Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni légiósok meséltek saját hazájuk karácsonyáról

| 2021. 12. 21. | 16:59:00
Karácsonyi történetek olyan debreceni sportolóktól, akik a világ messzi tájairól érkeztek a cívisvárosba.
Debreceni légiósok meséltek saját hazájuk karácsonyáról
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Brazília – a nyári karácsony

Először „utazzunk el” a kávéültetvények őshazájába, ahol a labdarúgás hosszú ideje az egyik legsikeresebb sportág. Mi most mégis egy kézilabdázóval elevenítjük föl gyerekkorát, karácsonyi szokásait, és a brazilok karácsonyi ételsorát. A DVSC felépülőben lévő brazil jobbszélsője, Mariana Costa elmondta, hogy ez náluk igazi családi ünnep, amikor együtt van mindenki, de még a közeli barátok is. – December 24-én összegyűlik a család kiegészülve a szűk baráti körrel, ami pedig különleges Brazíliában, hogy pontban éjfélkor van a nagy családi vacsora – mondta a kézilabdázó. A menüjükben ott szerepel a csirke, a pulyka, a krumplisaláta. – Nemcsak ajándékokkal készülünk egymás számára, hanem jókívánságokat is írunk. A vallás szempontjából is fontos az országnak ez az ünnep, hiszen erősen keresztény nép a brazil – mondta. Végül arra is kíváncsiak voltunk, milyen érzés, hogy otthon nyár van karácsonykor, nálunk viszont hó és tél. – Hó Magyarországon sincs, így ez nem furcsa, sőt még néha a nap is süt – mondta viccesen Mariana Costa.

Hugo Turcotte-nak minimum 20 dollárba kerül a karácsony (Fotó: Cívishír)

Kanada – juharszirup, Poutine, Bibimbap leves?

Hugo Turcotte asztalán karácsonykor egyik tipikus kanadai ital és étel sem lesz ott – se juharszirup, se Poutine (sült krumpli), se Bibimbap leves. Irány Kanada! A DEAC kanadai jégkorongozója a következő választ adta arra, hogy mit jelent számára a karácsony. – Ez az ünnep mindig a legnagyszerűbb alkalom arra, hogy az egész család együtt legyen, amire az év nagy részében nincs lehetőség – mondta. Majd azzal folytatta, hogy az európai karrierjéből, ami hét éve tart, egy dolgot bán, hogy nincs lehetősége hazautazni a családjához karácsonyra. És hogy mik is a szokások Kanadában karácsonykor? – Kanadában a karácsonyt általában december 24-én éjjel ünnepeljük, és ilyenkor legtöbbször sült pulykát eszünk zöldségekkel, krumplipürével és valamilyen mártással. Az utóbbi időben ez a hagyomány azonban kezd eltűnni, mostanában már nincs semmilyen különleges menü – mondta Turcotte.
A jégkorongozó hozzátette, létezik egy „rejtélyes" Mikulásuk, aki körülbelül 20 dollár értékű ajándékkal „kedveskedik", ezt kell elhoznia mindenkinek a karácsonyi vacsorára. A becsomagolt dobozokat megtapogatják az asztal körül lévők, majd megrázzák, és ez alapján választ mindenki magának egyet. Amikor már minden doboznak lett gazdája, akkor jöhet elmondása szerint a legizgalmasabb rész, kibontják a meglepetéseket. – Ez vicces és emlékezetes pillanatokat szerez mindannyiunk számára – jegyezte meg a DEAC hokisa, aki elmondta azt is, mire emlékszik a gyermekkorából a karácsony kapcsán. – Gyerekként mindig a karácsony volt az egyetlen alkalom az évben, amikor az összes családtagommal találkozhattam, ilyenkor különböző játékokban vettünk részt, és finom ételeket ettünk, ezeket a pillanatokat soha nem fogom elfelejteni – mondta. Kíváncsiak voltunk rá, hogy mit csinál idén karácsonykor, ha nem tud hazautazni Kanadába. – A világ másik feléről Európában tartózkodni a karácsony alatt, és távol lenni a családtól, nem könnyű. A külföldi csapattársakkal összegyűlünk majd egy nemzetközi karácsonyra – mindenki eltérő hagyományokkal rendelkezik –, így sajátos módon fogunk ünnepelni.

Vlagyiszlav Kulesov régen a Mikulást várta, most a csodát (Fotó: Cívishír)

Oroszország – vodka nincs, Putyin van

Ha visszatérünk Európába, mégis egy egészen más kultúrába, mint a magyar, akkor az egyik legérdekesebb ünnepük határozottan az oroszoknak van, már csak a karácsony időpontja miatt is – ők január elején ünneplik Jézus születését, de Vlagyiszlav Kulesov révén most közelebbi betekintést is nyerhetünk az ortodox karácsonyba. – Oroszországban ortodox karácsony van, amit január 7-én tartunk. Nálunk az újév nagyobb ünnepnek számít, mint a karácsony, de mi is feldíszítjük a fát, és megajándékozzuk egymást – mondta el a DEAC jégkorongozója. Hozzátette, hogy a családtagok náluk is összegyűlnek ilyenkor, az újévi asztalon pedig Olivier saláta, mandarin és üdítő van. Éjfélkor meghallgatják az elnök újévi beszédét, majd együtt sétál egyet a család. Az Olivier salátáról megtudtuk, hogy azt hazánkban orosz hússalátának hívják, összetevői: krumpli, sárgarépa, uborka, hagyma, főtt tojás, csirkehús, majonéz, vagy provanszi szósz. A DEAC hokisa azt pedig le sem tagadhatná, hogy igazi gyermek volt régen. – Gyerekkoromban mindig nyitva hagytam az ablakomat, hogy a Mikulás be tudjon jönni és az ajándékokat a karácsonyfa alá helyezze – mondta. Végül az idei karácsonyról szűkszavúan, de bensőségesen nyilatkozott Kulesov: – Ezúttal is karácsonyi csodát várok, és jó hangulatot.

Palánki István

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.