Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Bájos, de nagyon amatőr az új magyar vígjáték

| 2022. 04. 21. | 10:13:00
A Macska a betonban alapanyagában jóval több volt, mint ami lett belőle.
Bájos, de nagyon amatőr az új magyar vígjáték
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mindig dicséretes, amikor valaki autodidakta módon, lényegében a semmiből áll neki valamilyen projekt elkészítésének. A Macska a betonban című film alkotói bevallottan így vágtak bele. Mint az április 15-i, Apolló moziban megtartott közönségtalálkozón elhangzott, ezen felül a forgatást még a járványhelyzet is nehezítette.

A Macska a betonban története szerint Nagybegyesen 1972-ben gázrobbanás történt. A több napon át tomboló tüzet sikerült eloltani, ám a faluban ezután megmagyarázhatatlan események történnek. A film főszereplője, az ötvenöt éves Péter, aki vízóra-leolvasóként dolgozik és a településen mindenkit jól ismer. A férfi különös dolgot vett észre, mégpedig azt, hogy a macskák mindig belelépnek a friss betonba. Péter, miközben meséli a történetet, egyre több érdekességet oszt meg a falu lakóival kapcsolatban.

Ténylegesen hangsúlyozni kell, hogy a Macska a betonban című filmnek mindössze kétmillió forint volt a költségvetése, valamint nem profi stáb készítette. A film – főként ezek miatt – komoly hiányosságokkal küzd: számos jelenet nincs jól plánozva (alapinformációk hiányoznak egy-egy beállításból); az operatőri munka (leszámítva néhány jól sikerült drónfelvételt) inkább hasonlít arra, mintha mobiltelefonnal vették volna fel, a cselekményvezetés mögül pedig hiányzik a koncepció, és a forgatókönyv is igencsak kusza.

A Macska a betonban sok tekintetben emlékeztethet régebbi, 1960-as évekbeli cseh vagy éppen lengyel filmekre. Ez főleg a szellemiségében mutatkozik meg, de magában a helyszínben, a kisrealista megközelítésben, valamint az abszurd helyzetekben is látszódik, honnan táplálkoztak az alkotók. Ezt erősíti Dalnoky Ferenc rendező Homokkerti capriccio című regénye is, ami egyfajta sorvezetőként szolgált a filmhez. Az tehát mindenképpen pozitívum a Macska a betonbannal kapcsolatban, hogy a Közép-Kelet-Európai régió életérzése ott munkál benne.

A filmben Péter narrálja a cselekményt – elmeséli, milyen furcsaságok történnek Nagybegyesen. Az elején emiatt úgy tűnik, mintha Péter össze is kötné valamilyen módon a szálakat, de nem erről van szó. A Macska a betonban inkább hasonlít egy szkeccsfilmre; több kisebb történetből áll, amelyeket nem fűz össze semmi, csak Nagybegyes. Ez önmagában nem lenne gond, ám a film emiatt nagyon széttartóvá válik. A jelenetek inkább csak követik egymást, nem pedig következnek egymásból. Ehhez járul, hogy a történetek hossza nincs összhangban egymással: az egyik egész hosszú, a másik viszont kevés időt kap. Előbbieket ráadásul nagyon elhúzzák, hamar kimerülnek a kis sztorik, mert ötletként ugyan nem rosszak, de jóval kevesebb van bennük, mint amennyi időt kapnak.

A film egyébiránt éppen emiatt hamar kifullad, fárasztóvá válik, és egy-két jópofa beszólást leszámítva a humora több esetben is inkább kínos, gyermeteg, semmint szellemes. Sajnos ez az érzet elég erőteljesen jelen van, hiszen – habár a történetek bájosan banálisak – a megvalósítás finoman szólva hagy némi kívánnivalót maga után. Az amatőr szereplők néhány pillanatot kivéve nem működnek, színészvezetés nyoma alig felfedezhető, a rendezés mögött nagyon kevés volt a koncepció, emellett végig érezni, hogy szinte forgatókönyv nélkül, improvizatív módon készült a film.

Ennek az alkotásnak az alapanyagában valójában jóval több rejlett, lehetett volna egy kis magyar abszurdot létrehozni, ha precízebben kidolgoznak egy-egy történetet. 

A próbálkozást illik megdicsérni, mert van néhány erénye az alkotásnak, de ennél sokkal több kell egy igazán jó filmhez.

Gaál Csaba

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Autótűz Polgár külterületén
Autótűz Polgár külterületén
A tiszaújvárosi tűzoltók érkeztek segíteni.
Hirdetés
Hirdetés
Nem tud fellépni Rita Ora a Campus Fesztiválon
Nem tud fellépni Rita Ora a Campus Fesztiválon
Átszervezik a nagyszínpad programját a szervezők.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
2025-ben megduplázzák a gyerekek után járó adókedvezményt
Gyógyír lehet a demográfiai hanyatlásra?
Szakszervezeti szövetség: legalább 12 százalékkal kell emelni a minimálbért
A 300 ezer forintos minimálbér mellé minimum 360 ezer forintos garantált bérminimum szükséges – fogalmaztak.
Naponta sok-sok jogsértést rögzít a VÉDA-rendszer Hajdú-Biharban
A szupertraffipaxoknak is nevezett berendezések így sincsenek teljesen kihasználva.
Bejelentették, ki juthat könnyebben hitelhez
A kormányinfón részletezte a feltételeket Vitályos Eszter.
Nem remekeltek a strandbüfék a hatósági ellenőrzéseken
A fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát, sok helyen gond a takarítatlanság is.
A Volánbusz beolvad a MÁV-ba
Régi terve ez a kormánynak.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
MCC FIT: soha ennyien még nem jelentkeztek képzésre
Még tart a felvételi az egyetemi programra.
Jubilál a Strandok Éjszakája
Jubilál a Strandok Éjszakája
A nyári kánikula várhatóan folytatódik, így a hosszú, forró napok után jöhet a hűsítő éjszakai fürdőzés!
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Strandok éjszakája a Hungarospa Strandfürdőben
Forró nyári slágerek és lézershow.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés