Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A takarításról lekopott minden szégyenfolt

| 2022. 01. 12. | 12:32:00
A hivatásos debreceni takarítóval a fertőtlenítés felértékelődéséről és csíkmentes ablakokról is beszélgettünk. Interjú
A takarításról lekopott minden szégyenfolt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zákány Hajnalkának eredetileg bolti eladó és üzletvezetői képesítése is van, öt éve azonban hivatásszerűen már csak takarítással foglalkozik. Látott már sok mindent a kanapék aljától kezdve a drogtanyáig. Azt mondja, a takarításhoz az elhivatottságon kívül empátia is kell. De ha mindkettő megvan, meg lehet belőle élni.

Állítólag csak az képes megteremteni önmagában a rendet, aki kívül is rendet tart.
Zákány Hajnalka: Lehet benne igazság. Sokat elárul az ember személyisége, külső megjelenése arról, hogy miként viszonyul az élet dolgaihoz. Például az, hogy mennyire nyugodt jelenség. Ha egy másik szemszögéből nézzük: ebben a rohanó világban sok-sok gonddal, problémával küszködünk, azaz nem biztos, hogy annyira rendezett az érzelmi világunk, ettől függetlenül viszont sokan törekednek rá, hogy rendezett otthonuk legyen.

A háziasszonyok nagy részének rémálma a takarítás, sokan azonban mániákus súrolók, pakolók. Mitől lesz rendes egy ház?
Zákány Hajnalka: Sok embernek teher lehet a takarítás. Már a gondolattól is elfáradnak, hogy el kellene kezdeni takarítani. A rendhez, a tisztasághoz viszont ragaszkodnának. Megfelelő időbeosztással, kisebb trükkökkel, praktikákkal a takarítást könnyen be lehet ütemezni a mindennapokba. Ha egy kicsit odafigyelünk egymásra, és jellemzően nemcsak anya végzi a házimunkát, hanem minden családtag vállal egy kicsit belőle, akkor egyrészt gyorsabban haladunk, másrészt elkerülhető, hogy anya mondjuk mániákus házisárkánnyá váljon. Az a rendes ház, ahova öröm belépni, és kellemesen érezzük magunkat.

Érdemes egyszerre felfordítani a lakást, és padlótól plafonig takarítani vagy jobb módszeresen, kisebb területenként haladni?
Zákány Hajnalka: Egy évben egyszer – de inkább kétszer – ajánlott egy nagyobb takarítás. Ilyenkor minden olyan zegzugot kitakarítunk, amit a mindennapokban egyébként nem. Azért is jó ez, mert ilyenkor olyan károkat is felfedezhetünk, mint például a penész vagy a vízszivárgás stb. Így a nagyobb baj megelőzhető, hiszen még időben tudunk szakemberhez fordulni. Ha a nagytakarítással megvagyunk, hátra lehet dőlni. Hetente egy kisebb fenntartó takarítással meg tudjuk a tisztaságot őrizni. Nem fogjuk azt érezni, hogy az otthonunk rabjai vagyunk .

Van olyan nemszeretem munkafázis, ami a hivatásos takarítót is kísértetként üldözi?
Zákány Hajnalka: Bármennyire is a munka hőse és szerelmese vagyok, a tűzhelyet és a mosógép adagolófiókját nem szeretem tisztítani. De megcsinálom, persze, és mindig szép is a végeredmény.

Csodát tenni nem mindig könnyű egy vízköves, penészes fürdőszobában. Mennyi múlik a hozzáértésen és mennyi a tisztítószereken?
Zákány Hajnalka: A vizesblokkok a legádázabb feladatok elé tudnak bennünket állítani. Sok múlik azon, hogy a takarító mennyire ismeri az eszközöket, szereket, amiket használ. Még fontosabb a tisztítandó felület anyagának felismerése. A megfelelő eredmény eléréséhez elengedhetetlen a kitartás, a hozzáértés és a megfelelő eszközök kiválasztása.

Tömegek esküsznek az ecetre és a szódabikarbóna, mások az ipari sósav mindenhatóságában bíznak. Hol az igazság, és mennyire “zöld”?
Zákány Hajnalka: A szódabikarbóna, ahogy az ecet is, környezet- és pénztárcakímélő. Ahogy én tapasztalom, minimálisan szennyezett felületeken akár tökéletes is lehet, makacsabb szennyeződésekkel szemben azonban semmit nem ér, tehát csodát nem tesz. A sósav hatékony, erős, de egyáltalán nem környezetbarát, ráadásul óriási károkat tudunk magunknak okozni: sérüléseket, de akár mérgezést is. Nem beszélve az anyagi kárról: csaptelepre borítva, hogy az majd leszedi a vízkövet... – “csodás”, lefeketített szépséget varázsolunk magunknak. Az igazság középúton van, mint mindig.

