Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni Kassai úton „ébredezik” Komondor

| 2022. 11. 24. | 11:47:00
Decemberben kezdheti meg működését az ország legerősebb szuperszámítógépe.
A debreceni Kassai úton „ébredezik” Komondor
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már a szoftvereket telepítik az 5 petaflops teljesítményű, Komondor nevet viselő szuperszámítógépre a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán lévő Szuperszámítógép Központban. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség új gépe megtízszerezi az itthon elérhető jelenlegi HPC-kapacitást.

A szuperszámítógép összeszerelése szeptemberben kezdődött, a tesztelés pedig októberben indult. A rendszer várhatóan decemberben kezdheti meg a működést.

– A szuperszámítógépekre a nagy mennyiségű adatok feldolgozásában szinte minden tudományterületen szükség van. Az innovációhoz nélkülözhetetlen eszközök révén szimulálhatók olyan folyamatok, amelyekhez a valóságban szinte elő sem lehetne állítani az eszközparkot, így a termékek tervezése egy virtuális környezetben, matematikai és mérnöki modellek segítségével végezhető el. A gép használata lényeges változásokat eredményezhet a magyarországi innovációban – nyilatkozta a hirek.unideb.hu-nak Gál Zoltán, a Debreceni Egyetem Szuperszámítógép Központ vezetője.

A pillanatnyilag tesztelés alatt álló szuperszámítógép 5 petaflops teljesítményű, ami olyan mértékű, mintha egyszerre több tízezer laptopot használnánk egyszerre.

A Komondor nagy kapacitású processzoros és grafikus számítási egységeinek szervezése olyan, ami dedikáltan mesterséges intelligencia, valamint big data partíciót is tartalmaz a célirányos feladatok elvégzéséhez. A fejlesztést indokolta, hogy a hazai HPC-kapacitás jelenleg alig éri el a 0,5 petaflops teljesítményt, ami csak nehezen képes kiszolgálni azokat a hazai tudományos kutatásokat, amelyek a napi gyakorlatban nagy számítási képességet igényelnek.

A KIFÜ új szuperszámítógépe a Debreceni Egyetem tudományos tevékenységét is megkönnyíti, mivel az évente duplázódó mennyiségű big data adathalmaz újra feldolgozhatóvá válik.

– A Debreceni Egyetemen elsősorban az úgynevezett anyagmentes kutatásokban, az orvostudományi, a biológiai, a kémiai, a fizikai, a műszaki, valamint az agrárkutatások terén jelenthet segítséget többek között az orvosi képalkotásban, diagnosztikában, gazdasági, pénzügyi folyamatok során keletkező adatok, intelligens applikációk fejlesztéséhez szükséges szenzoradatok feldolgozásában, genetikai kódokban megjelenő szekvenciák felismerésében vagy éppen különféle molekuláris folyamatok modellezésében. A gép a mesterséges intelligencia alapú algoritmusok segítségével, a kapott adatok alapján olyan modelleket képes alkotni, amelyekből innovációs módszerek, illetve optimális fizikai termékek fejleszthetők. Az új HPC-rendszer másodpercenként akár tízezerszer nagyobb volumenét hajthatja végre az asztali gépek számolási, adatfeldolgozási képességének – tette hozzá Gál Zoltán.

A szakember kiemelte azt is: a szuperszámítógépek speciális programozási tudást igényelnek, minden kutatócsoportnál a nagy számolási kapacitás kihasználásához hozzáértő szoftveres szakemberre van szükség. Emiatt egyre inkább bekerül az informatikus hallgatók képzésébe a párhuzamos programozás és a szuperszámítógép használata.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés