Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben nehéz diákot találni fizikai munkára

| 2021. 07. 22. | 11:07:00
A tanulók körében is felértékelődött az otthoni munkavégzés.
Debrecenben nehéz diákot találni fizikai munkára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Véget ért a tanév, több száz diák vetette bele magát a munka világába. Utánajártunk, mik a legkelendőbb diákmunkák, és hogy mennyit kereshet egy hallgatói jogviszonnyal rendelkező fiatal.

Kenéz-Nagy Gréta Anikó, a MŰISZ Iskolaszövetkezet debreceni munkatársa tudatta, a szezonális, nyári munkákkal elsősorban a középiskolásokat célozzák meg. Általában bruttó 1000-1500 forint között mozognak a diákbérek, de kellő szakmai tudással 1500-2000 forintos bruttó órabért is lehet érni. – A jelenlegi törvényi szabályozás szerint nappali tagozatos aktív vagy passzív jogviszonnyal kell rendelkeznie annak, aki diákmunkát szeretne vállalni. Másik feltétel, hogy a tanulónak be kell töltenie a 15. életévét – sorolta Gréta.

A passzív jogviszonnyal rendelkezők csak addig vállalhatnak diákmunkát, amíg be nem töltik a 25. életévüket; a 15 éves korosztály pedig csak nyári munkát végezhet.

A MŰISZ Iskolaszövetkezetnél már minden adminisztrációs folyamat online zajlik, személyes megjelenés nem szükséges. A diákok a telefonjukon keresztül regisztrálhatnak, munkát kereshetnek, jelentkezhetnek a számukra szimpatikus pozícióra, majd szintén online tudják elfogadni a szerződésüket. – A debreceni régióban havi szinten 300-500 diákot foglalkoztatunk. Az a tapasztalatunk, a mai egyetemisták nagyon tudatosak és önellátók, azaz maguknak fizetik az albérletet, esetleg saját maguk finanszírozzák a tanulmányaikat is. Emiatt hosszútávú munkákat keresnek. Ennek próbálunk mi is megfelelni, és elsősorban ilyen jellegű munkákat kínálunk nekik. A legfontosabb szempont jelenleg a diákok körében, hogy a munkát tudják otthonról is végezni. Sok irodai és call centeres pozíció közül válogathatnak nálunk, amik közül majdnem mind támogatja az otthoni munkavégzést is – mondta, hozzátéve, nincs olyan partnerük, akinél a koronavírus elleni védőoltás meglétéhez kötnék a munkavégzést.

A Schönherz Iskolaszövetkezet Debrecen ügyfélkapcsolati vezetője, Hovány Tamás elmondta, május óta több száz debreceni diákkal kerültek kapcsolatba, legtöbbjüknek hamar sikerült munkát találni.  – A legkelendőbb pozíciók a térségben általában az irodai adminisztratív munkákhoz kötődnek, ez jellemző az évközbeni időszakra és a nyári szezonra is, valamint az informatikus hallgatók is szívesen fordulnak hozzánk akár szakmai gyakorlatok teljesítése kapcsán is. Nyáron növekszik az érdeklődés szezonális feladatok ellátására, így például strandon és étteremben végzett munkákra, és ezekbe intenzívebben kapcsolódnak be akár a középiskolás diákok is – fogalmazott. A Schönherznél javarészt minőségi, szakmai diákmunkák állnak a hallgatók rendelkezésére, így olyan pozíció, amit nem szívesen vállalnának a fiatalok, nem szokott lenni. Igyekeznek a hallgatók igényeit összeegyeztetni a munkaadók elvárásaival, hogy biztosan egymásra találjanak a felek. Tamás tájékoztatása szerint

az irodai és alkalmi munkák bruttó 1050-1300 forint között mozognak, az informatikai diákpozíciók pedig 2000 forintos órabért is elérhetnek.

A feltételek pozíciónként változnak, de általában az adott szakterület alapvető ismereteit várják el a cégek. – A munkakedv egész évben jelen van, ugyanakkor megfigyelhető egy nyári hullám, amikor egyrészt több a jelentkező, másrészt azok, akik évközben is dolgoznak, nyáron több munkaórát tudnak vállalni. Emellett ebben az időszakban a középiskolások is szívesen vállalnak szezonális feladatokat – tette hozzá. Tamás közölte, májusban kérdéses volt, mennyire szükséges majd az oltás a munkavégzéshez, akkor emiatt többen is beoltatták magukat. Most, hogy már a maszk használata sem kötelező, ez valószínűleg nem égető kérdés a diákok körében.

A Joker-Diák Munkaerőszervező Iskolaszövetkezet ügyvezetője, Denich Rudolf tudatta, náluk napi 50-100 diák érdeklődik munka iránt a nyári szezonban. Ez a főszezon, ilyenkor az évközi létszám két- háromszorosát közvetítik ki. A legkelendőbb munkák közé sorolta a medenceőri, úszómesteri pozíciókat, de a fiatalok szívesen vállalnak csomagolási, irodai, nyomdai munkákat, de nem restek pultosnak vagy pincérnek állni. Általában a nehéz fizikai munkát nem vállalják. A munkába álláshoz feltétel a nappali tagozatos diákigazolvány, az iskolalátogatási igazolás, érvényes tüdőszűrőpapír és bankszámla a munkabér utalásához. DRudolf meglátása szerint a fiatalok 60-70 százaléka oltatja be magát, hogy növelje a munkába állás esélyeit.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.