Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Négy hajdúst díjaztak az országos szólótánc fesztiválon

| 2021. 06. 09. | 16:42:00
Tizenhárom debreceni gyermek került a döntőbe.
Négy hajdúst díjaztak az országos szólótánc fesztiválon
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes tizenhárom táncosa mérettette meg magát június 4-én a Gyermek Néptáncosok Országos Szólótánc Fesztiválján, Szarvason. A Békés megyei eseményt utoljára 2011-ben rendezték meg; a szakmában ez az egyik legrégebbi és legrangosabb verseny. Tiszai Zsuzsa együttesvezetőtől megtudtuk, az Örökség Nemzeti Gyermek és Ifjúsági Népművészeti Egyesület jóvoltából folytatódhatott a hagyomány. A verseny három korcsoportban zajlott; a legjobb szólisták a fiúknál a Bokrétás Táncos, a lányoknál a Pántlikás Táncos címet nyerhették.

A Debreceni Hajdú Táncegyüttes négy tagját díjazták: Laczkó Botond és Molnár Szabolcs Bokrétás, Hortobágyi Csenge és Hortobágyi Viola Pántlikás címmel gazdagodott.

– Nagyon sokáig kérdéses volt, milyen formában lehet megtartani az eseményt. Ragaszkodtunk ahhoz, hogy élőben versenyezzenek a gyerekek, és ez sikerült. A szabályok és a beléptetés miatt egy műhely összes produkciója egy napon volt, így próbálták elkerülni a tumultust. A nézőtér majdnem üresen állt: a gyerekek, a zsűritagok, a felkészítő tanárok és a zenekar volt jelen, az eseményt élőben közvetítették – osztotta meg Tiszai Zsuzsa. Felidézte, egy-egy eseményre nemcsak a helyezések miatt utaznak a táncosok, hanem kapcsolatépítés céljából is.

Az eredetileg háromnaposra tervezett fesztiválon utóbbiból jóval kevesebb jutott, ettől függetlenül jó hangulatban telt a nap, a gyerekek találkozhattak a régi barátaikkal, élő zenére táncolhattak.

– Gyermekcentrikus fesztivál. A korábbi időkben bevett szokás volt, hogy pénteken lezajlott a kötelező anyag, majd a nap táncházzal ért véget. Szombaton a szabadon választott számban mutathatták meg tehetségüket a táncosok, vasárnap pedig gálával és eredményhirdetéssel zárult a rendezvény. Sajnos ez a járványhelyzet miatt nem jöhetett létre, ettől függetlenül remekül érezték magukat a gyerekek. Vasárnap online néztük az eredményhirdetést a táncosokkal, amit egy közös főzéssel koronáztunk meg a szülők társaságában – mondta.

Az együttesvezető tudatta, egyszerre négy címet még sosem hoztak el a Debreceni Hajdú Táncegyüttes tagjai az országos szólótánc fesztiválról.

A Hajdútánc Alapfokú Művészeti Iskola 13 produkcióval nevezett a művészeti iskolák számára meghirdetett VII. Országos Tanulmányi Néptáncversenyre, amit az Oktatási Hivatal rendezett. Szóló és páros kategóriában is indultak; minden tanuló bejutott az országos döntőbe. – A szarvasi verseny közepén tudtuk meg ennek az eredményét. Kiderült, az összes nevezett kategóriában elsők lettünk, volt olyan korcsoport, ahol a dobogó összes fokára felálltak a debreceni gyerekek – lelkendezett az együttesvezető. Kiemelte, a hajdúsok egy nagy család részesei, és nem az egy-egy elhozott díj a fontos, hanem az, hogy sok tehetséges fiatalt tudnak tagjaik között. – Azt szoktuk mondani, aki a döntőbe jut, az már nyertes. A gyerekek rengeteget fejlődnek szakmailag és erkölcsileg a versenyeken függetlenül attól, hogy nyernek-e vagy sem. Teljes harmónia van a gyerekek és a felkészítő tanárok között, folyamatosan segítjük egymást, szurkolunk. Emellett visszük a városunk jó hírnevét – zárta szavait.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.