Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Applikáció segíti az inkontinenciával küzdő nőket

| 2021. 10. 11. | 16:55:00
Az alkalmazás a Debreceni Egyetem közreműködésével készült el.
Applikáció segíti az inkontinenciával küzdő nőket
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egyedülálló mobiltelefonos alkalmazás készült a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának közreműködésével. Az INCOXIL nevű applikáció segíti az inkontinenciával, vizelettartási zavarokkal küzdőknél a minél pontosabb diagnózis felállítását és a terápia kiválasztását. Az applikáció létrehozásában az egyetem szülészeti és nőgyógyászati klinikájának kismedencei gyógyászattal, helyreállító sebészettel foglalkozó urogynecológiai munkacsoportja vett részt.

A szakemberek az elmúlt években több száz operációt végeztek a vizeletinkontinenciában szenvedő nőknél, új műtéttípusokat vezettek be, és termékfejlesztésekben is közreműködtek.

– A kutatócsoport a klinikával és az ipari partnerekkel együttműködve az innováció területén is kiemelkedően teljesített. Fejlesztettek már szülés utáni regenerációt elősegítő étrend-kiegészítőt, hüvelyhidratáló gélt, most pedig az applikáció létrehozásában vettek részt – ismertette Krasznai Zoárd, a DE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója az INCOXIL appot bemutató pénteki sajtótájékoztatón.

Inkontinenciának nevezik az akaratlan vizeletvesztést.

A rendkívül zavaró, az életminőséget jelentősen rontó probléma igen gyakori, egyes statisztikák szerint a felnőtt nők 25-40 százalékának vannak, vagy voltak ilyen panaszai, Magyarországon egy-másfél millió nőnek keserítheti meg mindennapjait, nem ritkán depresszióhoz is vezethet. A betegek jelentős része azonban nem fordul szakemberhez.

– Az inkontinens páciensek nagyon kis részéről tudunk, nagyon kevesen kérnek segítséget, így kevesen jutnak ellátáshoz. Van egy nagy „néma tömeg”, akiknek segítséget kell adnunk. Ezért hoztuk létre ezt az applikációt, amelyet az inkontinenciával küzdő nők otthon, saját megszokott környezetükben használhatnak, így könnyébe válik a kommunikáció és az adatgyűjtés erről a kényes, intim témáról – mondta a Debreceni Egyetem részéről a projektet irányító Kozma Bence adjunktus, a szülészeti és nőgyógyászati klinika urogynekológiai profiljának vezetője.

A mobiltelefonos applikáció lehetőséget ad az öntesztelésre, illetve, ha a beteg az eredményeivel, adataival felkeresi a háziorvosát, segítséget nyújt a szakembereknek a kórkép pontos diagnózisának felállításában, a terápiás lehetőségek meghatározásában.

– A vizelet inkontinencia kivizsgálása számos olyan elemet tartalmaz, amely kellemetlen, kényelmetlen a páciensek számára, esetleg invazív. Az applikáció alkalmazásával elkerülhető egy ilyen kivizsgálás – emelte ki Takács Péter, a fejlesztő cég tudományos igazgatója, a Debreceni Egyetem címzetes egyetemi tanára, az Eastern Virginia Orvostudományi Egyetem professzora. 

Majoros Attila, a Magyar Kontinencia és Urogynekológiai Társaság társelnöke a tájékoztatón hangsúlyozta: hatalmas lehetőség, hogy a háziorvosok kezébe kerül egy, a vizeletinkontinencia kivizsgálásához segítséget nyújtó applikáció, így a jövőben még több beteg kaphatja meg a terápiás kezelést. Az INCOXIL egyelőre iPhone készülékekre tölthető le, de hamarosan Android platformon is elérhető lesz.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés