Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már tesztelték a jövő csomagküldő robotjait Spanyolországban

| 2022. 06. 11. | 15:19:00
A szállítójárművek Debrecenben is be fognak mutatkozni.
Már tesztelték a jövő csomagküldő robotjait Spanyolországban
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A DKV 2022 elején jelentette be az EIT Urban Mobility által társfinanszírozott Debrecen Smart City divíziójának LogiSmile projekt indulását, melyben három egyetemi partneren és számos ipari szereplőn kívül olyan városok vesznek részt Debrecen mellett, mint Hamburg és Barcelona – olvasható a dkv.hu-n.

A LogiSmile projekt lényege, hogy különböző pilot városokban, valós környezetben lehessen tesztelni a jövő autonóm szállítóeszköz-rendszereit, melynek eredményeként számos, a gyakorlatból származó tudás és adat áll majd a konzorciumi partnerek rendelkezésére.

A cívisváros pilot városként vesz részt a projektben, és a feladata az lesz, hogy valós körülmények közötti tesztterületként szolgáljon a rendszer számára. A folyamat magában foglalja az infrastrukturális és jogi kérdések, problémák, szabályozások feltárását, melyek szükségesek a hasonló autonóm szállítójárművek üzemeltetéséhez. A teszt során azt is vizsgálják, hogy az ilyen jellegű megoldások ember-jármű interakciói hogyan valósulnak meg valós körülmények között.

A debrecenit megelőzte a június 6. és 10. között megrendezett esplugues-i pilot kísérlet, ahol a cívisvárosba érkező ADD önvezető automata csomagküldő jármű első éles tesztjét tartották.

A spanyolországi kísérlet tapasztalatai nagymértékben hozzájárulhatnak a debreceni sikerhez, így a DKV munkatársai, Mátyus László innovációs és szolgáltatásfejlesztési igazgató, valamint Papp Olivér fejlesztési szakelőadó személyesen utaztak el a demonstráció helyszínére. Velük tartott Dr. Kovács László, a Debreceni Egyetem Informatikai Karának professzora, aki megfigyelőként vett részt az eseményen, hogy anyagot gyűjtsön tudományos munkájához.

Az esplugues-i pilot kísérlet egy adatgyűjtésből és a technikai környezet kialakítását magában foglaló előkészítési fázist követően egy hivatalos demonstrációval zárult június 10-én, amely során az ADD egy, a forgalomtól elzárt, mégis valós forgalmi körülmények közötti tesztútjának próbája zajlott le a konzorciumi partnerek, valamint a nyilvánosság előtt.

A demonstráció során – melyre Esplugues város vezetése, az ország közlekedési minisztere, a nemzeti média több fontos szereplője, valamint sok helyi lakos is kilátogatott – a DKV munkatársai élesben figyelhették meg az eszköz képességeit. A robot egy körülbelül 600 méter hosszú utat tett meg autonóm üzemmódban, a kezelőszemélyzet teljes körű felügyelete mellett, mely során két csomag leszállítását szimulálták.

A tapasztalatok alapján a spanyol szakemberek tovább finomítják a robot működését, valamint a debreceni pilot kísérletre vonatkozóan is számos javaslatot fogalmaznak meg olyan témákban, mint a megfelelő útvonal kiválasztása, a szabályozási kérdések tisztázása vagy a biztosítandó technikai környezet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hamarosan jön az éjjel-nappali posta Debrecenben
Hamarosan jön az éjjel-nappali posta Debrecenben
Csekkbefizetés, csomagfeladás, ügyintézés.
Hirdetés
Hirdetés
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Komoly vevő van a vármegyei napilap debreceni székházára
Április végén lezárulhat az adásvétel.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!