Felértékelődött az utóbbi két évben a fertőtlenítés. Otthon mit tehetünk a család védelme érdekében? És mi az, ami teljesen felesleges?
Zákány Hajnalka: A vegyszergyártó cégek előtérbe tolják a tisztítószereket, emelik az árakat, és a vírushelyzetre hivatkozva sulykolják, hogy vegyünk minél többet. Sőt! Aki többfajtát vesz, nagyobb eséllyel elkerülheti, hogy hazaviszi a vírusokat, kórokozókat. Nem igaz! Legyen otthon, de nem kell drogériát nyitni. Ne essünk át a ló másik oldalára! A takarítás és a fertőtlenítés rendkívül közel állnak egymáshoz: nincs egyik a másik nélkül. De nem ugyanaz! Takarítás során mechanikai erővel a felületekre tapadó port, zsírt távolítjuk el különböző tisztítószerekkel. Fertőtlenítéskor a szabad szemmel nem látható vírusokat, baktériumokat célozzuk meg. A piacon lévő fertőtlenítők általában képesek ezeket elpusztítani. Az összetételüket azonban mindig figyelmesen el kell olvasni: például az erős klórtartalmú szerek nem alkalmasak fa, textília fertőtlenítésére. Ha megvan a rendszeres kis takarításunk, és nincs a családban fertőzött, napi egy fertőtlenítés elegendő. A szennyezettebb területek elsősorban ott vannak, ahol beérkezünk a lakásba; innen vihető tovább a kórokozó az otthonunk többi pontjára – tehát: bejárati ajtó, kilincs, villanykapcsoló. A lakás többi részét tekintve a konyha és a fürdőszoba igényel még nagyobb figyelmet. Ha azzal szembesülünk, hogy valamelyik családtagunk megfertőződhetett, természetesen napi többszöri fertőtlenítés ajánlott, de nagyon fontos a rendszeres szellőztetés is.

A kanapé alatti padló minden kisgyerekes házban valóságos kincsesbánya. Létezik hatékony technika e terület tisztán tartására?
Zákány Hajnalka: A kanapék, ágyak alja valóban rég nem látott tárgyakat rejthet. Kisgyerekes családoknál örök dilemma, de nincs is rá tartós megoldás, hiszen kivédeni sem nagyon lehet. Ráadásul ezekre a helyekre a népszerű robotporszívók sem képesek bejutni. Időközönként érdemes a család erős tagját megkérni, hogy segítsen be a takarításba. Meg kell emelni az ágyat, így a kincsek is előkerülnek és a porcicákat is el lehet távolítani. Bár olykor ezek a cicák nem is cicák, inkább mamutméretűek.

Értek korábban elképzelhetetlen meglepetések a munkád során?
Zákány Hajnalka: Próbálnék finoman fogalmazni, de nehéz lesz. Egy család kért fel nagytakarításra. Vásároltak egy évek óta üresen álló, használt ingatlant, ahol kábítószer- és alkoholfüggő fiatal férfi élt az édesanyjával. Véresek voltak a falak és a fürdőszoba is, mindenhol. A fel sem ismerhető szennyeződések között szintén azonosíthatatlan szagok terjengtek. Az emeleten találtunk egy zugot, padlásszerűt, mint egy bunker, úgy nézett ki. Csak zseblámpával tudtam fényt csiholni. Borzongott a hátam, hiába voltam beöltözve védőruhába. Minden megfordult a fejemben, mik történhettek itt – egy horrorfilmben éreztem magam. A másik eset: több, eltérő nemzetiségű diák bérelt (és lakott le teljesen) egy értékes, belvárosi ingatlant. Itt bokáig úsztunk az ürülékben. A konyhaszekrényben, mintha kisebb állatok tetemei lettek volna bezacskózva. Irgalmatlan büdös volt mindenhol. Szerencsére sikerült kipofozni. Harmadik eset: miután a helyszíni felmérést elvégeztem, az ajánlatot nem fogadta el a megbízó. Egy romos házban egy idősebb, hajléktalan férfi élt, akinek alkoholproblémái voltak. Ez utóbbi okozta a halálát is. Egy hónap múlva találták meg az ágyában, az ürülékeiben. Nem tudok ehhez mit hozzáfűzni. El sem tudom mondani, mit éreztem. 

Több ezren vannak a debreceni Facebook-csoportban, amiben bejárónőt-takarítót keresnek vagy éppen ilyen jellegű szolgáltatást kínálnak. Luxus, ha más takarít helyettünk?
Zákány Hajnalka: Napjainkban már elfogadott, nem mondanám azt, hogy luxus. Akadnak azért olyan megbízók, akik alapvetően nem engedhetik meg maguknak, hogy fizessenek a takarításért. Ha például betegség miatt vált elhanyagolttá a lakás és a család nem tud besegíteni, de mernek segítséget kérni, természetesen ilyenkor én is másképp kalkulálom a költségeket. Mostanában nagy divatja lett annak, hogy sokan azt hiszik, ha elővesznek egy kendőt és szivacsot, tudnak takarítani. Azt hiszik, ez olyan könnyű. Nem így van! Mégis hirdetnek, munkát vállalnak. Az ügyfelekkel bánni sem könnyű: empátiára van szükség, megbízhatóságra, kitartásra, felelősségvállalásra. Ehhez viszont szeretni kell ezt a hivatást.

Meg lehet élni a takarításból?
Zákány Hajnalka: A takarítás ára régiónként változó. Hajdú-Bihar megyében átlagosan 1700-2000 forintot lehet keresni óránként. Vállalkozóként már több szempontot figyelembe lehet venni egy ajánlatkérésnél. Nagytakarítás fix áron, időre: 650 forint per négyzetméter. Plusz ablaktisztítás.

Sarkalatos pont: hogyan nem lesz csíkos a megpucolt ablak?
Zákány Hajnalka: Ha hisszük ha nem, a hárombetűs mosogatószer hideg vízben elkeverve. És több tiszta kendő. Egy tiszta kendő segítségével a teljes üvegfelületet bevizezem. Nem hagyjuk megszáradni rajta a vizet. Egy jobb minőségű ablaklehúzóval fentről lefelé – vízszintesen haladva! – minden sort átmenettel húzunk. Minden sor végén a lehúzó gumiját szárazra töröljük. A végén már csak az üveg széleit töröljük át, nem nyúlkálunk bele a tiszta üvegbe.

– BCSH –

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés