Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zöldfalat akar a Bethlen utcára az LMP

| 2022. 01. 12. | 13:08:00
Azt mondják, Debrecenben is óriási az érdeklődés a népszavazási aláírásgyűjtés iránt.
Zöldfalat akar a Bethlen utcára az LMP
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti frakciójának vezetője és Jármi Péter, a párt hajdú-bihari elnöke tartott sajtótájékoztatót a cívisvárosban, amelyen több témában fejtették ki az álláspontjukat.

Debrecenben is óriási az érdeklődés a népszavazási aláírásgyűjtés iránt – kezdte Keresztes László Lóránt. Hozzátette: a Fudan-projekt országos jelentőségű ügy, és ezt a debreceniek is tudják. A megvalósítását pedig meg kell akadályozni, mert az elképzelés gyalázatos – fűzte hozzá. Ez az ügy kapcsolatban van azzal, hogy tavaly a Fidesz hazug indokokkal szinte a teljes magyar felsőoktatást kiszervezte, bár modellváltásnak hazudták ezt a folyamatot – tette hozzá az LMP politikusa.

Vidéken nem maradt állami fenntartású egyetem, a Debreceni Egyetemet is kiszervezték egy alapítvány irányítása alá, ami azért is fontos, mert a Debreceni Egyetem nemcsak a város, hanem az egész régió egyik legnagyobb munkáltatója

- mondta Keresztes László Lóránt, aki szerint az egyetemek kevesebb fejlesztési forráshoz jutnak, mint eddig. Azt is megjegyezte, hogy a Fidesz-kormány tíz év alatt nem tett semmit az egyetemi dolgozók bérfejlesztéséért, de ebben az ügyben most legalább történt valami, megvalósul első körben egy béremelés. A bizonytalanság azonban továbbra is nagy az egyetemi dolgozók, oktatók körében, és fél, hogy egyre többen hagyják el az intézményeket – mondta a politikus, akinek meggyőződése, hogy a népszavazást az ellenzék sikerre viszi a kormányváltás érdekében, és az új kormányzat egyik legfontosabb intézkedése lesz az egyetemi autonómia visszaállítása.

Jármi Péter  (Fotó: Ásztai Csaba)

Jármi Péter arról beszélt, hogy a diákok lakhatásának problémája nemcsak Budapesten van jelen, hanem Debrecenben is.

A maximális tanulmányi ösztöndíj a Debreceni Egyetemen 40 ezer forint körül van, amit az évfolyamok legjobb öt százaléka kapja. A kollégiumi díj 23 ezer forint, tehát a legjobb tanulóknak is el kell menniük dolgozni ahhoz, hogy fenn tudják tartani magukat, vagy a megélhetésük a szülőkre rak plusz terhet

- fejtette ki Jármi Péter, aki szerint az albérlőknek még nehezebb a dolguk, hiszen a debreceninél már csak a budapesti albérletárak magasabbak az országban. Az LMP-sek azt szeretnék, ha a hallgatóknak nem kényszerűségből kellene elmenniük dolgozni, és nem kéne életük végéig fizetni a diákhitelt.

Zöldfal a Bethlen utcára

Jármi Péter szerint az ifjúság ügye a jövő ügye, és így vezette fel a Bethlen utcai négysávosítást. Felidézte, hogy annak idején tiltakoztak a beruházás ellen, de a városvezetés nem hallgatott rájuk, de a lakók szavát sem hallotta meg. Bár zajlik a beruházás, az LMP nem hagyja annyiban az ügyet: jövő szerdára lakossági fórumot szerveznek; 17 órától a Darabos utcai Susmus kávézóban vitatnák meg azt, hogyan tudnák a beruházás miatt elvett zöldfelületet pótolni. Az LMP szakértői szerint a Bethlen utcán létre lehetne hozni Debrecen első zöldfalát, amely helyreállítaná a helyi mikroklímát, friss levegőt és hűtést biztosítana az ott élőknek – közölte Jármi Péter.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Súlyosabb ítélet várhat rá Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
Május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.