Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2024-ben földön, vízen és levegőben is kínál programokat Hajdúszoboszló

Cívishír | 2024. 02. 28. | 13:10:47
Csaknem 400 rendezvénnyel készül a fürdőváros.
2024-ben földön, vízen és levegőben is kínál programokat Hajdúszoboszló
Rengeteg program közül válogathatnak a helyiek és a látogatók is (Fotó: Cívishír)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén közel négyszáz változatos program várja a látogatókat Hajdúszoboszlón. A kisebb rendezvényektől a színházi előadásokon át a többezres fesztiválokig – jelentették be a február 28-i sajtótájékoztatón. Czeglédi Gyula polgármester elmondta, színes és változatos rendezvényekkel készülnek 2024-re, ami nemcsak a főszezont, hanem az egész évet érinti, hiszen a turisták mellett természetesen a helyi lakosság is a célközönség. A városvezető kiemelte, a képviselő-testület elfogadta a város költségvetését, és a kulturális programokra jelentős összeget fordítanak. A múlt évben ez 165 millió forintot jelentett, idén megemelték a keretet, 203 millióból gazdálkodhatnak. Czeglédi Gyula tudatta, Hajdúszoboszlónak az elmúlt négy évben fontos partnerei voltak a civil szervezetek, és az önkormányzat fontosnak tartja a támogatásukat, így több mint 20 százalékkal növelik a nekik szánt támogatásokat, ötvenmillió forintot terveznek szétosztani. – Fontos lehet a civil közösségek vezetői számára, hogy az elmúlt évi 30 százalékos önerőt csökkentettük, idén 20 százalékot várunk el. Ezt saját munkával is el tudják számolni. Tehát az a munka, amit ők beletesznek egy-egy programba, rendezvénybe, az duplán kifizetődik – mondta.

Hamarosan elkészülő beruházásokról is szót ejtett a városvezető.

Czeglédi Gyula (Fotó: Cívishír)

Ilyen a Szoboszlói Irodalom Háza a Kossuth utcában, melyet a tervek szerint pünkösdkor adnak át. – Ez egy interaktív létesítmény lesz, amelyben az irodalom kedvelői teret fognak nyerni, és sok érdekes, izgalmas esemény várható. A másik kezdeményezés pedig a Fejedelmi Kincstárunk kiegészítése. Talán sokan nem tudják, hogy Bocskai Istvánnak volt egy másik koronája is, amit a gazdag szászoktól kapott 1605-ben. Ez egy gótikus korona volt, délszláv uralkodóé lehetett, valamikor ezt nevezték bosnyák koronának is. Ennek a hieteles mását szeretnénk elkészíteni – sorolta a városvezető. Czeglédi Gyula elmondása alapján a munka más folyamatban van, szponzorokat is bevontak, továbbá saját polgármesteri keretéből is támogatja ennek az új ereklyének a megvalósítását, a másolat elkészítését. Tudatta, Bocskai ezt a koronát is nagy becsben tartotta, még a temetésén is ki volt állítva. Halála után a Habsburg császár egyik hadvezéréhez került, aki 1627-ben a pápának ajándékozta és Rómába küldte. A pápa a Loretoi kegyhely kincstárába vitette, emiatt loretoi koronaként is ismert e műkincs. A kegyhelyet azonban 1800 körül elpusztították, kirabolták, így az eredeti koronának nyoma veszett. Fennmaradt viszont a pontos rajza és leírása a 17. századból, ennek alapján végzik a munkálatokat.

Tervek szerint még a nyár előtt megnyílik ez a kiállítás, amely e koronán keresztül a Bocskai-kincsek történetének új fejezetét nyitja meg a látogatók előtt.

Majoros Petronella (Fotó: Cívishír)

Majoros Petronella alpolgármester úgy fogalmazott, a kisebb rendezvényektől a színházi előadásokon át a nagy fesztiválokig nyújtanak élmény a Hajdúszoboszlón élőknek és a látogatóknak. Több mint 30 színházi előadás és több mint 20 szórakoztató nagyrendezvény, élő szabadtéri koncert, többnapos rendezvénysorozatok lesznek az idei évben. – Közel 60 ismeretterjesztő előadással is készül a művelődési központ, erre ebben az évben különösen nagy hangsúlyt szeretnénk fektetni. Minden hónapban exkluzív kortárs művészeti tárlat is várja az érdeklődőket a Szoboszlói Galériában. Érdemes megemlíteni, hogy a galéria kiemelkedik a térség kortárs művészeti galériái közül, hiszen az elmúlt években több Munkácsy-díjas képzőművész is helyet kapott ebben a létesítményben – sorolta.

A rendezvények kapcsán kiemelte a Szoboszlói Nyár eseményt, ami idén is 60 napon át tart majd a térség civil közösségeinek bevonásával. Már javában zajlik a Civil Roadshow, amelyhez 47 szervezet csatlakozott.

