Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kósa Lajos Jerevánban tájékozódott a DVSC új tulajdonosairól

A debreceni politikus azt mondja, a helyzet megnyugtató.
Kósa Lajos Jerevánban tájékozódott a DVSC új tulajdonosairól
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap hajnalban ért haza, délután máris a debreceni Fidesz-székházban fogadta a Cívishír újságíróját Kósa Lajos, a DVSC egyesület elnöke. Élménybeszámolója első fejezeteként felidézte, hogy a DVSC nyáron kezdett együttműködni egy örményországi társasággal, a Noah Grouppal, amelynek két vezetője van, az örmény Roman Gevorkján és az elzászi francia-német, Ike Thierry Zaegel. Előbbi Jerevánban székel, utóbbi pedig Párizsban. Kósa Lajos a napokban a kelet-európai üzletembert kereste fel, de ígérete szerint októberben majd a francia fővárosba is ellátogat.

Roman Gevorkján  (Fotó: rp-online.de)

A jövő heti igazgatósági ülés után válik a Noah Group a DVSC többségi tulajdonosává, mondta Kósa Lajos, hangsúlyozva azt is, hogy a szerződésben vállaltakat eddig az örmények maradéktalanul teljesítették, azaz határidőre megérkezett a mostani, 300 ezer eurós részlet, majd ezt követően a 700 ezer eurós is a DVSC Futball Zrt. számláját gazdagítja. Az örmények tehát eddig minden vállalásukat teljesítették ahhoz, hogy többségi, 51 százalékos tulajdont szerezzenek az NB I-es csapatot versenyeztető cégben. A kisebbségi tulajdonos az önkormányzat és a DVSC egyesület marad.

„Az együttműködésben a magyar jogot és a magyar bíróságot jelöltük meg irányadónak”

– emelte ki Kósa Lajos, vagyis ha bármi vita lenne, akkor azt itt tárgyalják, de erre remélhetőleg nem kerül sor, jegyezte meg. A szerződésbe ugyanis olyan garanciákat építettek be, hogy Debrecen nem bukhat, mondta. Amennyiben nem teljesíti a befektető a vállalásaikat, a DVSC egyesület visszavásárolhatja az általa eladott részvényeket, méghozzá egy előre meghatározott áron. Így az egymillió euróból zárolnak annyit, hogy ha esteleg vissza kell vásárolni, akkor azt akadálytalanul megtehessék.

„Magyarán: ülni fogunk a pénzen” – így Kósa.

Örményországban nincs magyar nagykövetség, így aki odautazik, diplomáciai segítséget igénybe venni nem tud. Kósa Lajos mégsem ugrott fejest vakon az ismeretlenbe, gyorskorcsolyás kapcsolataira ugyanis támaszkodhatott. Elmondása szerint jó kapcsolatot ápol az örmény korcsolyázó-szövetség elnökasszonyával, akivel korábban dolgoztak is együtt, és aki most készségesen fogadta. Ugyanakkor Roman Gevorkján is nagyszerű házigazda volt, még arról is gondoskodott, hogy közösen megnézzék pénteken este a német-magyar Nemzetek Ligája-összecsapást, és az eredményből is azt a következtetést vonták le, hogy van fantázia a magyar labdarúgásban. Kósa Gevorkján révén találkozott az örmény labdarúgó-szövetség elnökével, Armen Melikbekjánnal, aki az UEFA végrehajtó bizottságának a tagja, azaz Európában is jegyzett sportdiplomata.

„Az elnök úrtól négyszemközti beszélgetésen érdeklődtem a Noah Group helyzete iránt, és megtudtam, hogy mint új beszállók a futballban, az ottani vállalásaikat is hiánytalanul teljesítették. Az örmény korcsolyázók elnök asszonya révén az örmény üzleti élet néhány prominenseivel is találkoztam, és mindenkitől jó referenciát adott a Gevorkjánokról”

- mesélte Kósa, aki az örmény társadalomban erőteljes beágyazottságú katolikus egyház második emberénél a Noah Group társadalmi szerepvállalása iránt érdeklődött, és tőle is csak a legjobbakat hallotta.

A jereváni látogatás tovább erősítette a hitet, hogy a DVSC többségi tulajdona jó kezekbe került, mondta Kósa Lajos, majd hozzátette: „ez a társaság vállalta, a DVSC-t felhozza egy olyan szintre, hogy értelme legyen európai kupaszereplésről beszélni”. A vállalásukat ráadásul úgy tették, hogy erősen támaszkodnak a helyi utánpótlásnevelésre, még úgy is – hangsúlyozta Kósa -, hogy a pallagi utánpótlásbázisban nem szereztek többséget, és az továbbra is az önkormányzat, a Debreceni Egyetem és a DVSC Futball Zrt. tulajdonában van, méghozzá egyenlő arányban.

