Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megvan a nyertes tervpályázat a debreceni Aranybika megújítására 

| 2022. 09. 22. | 13:30:00
Nyilvános eredményhirdetést tartottak.
Megvan a nyertes tervpályázat a debreceni Aranybika megújítására 
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Napur Építésziroda munkája nyerte az Aranybika Szálló teljes körű felújításának, átalakításának és bővítésének megtervezésére kiírt építészeti tervpályázatot – jelentette be Erhardt Gábor, a bírálóbizottság alelnöke szeptember 22-én a debreceni szállodában, amelyet tavaly vásárolt meg a közpénzzel bőségesen ellátott Mathias Corvinus Collegium Alapítvány. A fejlesztés legizgalmasabb része az, hogy elbontanák az Aranybikának a szocializmus évtizedei alatt felhúzott szárnyát, és újat, a patinás, eklektikus stílusú épülethez illeszkedőbbet, méltóbbat emelnének helyette. A nyilvános tervpályázatra hatan jelentkeztek, egy munkát tartalmi okból ki kellett zárni, hangzott el.

Így nézne ki az újraépített szárny a Kossuth-szobor felől

Gábor István arról beszélt, hogy az építészek számára a tervpályázat az egyik legfontosabb intézmény, mert ez ad alkalmat a legérdemibb viták lefolytatására. Debrecen főépítésze köszönetét fejezte ki az alapítványnak, hogy olyan középületről nyitott vitalehetőséget, amely a „debreceni szíveknek nagyon fontos”. A mai formában ismert Aranybika főépületét 1915-ben építették, már az első világháború időszakában. Jelentősége nemcsak szálló funkciójában rejlik, hanem abban is, hogy a közéleti, közösségi életnek szintén fontos tere.

Szimmetrikussá vána az Aranybika

A főépítész elmondása szerint a bírálóbizottságnak nem volt nehéz dolga, a nyertes pályamű kiválasztása egyértelmű döntés volt. Ugyanakkor fontos volt jelezni az egyes pályaművek viszonyát a győzteshez, azonban éppen ebből a megfontolásból nem hirdettek második helyezettet. Nem valósult meg olyan pályamű, amely paralell módon hasonló értéket képviselt volna, mint a első helyezett – tette hozzá. 

[Beillesztett cikk: Boros József: az Aranybika elvesztése fáj, de legalább jó kezekbe került]

Papp László, Debrecen polgármestere emlékeztetett, az Aranybika sosem csak egy szálloda volt, hanem a város kulturális, társadalmi életének legfontosabb központja a város centrumában. – Nagyon remélem, a történelem nem ismétli önmagát, s az épület fejlesztése nem egy nagy európai konfliktussal esik majd egybe – utalt az első világháború és a mostani nagyhatalmi szembenállás párhuzamára. A szomszédban zajló konfliktus nem ígér sok jót, de nagyon bízom benne – fűzte hozzá –, hogy Debrecenben a következő évek is a fejlődésről szólnak majd.

Kijelentette, ha egy városban szállodák épülnek, az a jövőbe vetett erős hitet mutatja. Aztán a beruházás hátteréről is fellebbentette a fátylat valamennyire. – Körülbelül két és fél éve az MCC kuratóriumi elnökével, Orbán Balázzsal (egyben a miniszterelnök politikai igazgatója– a szerk.) beszélgettem arról, hogy találnak-e Debrenben az alapítvány oktatási célkitűzéseit kiszolgálni képes helyet. Ezen sokat gondolkodtunk, akkor javasoltam az Aranybikát, mert azt éreztem, hogy máskülönben nem fogja betölteni a szerepet, amelyet a város mindig is elvárt. Amennyiben a tervpályázatban foglaltak megvalósulnak, úgy hosszú folyamat végére kerülhet pont – mondta. Papp László szerint a debreceniek sosem szerették az 1970-es években épült szárnyat. A Napur Építésziroda terve viszont elnyerné a helyiek túlnyomó többségének tetszését, „komoly társadalmi vitát – előlegezte meg a polgármester – nem váltana ki, az egeszen biztos”.

[Beillesztett szavazás: Miként vélekedik az Aranybika-tervpályázatról?]

Papp László emlékeztetett, Hajós Alfréd terveiben nem szerepelt épületszárny azon a helyen, ahol végül a modern épült, az eredeti Aranybika azonban ezért – tette hozzá – a befejezetlenség érzését kelthette. Szerinte a nyertes tervpályázat talán a legkockázatmentesebb megoldás, amellyel talán vitatkozik is majd az építés szakma, ám a debreceniek véleménye, ismételte meg, biztosan pozitív lesz.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.