Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szakmabemutatók Debrecen főterén

| 2023. 05. 08. | 14:50:00
A második szakmafesztiválra az óvodásoktól az egyetemistákig várja a fiatalok a DSZC.
Szakmabemutatók Debrecen főterén
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A duális képzésben résztvevő 18 gazdasági partner, köztük kiemeltként a BMW Group Gyár Debrecen is ott lesz a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) május 13-án, szombaton 11-20 óra között Debrecenben, a Kossuth téren (rossz idő esetén a Kölcsey Központban) megrendezendő tavaszi pályaorientációs nagyrendezvényén, a II. Debreceni Szakmafesztiválon. Az esemény a DSZC diákjainak színpadi programjaival, szakmabemutatókkal és vállalatok kitelepüléseivel járul hozzá a szakképzés népszerűsítéséhez. A szombati szakmafesztiválról Barcsa Lajos alpolgármester, Jenei Réka, a BMW Group Gyár Debrecen kommunikációs vezetője és Szilágyi Sándor, a DSZC főigazgatója tartott sajtótájékoztatót május 8-án a szakképzési centrum debreceni központjában.

Családi programnak is nagyszerű

Barcsa Lajos az országban egyedülállónak nevezte azt, hogy a város főterén az embereket, a diákokat megszólítva népszerűsítsék a szakképzést, ami Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájának középpontjában áll. Céljuk a helyi tehetségeket a városban tartani, hiszen a munkaerőpiac igényeit is ki kell szolgálni. Erre pedig kiválóan alkalmasak a szakképzési centrumból kikerülő tehetségek. A szakképzés jelentőségének hangsúlyozása után Barcsa Lajos a debreceni önkormányzat és a DSZC együttes dolgaira tért át.

Az alpolgármester nagy eredménynek nevezte, hogy az elmúlt években 7 ezer 500-ról 11 ezerre emelkedett a DSZC tanulói létszáma, ami a következő tanévtől elérheti a 12 ezret.

A szakképzési centrum kapacitása kezd szűk lenni, ezért elkezdődtek az intézménybővítések, amihez a kormányzat támogatást is ad. Elsőként a Beregszászi technikum bővült, ahol a tanműhelyek kialakítása mellett azok felszerelése folyik. Hamarosan kezdődhet a Beregszászi teljes megújulása, de napirenden van a Brassai és Mechwart is. Esetükben az idén elindulhatnak a közbeszerzési eljárások.

A helyi oktatás és képzés támogatását a BMW részéről a jövőbe való befektetés kiemelt jelentőségű tevékenységének nevezte Jenei Réka, annál is inkább, mert a cége képzési rendszerébe bekerülő fiatalok a már megkezdett folyamatot is tudják formálni. Az pedig, hogy a BMW elkötelezett a szakképzés mellett bizonyítja, hogy a német autóipari óriás 2019-ben megkötötte stratégiai megállapodását a DSZC-vel.

Ennek eredménye, hogy egy alapos kiválasztási rendszernek köszönhetően ősztől négy szakma duális képzési rendszerében 100 diák kezdheti meg szakmai tanulmányait a gyár területén létrehozott új képzési központban.

Jenei Réka fontosnak nevezte: a fiatalok megfelelő megszólításával nemcsak munkát, hanem hivatást is tudnak választani a tanulók. Ezt szolgálja a szombati szakmafesztivál, ahol a duális programok szakoktatóival is lehet találkozni, továbbá megtekinthetnek egy korszerű BMW-modellt is. A munkatársai a szakma kiválasztásához is adnak segítséget; ezt támogathatja az is, hogy a Brassai, a Mechwart és a Beregszászi standja közelében lesz a BMW bemutatóhelye.

– A Debreceni Szakmafesztivál esemény 2022-es életrehívásával hagyományt szerettünk volna teremteni, ezzel próbáltuk segíteni a szakmaválasztást, a beiskolázást. Ebben a folyamatban sokat jelent nekünk a BMW-vel kialakított kapcsolat – fogalmazott Szilágyi Sándor tájékoztatójában, amiben ő is kiemelkedő jelentőségűnek nevezte a 100 DSZC-s diák szakmai gyakorlatának a BMW-gyárban történő letöltését, miközben a legkorszerűbb technológiai fogásokat tudják elsajátítani.

A gyár komoly karrierlehetőséget is kínál számukra.

– A szombati rendezvényünkön, Debrecen főterén a 200-250 duális partnerünk közül 18 lesz ott, továbbá a DSZC 11 tagintézménye is bemutatkozik. A szakképzési centrum együttműködik a Debreceni Egyetemmel, hogy a legtehetségesebbek a szakmát a legmagasabb szinten is elsajátíthassák. Éppen ezért az érettségizőket is várjuk a szakmafesztiválra. A családi rendezvényünk célja, hogy az érdeklődők játékos formában, interaktív módon találkozzanak a modern gyárak nyújtotta lehetőségekkel, szakmai fogásokkal. Igaz, a nyolcadik osztályos tanulók már túl vannak a pályaválasztáson, a DSZC azonban hosszútávú karrierprogramot kínál, és ennek megismerését az óvodásoktól az érettségizettekig minden korosztálynak ajánljuk.

CH

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A momentumos Cseh Katalin megakadályozná, hogy a Gazprom beszálljon a magyar fociba
A momentumos Cseh Katalin megakadályozná, hogy a Gazprom beszálljon a magyar fociba
A Gazprom korábban jelentős szereplő volt az európai futballban.
Hirdetés
Hirdetés
A DVSC-s Bernáth Attila Európa-bajnoki döntőt vívhat!
A DVSC-s Bernáth Attila Európa-bajnoki döntőt vívhat!
A debreceniek hajdúhadházi kiválósága történelmet írhat.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.