Szurkolói aggályok

Mi lehet az örmények célja? – szegeztük a kérdést Kósa Lajosnak, aki úgy válaszolt: a motivációjuk nyilván az, hogy egy eredményes klubot építsenek, mert csak azok után lehet egyáltalán pénzügyi eredményről is beszélni. Amit vállaltak, azt teljesítették, ismételte meg, a klub finanszírozása most rendben van, szponzorokat is hoztak. Arra a felvetésre, hogy az eredmények mégsem jönnek, és a csapat játéka is aggodalommal tölti el a szurkolókat, a politikus úgy válaszolt, ő sincs lenyűgözve, és nagyon reméli, hogy mielőbb magára talál a gárda. A kiesést elképzelhetetlennek tartja.

Felvetésünkre, hogy a Kicker német sportmagazin szerint nem éppen diadalittas utat jártak be a jerevániak a lettországi Daugavpilsben, a németországi Krefeldben, valamit az itáliai Sienában, Kósa Lajos úgy reagált, hogy az olaszországi érdekeltségeiket haszonnal értékesítették, a másik két esetben pedig vélhetően nem építettek be az együttműködésbe olyan garanciákat, mint Debrecenben, és nem járhattak el olyan körültekintően a felek a megállapodáskor, mint most, a DVSC esetében. A Noah Group is viszonylag új szereplő a futballpiacon – jegyezte meg.

A Loki nem jut az Újpest sorsára

Újabb kérdésünkre, hogy csalódott-e amiatt, mert a DVSC-t nem sikerült közösségi klubként működtetni, Kósa Lajos úgy válaszolt: nem is lehetett reálisan ez a cél, hiszen egyfajta társadalmasítás érdekében hozták létre a DVSC egyesületet, hogy a holdudvarában megjelenjenek a helyi gazdasági élet fontosabb szereplői és az egyetem képviselői, és ez most is feltett szándék. Ugyanakkor az egyesület egy másik, ugyanilyen fontos céljaként azt határozták meg, hogy a csapat finanszírozására hosszabb távú megoldást találnak. Az egyesület önállóan erre képtelen, mondta határozottan, kiegészítve azzal, hogy ha a debreceni gazdaság a továbbiakban ilyen ütemben növekedik, akkor majd évek múltán esetleg lehet szó róla. Példaként említette, hogy a Barcelonánál vagy a Bayern Münchennél sem az egyesületi tagok dobják össze a büdzsét, hanem a szponzorok, valamint ezen a szinten a klubok – játékoseladásból, merchandise-ból, jegybevételből származó – bevételei is jelentősek. Ennek kapcsán még megjegyezte, hogy a DVSC brandjének a cégbíróságon levédett joga – amivel eddig a DVSC Futball Zrt. rendelkezett – sem a többségi tulajdonosra, hanem az önkormányzatra száll át a jövőben. Kósa Lajos szerint ez is mutatja a befektetőt korrekt hozzáállását, így Debrecenben nem fordulhat elő az, mint Újpesten, ahol a külföldi tulajdonos a címer megváltoztatásával borzolta éveken át a szurkolók idegeit.

„A mi befektetőink tisztában vannak vele, és tiszteletben tartják azt, hogy a DVSC Debrecen márkája, brandje. A Loki debreceni, és az is marad – mondta.

Kósa Lajos legközelebbi útja Párizsba vezet. Októberre ugyanis a francia törvényhozás honvédelmi bizottságának elnöke hívta tárgyalni, mégpedig az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökeként, de ő plusz két nappal számol, hogy a francia partner életébe is betekintést nyerjen. A Noah Groupnak a francia másodosztályban szereplő Paris FC-ben, valamint a hozzá tartozó, Franciaország egyik legnagyobb utánpótlás centrumában van kisebbségi tulajdonrésze.

Cs. Bereczki Attila

[Beillesztett cikk: Ferencváros, DVSC, Újpest – ez a legjobb három Magyarországon]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A DK-s Varga Zoltán szerint Magyar Péter nem más, mint Orbán Viktor magyar hangja
A DK-s Varga Zoltán szerint Magyar Péter nem más, mint Orbán Viktor magyar hangja
Máris reagált a honatya Magyar Péter debreceni kampányrendezvényére.
Aki veretlenül nyert bajnokságot a DVSC-vel, most nem kell senkinek
Aki veretlenül nyert bajnokságot a DVSC-vel, most nem kell senkinek
Kondás Elemér tíz éve még debreceni sikeredző volt, de egy éve nincs munkája...
Gazdaság
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Tervezhetik a debreceni óriás kamionparkolót
Az egyik cég négyszer annyit kért volna a munkáért, mint a nyertes.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.