Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több tucat burkolatlan utcát aszfaltoznának Debrecenben

| 2023. 05. 12. | 15:52:00
86 millió forintot fordít a város az építésekhez szükséges tervek elkészítésére.
Több tucat burkolatlan utcát aszfaltoznának Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Papp Viktor a debreceni közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője a május 12-i sajtótájékoztatón elmondta, ebben az évben a Kertségi Fejlesztési Programnak köszönhetően

megközelítőleg bruttó 86 millió forintot fordít a város önkormányzata lakossági kezdeményezésre megvalósuló útépítések előkészítésére, konkrétan az ezekhez az építésekhez szükséges tervek elkészítésére.

A város évről évre egyre jelentősebb mértékben koncentrál a közlekedés fejlesztésére, legyen az az utak nagyfelületű aszfaltozása, út- és járdaépítések, mivel egyaránt fontos, hogy mind a járművel, mind a gyalogosan történő közlekedés biztonsága megfelelő legyen. Debrecen kertvárosi részei az elmúlt évek kormányzat családpolitikai támogatásainak köszönhetően dinamikusan fejlődtek, jelentős számú lakásépítés valósult meg, illetve indult el, néhány esztendő alatt akár új utcák jöttek létre.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy ezek a területek is minél komfortosabbak, minél kényelmesebben élhetőek legyenek – írták közleményükben.

Az elmúlt években is folyamatosan zajló programot folytatva most 25 szilárd burkolattal még nem rendelkező utca kapcsán indul el a tervezési munka. Ez átfogó jelleggel szinte mindegyik városrészt érinteni fogja a Kerekesteleptől Józsáig vagy a Fészek-lakóparktól Halápig. Május végén írja ki az önkormányzat a közbeszerzési pályázatot a tervezők számára, a szerződéskötésekre várhatóan augusztusban kerül sor, s 2023 végére, 2024 első negyedévére készülhetnek el a tervek és a szükséges engedélyek. A majdani útépítések kapcsán nagyon fontos, hogy az ezekhez szükséges területek is rendelkezésre álljanak. Ezért Papp Viktor külön is arra kérte az érintett lakókat, hogy működjenek együtt, s ahol erre szükség van, ott az útépítések megvalósíthatósága érdekében ingatlanaikból a megfelelő területrészt adják át az önkormányzatnak.

A hatóságok ugyanis csak akkor engedélyezik az útépítést és az ezzel kapcsolatos közműberuházásokat, ha az előírásoknak megfelelő terület az önkormányzat tulajdonában van.

Ahol ilyen jellegű akadályok nincsenek, ott arra fog törekedni az önkormányzat, hogy az útépítési munkálatok a tervezési folyamatot követően minél hamarabb megindulhassanak. A most tervezéssel érintett 25 utca – illetve annál némileg több, mivel egyes utcákhoz kisebb becsatlakozó szakaszok, utcák is tartoznak – teljes hossza megközelítőleg 7,5 kilométer.

Kovács István önkormányzati képviselő felelevenítette, hogy lakossági fogadóórái többsége során olyan megkeresésekkel találkozik, melyekben a polgárok jelzik, hogy az önkormányzat építsen utat a még burkolatlan utcákban. A sajtótájékoztató helyszínén, a Csuka utcában sincs még aszfaltozott út, míg a környező utcákban már igen. Kovács István tételesen fel is sorolta azokat az utcákat, melyek kapcsán most a majdani útépítés terveztetése elindul.

Ezek az utcák a Dolmány,  a Fekete István, a Tőr, a Dézsa és a Hordó utca, a Dessewffy, a Kárókatona, a Seregély utca, a Bádogos utca és a Bádogos köz, az Északi sor és a Vashámor utca eddig útépítésből kimaradt szakasza, a Mogyoró utca, a Tubarózsa utca 1. üteme, az Árnyas, a Platán, a Jósa Miklós, a Molnár, a Csuka, a Keresztesi utca útépítésből eddig kimaradt szakasza, a Varsa, a Derekassy, a Bíbor, a Halastó utca, a Kartács utcának a Hajdú köz és a 22116 helyrajzi számú ingatlan közötti szakasza, az Újkert és a Fáy András utca összekötő szakasza – itt parkoló is épül –, a Göncölszekér, valamint a Kastélykert utca.

A tervezők feladata az utak, az utak alatt elhelyezkedő közművek létesítésének, kiváltásának megtervezése lesz. Minden érintett utca esetében csapadékvíz-elvezető rendszer tervei is készülnek. A tervek elkészültét követően indulhat majd a kivitelezők kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás.           

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.