Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen Nagydíj: világbajnokok a bombaerős mezőnyben!

| 2022. 08. 17. | 16:14:00
Idén sem maradunk salakmotor nélkül, de ez rendkívülinek ígérkezik.
Debrecen Nagydíj: világbajnokok a bombaerős mezőnyben!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

47. alkalommal rendeznek nagyszabású salakmotoros versenyt a cívisvárosban az államalapítás ünnepén, amit Barcsa Lajos alpolgármester Kelet-Magyarország legrangosabb nyári sporteseményének nevezett az esemény hivatalos sajtótájékoztatóján, tekintettel a világklasszisokat, legendás versenyzőket felvonultató mezőnyre. Debrecenben egyébként is rendszeresen megfordulnak világsztárok, köszönhetően a fejlett sportinfrastruktúrának, jegyezte meg az alpolgármester, aki nyilvánossá tette, hogy az önkormányzat egymillió forinttal támogatja a 47. Debrecen Nagydíjat.

Sok munka, sok fáradság révén sikerült egy világbajnokot, a 2017-es Grand Prix végső győztesét, Jason Doyle-t Debrecenbe csábítani

 – vette át a szót Baráth Norbert. A főszervező hosszasan sorolta az ausztrál eredménylajstromát, az ideieket is, például azt, hogy Doyle alig néhány hete Dániában megrendezett csapatvilágbajnokságon Jack Holder és Max Fricke mellett tagja volt az aranyérmet szerző ausztrál válogatottnak. Elmondható tehát az, hogy öt évvel az egyéni vb-címe után is csúcsformában motorozik, és továbbra is éhes a sikerre.

Barát Norbert azt is elmondta, jelenleg a Grand Prix-ban az ausztrál mellett mindössze három aktív versenyző büszkélkedhet egyéni vb-címmel, a honfitárs Chris Holder, a lengyel Bartosz Zmarzlik és a brit Tai Woffinden.

Jason Doyle   (Fotó: speedcafe.com)

Doyle nem kapja majd ingyen a pontokat a Gázvezeték utcai létesítményben Szent István ünnepén, hiszen olyan riválisokkal kerül szembe, mint a hétszeres dán bajnok, négyszeres csapatvilágbajnok Niels Christian Iversen, vagy a Grand Prix-t szintén megjárt svéd Peter Ljung, aki ugyancsak csapatvilágbajnok. Rajthoz áll továbbá a tavasszal Debrecenben nagy közönségkedvenccé váló német hölgy, Celina Liebmann, aki a szervezők nagyrabecsülésének jeléül az 1-es rajtszámot kapja.

Annyira szerette Celinát a debreceni közönség, hogy Jason Doyle után ő volt az első versenyző, akit felhívtam

– árulta el Baráth Norbert, aki megelőlegezte, hogy most is közönségszórakoztató motorozást láthatunk majd tőle. Összességében tizenegy nemzet képviselői mérik össze tudásukat szombaton délután, köztük három magyar, Kovács Roland és Magosi Norbert debreceni, Fazekas Denisz pedig nagyhalászi színeket képviselve. A verseny lebonyolításáról elhangzott: 20 alapfutamot rendeznek, vagyis mindenki mindenkivel összekerül. Azt alapverseny legjobbja egyenes ágon jut a fináléba, a két elődöntőből pedig az első kettő csatlakozik, azaz ötfős döntőt láthat majd a nagyérdemű a 47. Debrecen Nagydíj csattanójaként. Addig azonban sok kiegészítő látványosság hivatott szórakoztatni a közönséget.

Tihanyi Sándor

A nagydíj motorosain túl fiatalokat és idősebbeket egyaránt láthat majd a közönség. Két debreceni ifjú titán, Harangozó László és Konya Milán most tart majd vizsgamotorozást több ezer ember előtt, mindketten Tihanyi Sándor vaspapucsos ikon tanítványai. Subi félti egy kicsit a fiúkat attól, hogy a sok ezer néző okozta lámpaláz a teljesítményük rovására megy, de bízik a felkészültségükben, a lelki felkészítésre pedig szombatig még van idő. A vaspapucsos legenda megjegyezte:

Európa-szintén is ritkaságszámba megy az, hogy 47 éven át megrendeznek egy nagyszabású, nemzetközi versenyt, ezért erre minden debreceni büszke lehet.

A főtámogató Szabó Péter elmondta, hogy a debreceni salakmotorozás mindig számíthat a Shaeffler támogatására, mert ezt a szép hagyományt folytatni kell, és sokaknak okoz örömet, ha kilátogathat a Perényi Pál-stadionba, mert a régióban az emberek ki vannak éhezve a technikai sportágakra, a salakmotorozás pedig a leglátványosabbak közé sorolható.

Startlista

1. Celina LIEBMANN (német)
2. MAGOSI Norbert
3. Niels Kristian IVERSEN (dán)
4. Nick SKORJA (szlovén)
5. KOVÁCS Roland 
6. Marko LEVISHYN (ukrán)
7. Matic IVACIC (szlovén)
8. Petr CHLUPAC (cseh)
9. Timo LAHTI (finn)
10. Pawel MIESIAC (lengyel)
11. Peter LJUNG (svéd)
12. FAZEKAS Dennis
13. Jakub JAMRÓG (lengyel)
14. Oleg MIHAILOV (lett)
15. Sebastian SZOSTAK (lengyel)
16. Jason DOYLE (ausztrál)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.