Számos rendezvény várja az érdeklődőket (Fotó: Cívishír)

Március 22-én kezdetét veszik a Tavaszi Művészi Napok, és összesen 23 programot rendeznek ennek égisze alatt. A városba érkezik Pokorny Lia, Gönczi Dorka, Janklovics Péter, Kálloy Molnár Péter és az Alma Együttes is. Március 24-én, virágvasárnap nyílik meg a húsvéti park, amelyre évek óta nagy lelkesedéssel készülnek és egyre népszerűbb. – 14 órakor a művelődési központban lesz az ünnepélyes megnyitó barkaszenteléssel és egyházi liturgiával. Ezt követően az evangéliumi események megjelenítése a cél, szamárháton Jézus bemutatását idézzük meg egy körsétán, a húsvéti park körül. Segítségünkre lesznek a művelődési központ néptáncosai, és közös táncra várjuk a város lakosságát, az érdeklődőket – ismertette. Eme napon lesz galambröptetés is. A húsvéti park ebben az évben is két tematikára épül, továbbá egy új elem is megjelenik. Az egyik az egyházi park, másik a népszokások, hagyományok felelevenítése. Újdonságként egy tavaszt idéző miliőt alakítanak ki a művelődési központ főbejárata előtt, mely húsvét után is látható lesz.

A tervek szerint 100 feltámadáskertet készítenek, ebből majd egy kereszt formájú installáció fog kirajzolódni. Idén is 500 galamb díszíti majd a park egyik fáját, amely a béke üzenetét hordozza. Természetesen nem maradhatnak el a tojásfák, a nyuszifigurák és az óriás tojások sem.

Kovács Gergely (Fotó: Cívishír)

Kovács Gergely alpolgármester a városi nagyrendezvényekről számolt be. Tudatta, az elmúlt években rengetegen voltak kíváncsiak a turisztikailag kiemelt és a civil szervezetek rendezvényeire, de 2024-ben emelik a tétet. A megszokott események túl új elemek is megjelennek a városban. Ismét lesz Bizonyítványbuli június 22-én; sztárfellépő Manuel és Mihályfy Luca lesz, de színpadra lép a helyi pedagógusokból álló Férfi Tanerő Rock Band is. Megmérkőznek egymással a város legerősebb diákjai, és ekkor várják a foci szerelmeseit is szurkolói zónával. Júliusban érkezik az ArtFood Fesztivál, ami 2023-ban debütált. – Ez a rendezvény a művészet és a gasztronómia határterületein mozog. Zenei és kulináris téren is igyekszünk ínyencségeket nyújtani a vendégeknek. Ez kétnapos rendezvény lesz, és a korábbihoz hasonlóan ingyenes – ismertette.

Augusztus első hétvégéjén a lovaké lesz a főszerep, ugyanis 43. alkalommal rendezik meg a Kösely Kupa Lovasfesztivált, ahol 90 perces élő koncertet ad Curtis, továbbá a János vitéz című produkciót adja elő Pintér Tibor társulata, a Nemzeti Lovas Színház. Szeptemberben rendezik a Bor- és Gasztorfesztivált; a díszvendég idén is Tokaj városa lesz.

A város vezetői ismertették a részleteket (Fotó: Cívishír)

– A nemes italokhoz finom falatok, gasztronómiai élmények is dukálnak, így újra felvonulnak majd azok az éttermek, szolgáltatók, akik a környéken a legszínvonalasabbak. Egyelőre többet nem árulnék el róla, de lesznek olyan éttermek, amelyek a régió legismertebbjei közé tartoznak – mondta sejtelmesen Kovács Gergely, hozzátéve, a hétvége részeként fellép többek között a No Sugar és a Soulwave zenekar. Kiemelte, több éves kihagyás után pünkösd hétvégéjén újra megrendezik a Délibáb Kupa Hőlégballon Fiesztát. A rendkívül látványos eseményen több mint 20 csapat verseng majd. – 2024 a mozgás éve lesz Hajdúszoboszlón. Május utolsó napján kezdődik és június első napján fejeződik be a Sportolj, Szoboszló! rendezvény, ahol 2024 percen keresztül mozgásban tartják a várost. A lakosok, civil szervezetek, sportegyesületek, oktatási intézmények vállalkoztak arra, hogy 2024 percen keresztül, vagyis több mint 33 órát mozognak összesen.

Az eseményen lesz többek között iskolai Challange Day, éjszakai foci- és kosártorna, nagy sportágválasztó, futó- és úszóverseny, továbbá számos látványos bemutató is.

Borsi Csaba (Fotó: Cívishír)

Borsi Csaba, a művelődési központ igazgatója kiemelte az infrastrukturális beruházásokat, hiszen a művelődési központ keretein belül megújul az eszközpark, melyet igénybe vesznek a vendéglátósok, a kiállítók a szabadtéri rendezvényeken. Ennek köszönhetően esztétikusabb, impozánsabb faházakkal jelenhetnek meg az eseményeken. Köszönetet mondott az önkormányzatnak, a Hungarospának a támogatásért, majd tovább folytatta a rendezvények felsorolását. Kiemelte az augusztus 18-19-én tartandó Dixieland Napokat, a július 14-i Bagossy Brothers Company koncertet, a július 19-i Edda nagykoncertet (idén 50 éves a zenekar), továbbá az ünnepi megemlékezést augusztus 20-án a Csík Zenekarral és az augusztus 24-i Záró Retró utcabált. De a bőség zavara itt nem ért véget, említhetjük a gyereknapot, a Hungarospa július 27-i születésnapján tartandó Strandok Éjszakáját, a szeptember 7-i Birka- és Slambucfőző Örömnapot, a november 8-9-i Márton-napi vigadalmat és természetesen az óévbúcsúztató szilveszteri csergetést is.

További információk a város honlapján.

FR

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Debrecen gazdaságát és szakképzését mutatja be az expó
A Cívishír rendezvényén egymásra találnak a munkát és tanulási lehetőséget keresők, valamint a cégek.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.