Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A családi sportág, melyet sokan ismernek, de nem elegen

| 2022. 06. 03. | 19:21:00
Bemutatjuk a karatét, és a hozzá kapcsolódó debreceni és vámospércsi lehetőségeket.
A családi sportág, melyet sokan ismernek, de nem elegen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tokaji Norbert debreceni karateedző által nyertünk betekintést a karate és Ázsia rejtett világába, mely számunkra ugyan sokszor távolik tűnik nekünk. Vagy mégsem? Lássuk, mit lehet tudni a sportágról, a szokásokról, a náluk uralkodó hierarchiáról.

– Nálam a karatéhoz való vonzódás hétéves koromban kezdődött – csodálatos gyerekkort adott ez a sportág – kezdte gondolatait a mester.

Azt is megtudtuk, hogy ikertestvérével egyetemben nem voltak éppen jó gyerekek, ezért a szülők íratták be őket karatára, hogy levezessék a feszültséget.

– Sokat köszönhetek a szüleimnek, a kyokushin karate kapcsán fegyelmet, tiszteletet, megértést, szófogadást tanultam – mondta Tokaji Norbert.

Az már a diákolimpián is látható volt, hogy a karatékák nagy tisztelettel vannak egymás iránt, a mester elárulta, ez nem ázsiai jellegzetesség, ha van, aki megtanítsa a gyerekeknek.

Hajlamosak vagyunk azt hinni, ez a fajta tiszteletadás Ázsiából jön, és onnan vehető át. Való igaz, hogy ott már gyerekkoruktól másként viszonyulnak a fiatalok a szüleikhez, mint itthon, de ez tanítható, a gyermekek pedig nevelhetők, ennyi a kulcsa

– mondta.

A tréner azt is elárulta, szerinte fontos volt gyerekkorában az, hogy első komoly versenyén rögtön harmadik helyezést ért el, majd szépen lépegetett felfelé, megszerezve a színesebbnél színesebb öveket. De hogy mik az első emlékei? – Olyan közegbe kerültünk, ahol embert faragtak belőlünk, nem veréssel, nem szidással, hanem emberséggel – emlékezett vissza az edző.

Nézzük, hogy is vannak az övek?

– Fehér, kék, citromsárga, zöld, barna, fekete – ez utóbbin belül pedig jönnek sorra a danok – összegezte Tokaji Norbert. Elmondása szerint ez mind a jártasságot jelenti, nem az erőt. Azt is megtudtuk, hogy ez évekkel, rutinnal, tapasztalattal szerezhető meg, plusz az övhöz kötött egyes feladatokkal. Vagyis nem feltétlenül úgy működik, ahogy azt az Arnold Schwarzenegger főszereplésével készített Hull a pelyhes című karácsony film bemutatja, ahol "mindössze" egy téglát kell érte összetörni.

– A tégla összetörése külön műfaj: erőt, kitartást, megfelelő kéztartást, koncentrációt, bátorságot igényel, az övek színe nem ahhoz van kötve, hogy ki mekkora téglát bír összeroppantani, bár akár lehet ez is egy feladat egy új szint eléréséhez – tudtuk meg a szakembertől.

Tokaji Norbert hosszú évekig minden versenyt megnyert, majd életbe lépett Murphy törvénye: pont a debreceni tornáján kapott ki, és lett második, de ekkor sem csüggedt, folytatta a kemény munkát, mára pedig ő a vezetője a debreceni Kyokushin Hungary SE-nek. Tizenkét éve vannak jelen Debrecenben, és Vámospércsen is működnek – bárki kipróbálhatja náluk a sportágat, akinek tetszik, marad, akinek nem, ott hagyja.

A mester elárulta, akár az egész család is ott lehet a Böszörményi úti edzőteremben, de akár a vámospércsi edzéseken is, lehet ez egy családi program is hétfőn, szerdán, pénteken.

Anya, apa, és a gyermek is jár hozzánk – élvezik. Persze, ha őszinte akarok lenni, van olyan is, ahol anya bevásárlásra használja azt az időt, míg a gyermek karateedzésen van. Minket ez utóbbi sem zavar, de szeretjük, ha sokan vagyunk

– összegezte az edző.

Külön gyerekcsoportjuk is van, felnőtt oktatásuk isi. Sőt, arra is gondoltak, aki erőnlétben gyengébb, annak ott van a formagyakorlat – aki erősebb, mehet a küzdelembe. Innentől tehát csak a bátortalanságunk szabhat gátat annak, hogy elkezdjük-e a karatét, nem mellesleg a debreceni (KHSE) az ország első három legjobb karateklubja közé tartozik.

Tokaji Norbert elmondta, önvédelemre is jó a karate, de senki ne várjon csodát. Ahogy ő fogalmaz, egy 50 kilós, csinos hölgy – hiába karatézik – nem valószínű, hogy esélyes az utcán egy 100 kilós férfival szemben, legalábbis fizikai erővel nem, de ez a sportág a szellemet is fejleszti, ami viszont előnyünkre válhat sokféle helyzetben. Hozzátette, a karatékák nem supermanek, nem kell hiú ábrándokat kergetni, de többféle szempontból tanítja az embert a karate. Vajon arra is megtanít, hogy pontozásos sportágról lévén szó, nem mindig igazságos? Választ kaptunk: – Nem mindig igazságos, bírófüggő is részben, de igen, el kell fogadni, nem biztos például nálam sem, hogy kikaptam azon az ominózus meccsen Debrecenben, de túltettem magamat rajta – mondta el végül kendőzetlenül a véleményét a debreceni karateedző.

Szeptember 17-én jön a Debrecen Kupa, melyen joggal várható a hazai éremeső.

Palánki István

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Rendőrök gyűrűjében tért vissza a 89 éves debreceni asszony a bankból
Rendőrök gyűrűjében tért vissza a 89 éves debreceni asszony a bankból
Négy román férfi egy óra munkáért 1,8 milliót követelt. Szerencsére a banki ügyintéző résen volt.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!