-től tartó terminusban összesen 139 millió forinttal. Kiemelte, a debreceni fiatalok számára példaképül szolgálnak a DEAC sportolói, akik a felnövekvő nemzedékekben erősítik azt a hitet, hogy érdemes sportolni, lehetnek egyszerre sikeresek a sportban és a tanulmányokban is.

– Nem a kiemelkedő sporteredményekről szóló év van mögöttünk, hanem egy nyugodt életet élő sportklubé. Ennek ellenére vannak nagyon jó eredményeink. Például a röplabdások az Extra ligában a négy közé jutottak, a futsalos lányok bronzérmesek a bajnokságban és győztesek a magyar kupában – tudtuk meg Bács Zoltán kancellártól, aki a tervekről is beszélt. Kifejtette, amit az elmúlt 20 évben a DEAC működésében létrehoztak, az is egy innováció a magyar felsőoktatásban. A Debreceni Egyetem egy előrelátó intézmény, aminek mai eredményeiből óriásit léphetnek előre. Nem lesz ez másként a DEAC-nál sem. Cél a nyugodt és stabil működés. Az egyesület több mint 3 milliárd forintból gazdálkodik. Majd a sportolók kettős-életpályamodelljére tért át, hiszen a DEAC versenyzőinek a sportban és a tanulmányokban is kell teljesíteniük. Ehhez az egyetem ad segítséget.

Lóczi Lászlóné Kovács Marianna, a DEAC ügyvezetője a szakosztályok elmúlt évi eredményeit értékelte. Ezek között számára a legnagyobb a családi nap „fantasztikus” rendezvénye volt. Aztán a szakosztályokat vette sorra, kezdve a férfi röplabdásokkal, akik a legrégebbi szereplői a hazai élvonalbeli bajnokságnak, és az idén a 4. helyen végeztek. A futsalban a férfiak egy új csapattal az 5., míg a nők a 3. helyen végeztek a legmagasabb osztályban. A jégkorongozóknál az utánpótlás-nevelést emelte ki, majd Mihalik Andrást, Mihalik Gergőt és az immár 100-szoros válogatott Hetényi Zoltánt dicsérte meg. A legnépszerűbb, és a több mint 500 sportrolójával a legnagyobb létszámú szakosztály a labdarúgóké. A felnőtt csapat az NBIII-ban folytatja szereplését, de ennél jóval nagyobb teljesítmény, hogy fiú és lány vonalon is utánpótlás tehetségközpontként működik. A kosárlabda kiemelt sportág, a felnőttek országos 8. helyen végeztek, de az utánpótlás-bajnokságban szereplők között vannak dobogós helyezettek is. A vívószakosztály mintegy nagy családként működik, tagjai közül kiemelte Battai Sugár Katinkát és Osváth Richárdot. A vívók utánpótlása nagyon jó - fűzte hozzá. Teniszben Máthé Gábor világbajnoki 4. helyezést ért el, a cheerleaders csapat országos bajnok lett, a shotokan karatecsapat kilépett a nemzetközi színtérre, a Debrecenben rendezett kontinensversenyen több mint 30 érmet szereztek.

Az esemény végén a DEAC díjakat adott át. A díjazottak:

Év szakosztálya: a labdarúgó szakosztály

Év sportolója: ifjabb Szabó Gábor (lovassport)

Év meglepetése: Shotokan Karate utánpótlás csapata

Év tehetsége: Bíró Beáta (sakk)

Év legnépszerűbb szakosztálya: Cheerleader

Év csapata: Röplabda

Év edzője: Dávid László (vívás)

Év feltörekvő sportága: szabadidős szakosztály

Év utánpótláscsapata: U 14-es leány foci csapat

Time of nations: női rugby csapat

Fair Play-díj: Árvai Péter röplabdázó

Év DEAC-os egyetemi hallgatója: Battai Sugár Katinka (vívás)

Év DEAC Mentorszervezete: Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi kara

Év kommunikációs munkatársa: Nyitrai Daniella

Év DEAC mentora: Bácsné Bába Éva

Év vállalati partner díja: GE Hungary Kft.

Év dolgozója: Beregszászi Dóra és Beregszászi Fanni

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Új elnököt választott a Jobbik
Új elnököt választott a Jobbik
A párt megerősödését a radikálisan őszinte politizálásban látja.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Jó hír jött a magyarok egyik kedvenc gyümölcséről
Kiváló termés, hosszú szezon várható.
Vendégmunkások: Nagy Márton szigorúbb hozzáállást ígér
Két-három év múlva lendülhet fel újra az elektromos autók piaca - mondta.
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Különleges koncerttel ajándékozza meg a magyar közönséget Leslie Mandoki
Augusztus 18-án, 19:00 órától a budapesti Bazilika előtti téren újra felcsendül a zene.