Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan működik a távhőszolgáltatás Debrecenben?

| 2021. 10. 19. | 15:13:00
A biogázból előállított hőenergiát is betáplálják.
Hogyan működik a távhőszolgáltatás Debrecenben?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Hőszolgáltató Zrt. 33 ezer lakossági és 1430 egyéb felhasználó számára biztosít hőenergiát fűtéshez, hűtéshez és használati melegvíz szolgáltatáshoz. Ez azt jelenti, hogy a város lakóinak közel harmada közvetlenül veszi igénybe a szolgáltatásainkat, míg közvetve szinte mindenki. A távhő szolgáltatást biztosító elemek nagy része nem látható, hiszen a föld alatt vagy épületek alagsorában üzemel. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy működik a távhőszolgáltatás Debrecenben. Ebben az ismertetőben erre a kérdésre szeretnénk választ adni.

A Debreceni Távhő Rendszer legnagyobb hőforrása a Debreceni Erőmű, melyet a Veolia Magyarország Zrt. üzemeltet. A társaság túlnyomórészt ebből az erőműből vásárolja a hőt. Az erőműben a hőt földgázból állítják elő nagy hatékonyságú, hőt és villamos energiát termelő berendezésekkel és kazánokkal.

A távhő rendszerek egyik nagy előnye, hogy több fajta energiaforrásból előállított hő befogadására alkalmasak. A földgáz tüzelő anyagú erőművi berendezések mellett egyre fontosabbak a megújuló energiaforrásra alapozott energiatermelés. Folyamatosan vizsgáljuk az ezekre alapuló megoldásokat, melyek lehetnek a biogáz, biomassza, termikus hasznosításra alkalmas hulladék vagy geotermikus hőforrásból származó termálvíz.

A Debreceni Távhő Rendszerbe a Debreceni Vízmű Zrt. szennyvíz telepén képződő biogázból előállított hőenergia is betáplálásra kerül. A két társaság vizsgálja, hogyan lehet a szennyvíz telepről származó megújuló energiából előállított hőenergia részarányát növelni és vizsgáljuk további megújuló energiaforrások alkalmazásának lehetőségét is.

A társaság a hőt a Debreceni Erőműből három gerincvezetékén és a hozzájuk kapcsolódó elosztó hálózaton szállítja a távhővel ellátott városrészekbe. A vezetékek az ipari területeken tartószerkezetekre, míg a városi környezetben föld alatt védőcsatornába, közmű alagútba, vagy előszigetelve közvetlenül a földbe vannak fektetve. A hálózat teljes hossza 91,4 km, melynek jelentős része a Debreceni Hőszolgáltató Zrt. tulajdonában és üzemeltetésében van. A hálózat állapotát rendszeres ellenőrzéssel, karbantartással és szakaszok felújításával, körvezetékek kialakításával folyamatos üzemeltetésre alkalmas állapotban tartja. A hálózat vezetékei a távhővel ellátott épületek hőközpontjaihoz csatlakoznak.

A hőközpontok feladata az, hogy a beérkező hőenergia mennyiségét megmérjék, szabályozzák, ivóvíz felmelegítésével használati melegvizet állítsanak elő és fűtési időszakban az időjárásnak megfelelő hőmérsékletű fűtőközeget keringessenek az épület fűtési rendszerében. A néhány intézmény által igénybe vett távhűtéshez abszorpciós hűtőgéppel rendelkező hűtőközpontok számára is biztosítjunk a működéshez szükséges hőenergiát.

Társaságunk tulajdonában és üzemeltetésében 860 hőközpont van, melyek karbantartását és felújítását ütemezetten végezzük. Ezek 66 százaléka távfelügyeleti rendszerhez kapcsolódik, ami lehetővé teszi távolról a működés folyamatos ellenőrzését, a szabályozási paraméterek beállítását, a fűtés indítását vagy leállítását és a hőmennyiség mérők leolvasását.

A távfelügyeleti rendszerünkbe néhány éven belül minden hőközpontunkat be kívánjuk kapcsolni. A hőközpontokhoz felhasználói rendszerek kapcsolódnak. Ezek közé tartoznak a hőközpont után az épületekben található használati melegvíz és fűtési vezetékek, szerelvények, berendezések. Ezek üzemeltetése, karbantartása és felújítása a felhasználói közösségek feladata.

A Debreceni Hőszolgáltató "Fenntartható kényelem" szlogennel kampányt indított, amelynek célja, hogy bemutassa: a távhő lépést tart a dinamikusan fejlődő Debrecennel és korszerűen alkalmazkodik a 21. század kihívásaihoz. Megbízható, biztonságos és pénztárcabarát szolgáltatóként kényelmet visz az otthonokba, környezetvédelmi normáinak köszönhetően sokat tesz a fenntartható és tisztább levegőjű lakókörnyezetért.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
Magára gyújtotta a zárkát Debrecenben: tárgyalást akar
A román férfi magára akarta vonni az őrök figyelmét.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés