Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debreceni körkép: a sorban állók döntő hányada már a harmadikért jött

| 2021. 11. 22. | 11:43:00
Fiatalok, középkorúak, idősek – mindenki védelmet akar az oltási akcióhét kezdetén.
Debreceni körkép: a sorban állók döntő hányada már a harmadikért jött
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében november 22-28. között oltási akcióhetet hirdetett a kormány a kórházi oltópontokon minden nap reggel 7 óra és este 19 óra között. Ez azt jelenti, hogy a kórházak országszerte megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második, vagy a harmadik oltásra. Bárki előzetes regisztráció nélkül érkezhet az oltópontra – ezt a helyszínen végzik el. Akinek nincs időpontja, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki azonban foglalt az interneten időpontot, az elkerülheti az esetleges várakozást.
Megnéztük a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Járóbeteg Szakellátási Központjában (ismertebb nevén: OTI), hogy mi a helyzet a hét kezdetén. A legfontosabb szavak az oltáshoz kapcsolódóan most: sor, segítőkészség, türelem, odafigyelés, választhatóság.

Az első szemmel látható dolog az OTI bármelyik bejáratánál: hatalmas sorok kígyóznak mindenfelé. Katonák tucatjai állják körbe az épületet, akik bármilyen kérdésre szívesen válaszolnak, segítőkészek, és nem elhanyagolható módon rendkívül felkészültnek, vagy legalábbis felkészítettnek tűnnek.

– Majdnem egy órája várok itt, de ha ez kell, hogy életben maradjak, megéri. A háború idején nem egy oltás kellett mindössze az életben maradáshoz, hanem ezer meg ezer dolog

– mondta el a Cívishírnek egy Halápon élő 82 éves bácsi.

Volt, aki úgy vélekedett, hogy szerinte karácsonyozni is csak akkor lehet majd a családdal, ha megvan a harmadik oltás, ő pedig jobban szereti attól a pulykacombot – majd hozzátette, hogy persze a szeretteit is – minthogy egy vakcina hiánya akadályozza az élvezetekben. Egy biztos: türelem kell bőven a sorban álláshoz, de legalább nem repkednek odakint a mínuszok.


Amikor bejut az ember az épületbe, újabb szembeötlő tényekre lehet figyelmes: az emberek figyelnek egymásra. Mindenki maszkot visel, és a bejáratnál, amíg mi ott voltunk, valamennyi oltásra váró használta a kihelyezett fertőtlenítőszert, sőt volt, aki egy látássérült nénit kísért az oltóponthoz. A kórházak egyébiránt kérik is, hogy mindenki tartsa be az előírt szabályokat, és legyünk figyelemmel másokra. – A harmadik oltásra jöttem, pont november 22-én telt el az az idő, ami után felvehetem, már nagyon vártam – mondta el kérdésünkre egy negyvenes éveiben járó hölgy. Ha pedig már itt járunk, jópár embert megkérdeztünk, és azt tapasztaltuk, hogy kilencven százalékban már mindenki a harmadik vakcináját várta. Arra a kérdésünkre pontos válaszolt nem kaptunk, hogy összesen hány oltópont van az OTI-ban, de megszámoltuk, és több mint húsz. Az oltópontokon pedig ötféle vakcina áll rendelkezésre, ezekből lehet szabadon választani: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. Volt olyan, aki a Szputnyikot kereste, de szóltak, hogy azt semmiképp se várja, mert elfogyott, viszont az orvosok segítenek mindenkinek a megfelelő termék kiválasztásában.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a megkérdezettek hány százaléka debreceni, vagy van-e valaki vidékről. Egy ember mondta, hogy ő Derecskéről van itt, a többiek jószerivel cívisvárosiak.
Végül egy nagyon fiatal úriemberrre lettünk figyelmesek, aki szintén a sorban állt.

– Megmondom őszintén, úgy időzítettem, hogy az oltás épp a matematika órámra essen, mert oltásra úgyis elengednek, a témazáróra pedig nem akartam tanulni a hétvégén, így jól jött. De a fő szempont az volt, hogy fiatal vagyok, élni szeretnék, vagy meg is fordíthatnám, szeretnék élni

– vélekedett egy a Debreceni Ady Endre Gimnáziumba járó középiskolás.

Palánki István

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.