Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a korszerűsített Főnixet, amely új nevet is kapott

| 2021. 10. 20. | 17:17:00
Kézilabda EB januárban, de előtte gyorskorcsolya az olimpiai kvalifikáció jegyében, mindez Debrecenben.
Átadták a korszerűsített Főnixet, amely új nevet is kapott
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tervezett határidő előtt egy héttel, október 20-án átadták a nettó 2 milliárd forintból felújított és korszerűsített Főnix Csarnokot, amelynek immár a Főnix Aréna nevet viseli – hangzott el az esemény sajtótájékoztatóján. Az aréna jó állapotban volt, de a kor, pontosabban a nemzetközileg is jelentős sportesemények technológiai, gépészeti újításokat követeltek. A beruházás költségéből bruttó 2,5 milliárd forint kormányzati forrás, 600 millió forintot pedig a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) biztosított. 

Papp László, Debrecen polgármestere, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Kocsis Máté, az MKSZ elnöke, Juhász Roland vagyongazdálkodásért felelős államtitkár és Bardóczy Gábor kormánybiztos

A Főnix első nagy megmérettetése a gyorskorcsolya Európa Kupa lesz november 18-22. között, a verseny téli olimpiai kvalifikációs torna is egyben, ami által Debrecenbe érkeznek a shorttrack legjobbjai. Ennél is nagyobb dobás 2022 januárjában –  és így jön a képbe az MKSZ – a férfi kézilabda EB. A versenyt Magyarország és Szlovákia közösen rendezi, előbbit helyszínként Budapest, Debrecen és Szeged képviseli. A cívisvárosban a dánok, a svédek, a montenegróiak és az észak-macedónok vívják majd a csoportmérkőzéseiket – 85 nap van a kezdésig!

[Beillesztett cikk: Még jobban fogják szeretni a debreceniek a városi arénát]

Papp László kiemelte, az Orbán-kormányok 2010 óta 20 milliárd forinttal támogatták a városi sportinfrastruktúra fejlődését, beleértve a Nagyerdei Stadion és különböző egyetemi sportlétesítmények megépítését, a Hódos Imre Rendezvénycsarnok és az Oláh Gábor utcai sporttelep felújítását. Debrecen polgármestere kitért rá, a Főnix Aréna a gépészeti-technológiai korszerűsítésekkel méltó helyszíne lesz nemcsak a férfi kézilabda EB-nek jövőre, de a 2024-es – szintén közös rendezésű – női kézilabda EB-nek is.

Kocsis Máté, az MKSZ elnöke rámutatott, a cívisváros kézilabda- hagyományai és jelene több mint figyelemre méltóak, ezért is döntöttek Debrecne mellett, amikor 2018-ban Magyarország „bejelentkezett” az EB-rendezésre. A három évvel ezelőtti junior női kézilabda vb idején pedig a megyeszékhely egyértelműen bizonyította, hogy képes a sikeres rendezésre.

Debrecen az elmúlt 20 évben több mint harminc világversenynek adott otthont, emlékezetett Kósa Lajos országgyűlési képviselő, aki egyben a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke. A novemberi gyorskorcsolya-világverseny kapcsán megjegyezte, a mostani LED világítás és a gépészeti fejlődés eredményeként a debreceni jég jobb lesz, mint az etalonnak számító holland (a másik európai kvalifikációs kupát a Benelux-állmban rendezik).

A Főnix Aréna továbbra is 6500 néző befogadására alkalmas 

Örömmel vette tudomásul Juhász Roland vagyongazdálkodásért felelős államtitkár, hogy a kivitelező (a HUNÉP Zrt.) egy héttel a tervezett határidő előtt elkészült a munkálatokkal, s a projekt az építőanyagárak rohamos emelkedésével sem drágult. Hozzátette, a sporttal a nemzeti összetartozást is megélhetjük, ezért tartja rendkívül fontosnak azt, hogy a kormány ennyit költ a területre.

Bardóczy Gábor, a 2022-es kézilabda Európa-bajnokság kormánybiztosa leszögezte: a fejlesztés az első állomása annak a négylépcsős folyamatnak, amellyel lehetővé tennék, hogy hazánk önállóan is képes legyen kézilabda-világversenyek rendezésére. Rámutatott, a Főnix Arénéban immár látható karzati perimeter a LED világítással, a wifihálózattal és a mennyezeti kivetítővel maga a világszínvonal.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Több mint 2300-zal kevesebb postás van Magyarországon, mint 2022-ben
Nagy Márton közölte, a Magyar Postára a jövőben is szükség lesz.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.