Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Indul az első tanév a Debreceni Német Általános Iskolában

| 2022. 01. 28. | 17:06:00
Tandíj nincs.
Indul az első tanév a Debreceni Német Általános Iskolában
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Német Általános Iskola idei indulásáról tartott sajtótájékoztatót Papp László, a város polgármestere, Egri Miklós, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központja (MNÁMK) Intézményfenntartó és Működtető Közalapítvány kuratóriumának elnöke és Szauter Terézia, a MNÁMK főigazgatója január 28-án.

„Az elmúlt években olyan fejlesztési folyamatok indultak el Debrecenben, amelyeknek nagyon fontos eleme a város oktatási rendszerének a fejlesztése. Az Új Főnix Terv és a Debrecen 2030 Program is kiemelt jelentőséget tulajdonít az oktatás fejlesztésének, és ahogy a város jelentősége egyre növekszik a nemzetközi térben, úgy az oktatási rendszert is ezekhez a változó körülményekhez kell igazítani” – fogalmazott Papp László polgármester. Emlékeztetett: a Debreceni Nemzetközi Iskola 2019-ben nyitotta meg kapuit, amit követően nem sokkal bejelentették, hogy a cívisvárosba érkező német vállalatokra is tekintettel elkezdődik a debreceni német általános iskola, a Deutsche Schule megvalósításának előkészítése. 

Mint mondta,

a majdani iskola a város központi részén, a Vénkertben helyezkedik el. A helyszínválasztás szempontjából kiemelt jelentősége volt annak, hogy a város két tannyelvű általános iskolája, a Dózsa György Általános Iskola az új létesítmény közelében működik.

„Arra készülünk, hogy a találkozások iskolája legyen ez az iskola, ahol a magyar és a német gyerekek tudnak majd felkészülni az életre” – hangsúlyozta. Hozzátette: az oktatás alapvetően német nyelven folyik majd, de a magyar gyerekek számára biztosítva lesz annak a feltételrendszere, hogy a magyar nyelvet és irodalmat a saját anyanyelvükön sajátítsák el, a német gyermekek pedig a magyart, mint idegen nyelvet tanulhatják. „Debrecen a két tannyelvű oktatás tekintetében nagyon jó helyzetben van. A város általános és középiskoláiban közel 900 gyermek vesz részt magyar-német két tannyelvű képzésben, emellett a város szakképzési rendszerében 3 oktatási intézményben további 1500 diák tanul két tannyelvű képzés keretei között” – osztotta meg az adatokat a városvezető.

Egri Miklós felidézte, hogy a MNÁMK Intézményfenntartó és Működtető Közalapítványát 1998-ban alapította a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata, a bajai német nemzetiségi önkormányzat, Baja városa és a német állam. A magyar állam és Németország között 2000-ben jött létre az az egyezmény, amely értelmében iskolájuk nemzetiségi iskolából német külföldi iskola státuszt kapott. Ezt követően az iskola által kiállított bizonyítványokat Németországban is elismerik. „A mi iskolarendszerünkben nem csak egy bizonyítványt szerezhetnek a diákjaink, hanem rögtön kettőt: egy magyart és egy németet. Az elmúlt 20 évben 770 német érettségi bizonyítványt osztottunk ki a képzéseink során” – emelte ki a kuratórium elnöke. Hangsúlyozta: Magyarországon és a környéken viszonylag egyedülálló módon, ők alapították a kecskeméti Mercedes Benz Schule-t, az Audi Schule Győr intézményét, a Robert Bosch Schule-t Miskolcon, a következő pedig a debreceni német iskola. Ezekben az intézményekben 1200 gyerek képzéséről gondoskodnak az óvodás kortól az érettségiig. Hozzáfűzte: a debreceni intézmény finanszírozása több lábon áll. Az ingatlant és a berendezést a várostól kapják, az állami támogatásnak köszönhetően pedig az épület teljesen megújul, mire elkezdődik a tanítás.

Az üzemeltetés ugyancsak két pilléren nyugszik: állami finanszírozáson  és – a német szövetségi kormány által elismert státuszt követően – a német cégek támogatása segítségével. Egri Miklós hangsúlyozta: a Debreceni Német Általános Iskola igénybevétele térítésmentes, tandíj nem lesz.

Szauter Terézia, a MNÁMK főigazgatója arról ejtett szót, hogy a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának anyaintézménye Baján található, s a Debreceni Német Általános Iskolával egy újabb tagintézményt hoz létre. Az iskola Németországban elismert tanrend, tanmenetek szerint fog működni, s természetesen magas színvonalon ötvöződik majd a német és magyar oktatási kultúra, az oktatási rendszer. Egy-egy osztály befejezésekor a gyerekek német bizonyítványt kapnak. Éppen azért az intézmény azokat a gyerekeket is tudja fogadni, akik esetleg Németországban már megkezdték az általános iskolát, illetve az itt tanultakra alapozva zökkenőmentesen vissza tudnak térni az ottani iskolarendszerbe. Az iskolát Bajáról német vezető fogja irányítani – ugyanúgy, ahogyan ez a már meglévő tagintézmények esetében is történik. Debrecenben szintén lesz egy Németországból érkező tagintézmény-vezető, Németországból érkeznek általános iskolai tanítónők, s lesz magyar tagintézmény-vezető és lesznek magyar pedagógusok is. Ez az intézmény azonban nem egy német „sziget” lesz Debrecenben, hanem a kultúrák találkozásának iskolája. Ennek révén a gyerekek között akár életre szóló jó kapcsolat alakulhat ki, a magyar gyerekek számára pedig a német nyelv alapos megismerése a további pályafutásuk során jó lehetőségeket biztosít. Gyermekeik közös iskolába járása révén pedig a német és a magyar szülők között alakulhatnak ki jó kapcsolatok.

Az iskolában az oktatás 2022. szeptember 1-jén indul.

Mivel Németországban az általános iskola legelterjedtebb modellje a magyar 1-4. általános iskolai osztályoknak felel meg – efölött más iskolatípusok vannak –, a debreceni intézményben is ebben a keretben fog megkezdődni az oktatás. Az osztályok felmenő rendszerben indulnak: idén ősszel egy 20 tanulós, magyar és német kisdiákokat egyaránt fogadó első osztállyal. Gondoltak viszont azokra a német anyanyelvű kisdiákokra is, akik esetleg otthon már elkezdték tanulmányaikat, így indul egy 2-4. osztályos korúakat magában foglaló, vegyes korcsoportú osztály is.

Szauter Terézia szerint felvetődhet a kérdés, hogy azok a Debreceni Német Általános Iskolába járó gyerekek, akik majdan befejezik a 4. osztályt, hogyan folytathatják tanulmányaikat. Debrecenben vannak olyan iskolák, ahol nagyon magas szintű német idegen nyelvi oktatás zajlik, akár két tannyelven is. Ezek a tanintézmények adnak majd további tanulási lehetőséget a német általános iskolából kikerülő kisdiákok számára. Amint azt Szauter Terézia elmondta, a Debreceni Tankerületi Központtal már tárgyalásokat folytatnak ebben az ügyben, s a remények szerint ez az együttműködés hasznos lesz a Debreceni Német Általános Iskola és a többi iskola számára a német nyelv oktatása szempontjából.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Bezárt a Kerekerdő Élménypark
Sok debreceni gyerek kedvenc helye volt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Letették a logisztikai csarnok alapkövét Ebesen
A cégcsoport érdekeltségein keresztül már Debrecenben is jelen van. Zöld és lakosságbarát.
Kiterjesztik a debreceni panelprogramot
Értékes városi ingatlanok eladásáról is döntöttek a képviselők.
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Hirdetés