Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mivel foglalkozik Debrecenben a kórházhigiénés osztály?

| 2023. 05. 10. | 11:17:00
Új helyen működik a jövőben.
Mivel foglalkozik Debrecenben a kórházhigiénés osztály?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Nagyerdei Campusán a Kórházhigiénés Osztály új helyen működik a jövőben: a Járványügyi Koordinációs Központtal közös épületben folytatja tevékenységét, így a szakemberek szoros együttműködésben dolgozhatnak a még biztonságosabb betegellátás érdekében.

A Klinikai Központ Kórházhigiénés Osztályának legfontosabb feladata az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések felderítése, felügyelete és megelőzése. Munkatársaik többéves klinikai tapasztalattal rendelkező epidemiológiai felügyelő nővérek, illetve népegészségügyi felügyelők, közegészségügyi járványügyi ellenőrök.  

– A mikrobiológiai programból összegyűjtjük azokat az eseteket, ahol felmerül az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzés, ezt jelezzük az adott klinikának és a kolonizáció/fertőzés helyétől és a kórokozó jellemzőitől függően elrendeljük a továbbterjedés megakadályozása érdekében szükséges infekciókontroll intézkedéseket. Például a beteg izolációját, további szűrővizsgálatokat a kontaktok felkutatására, szigorított fertőtlenítést és javasoljuk infektológiai konzílium igénybevételét. Figyelemmel kísérjük a beteg további állapotát és megtesszük a járványügyi szakrendszerbe szükséges bejelentéseket – ismertette Gömöri Gabriella, a Kórházhigiénés Osztály vezetője. 

A főorvos hozzátette: a Klinikai Központ vezetőinek és az érintett betegellátó egységeknek is rendszeresen beszámolnak a gyűjtött adatokról, hiszen közös cél az egészségügyi ellátással összefüggő infekciók, kiemelten a multirezisztens kórokozók és a véráramfertőzések számának csökkentése, a fertőzések megelőzése.  

A megelőzés érdekében az osztály szakemberei rendszeresen tartanak szemléket a különböző klinikákon, ahol többek között ellenőrzik a környezet tisztaságát (beleértve az étkeztetés, a textil- és hulladékkezelés megfelelőségét), a dolgozók személyi higiénéjét, szükség esetén mikrobiológiai mintavételt is végeznek. Nagy gondot fordítanak a dolgozók szemléletének formálására és az oktatásra is. 
A klinikák vezetőivel közösen dolgoznak ki javaslatokat, hogyan előzhetők meg a fertőzések, hogyan tehető biztonságosabbá a betegellátás. Tevékenységükkel a betegek mellett a dolgozókat is védik.  

Az osztály a Nagyerdei Campuson a Járványügyi Koordinációs Központtal (JKK) közös épületben folytatja tevékenységét a jövőben. Ez lehetővé teszi, hogy a JKK és az osztály munkatársai között az eddiginél is szorosabb szakmai együttműködés alakuljon ki a biztonságos betegellátás érdekében. 

– Jelenleg a Járványügyi Koordinációs Központ tevékenyégének legfőbb feladata a súlyos akut légúti infekciókkal, például az influenzával, az RSV-vel és a koronavírus-fertőzéssel kapcsolatos információk összegyűjtése, elemzése. A JKK rendszeresen adatokat szolgáltat a Klinikai Központ vezetőségének, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a betegek számáról, állapotáról, ellátásáról. A fertőzöttekkel összefüggő infekciókontroll intézkedések elrendelése és ellenőrzése (például izolálás, emelt szintű folyamatos és zárófertőtlenítés, egyéni védőeszközök használata) a Kórházhigiénés Osztály munkatársainak a feladata. Az, hogy egy helyen tevékenykedünk, lehetővé teszi a hatékonyabb kommunikációt, a gyorsabb információcserét, az eredményesebb közös munkát – mondta Gömöri Gabriella.   

Az épületben az osztály számára több irodát és egy tárgyalót is kialakítottak, ahol az új egészségügyi dolgozók kötelező infekciókontroll oktatása is korszerű körülmények között zajlik. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.