Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A MODEM igazgatója lemondott, a Főnix ügyvezetője távozik

| 2021. 06. 18. | 16:41:00
Budapestről érkeznek szakemberek a debreceniek helyére.
A MODEM igazgatója lemondott, a Főnix ügyvezetője távozik
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen egy új kulturális működési mechanizmus, egy új kulturális koncepció alapján szeretné a jövőben – még az eddiginél is magasabb színvonalon – szervezni, működtetni a város kulturális életét. E folyamat most elérkezett állomásairól Papp László, Debrecen polgármestere, Pósán László országgyűlési képviselő, a Parlament kulturális bizottságának elnöke és Puskás István, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere tartott sajtótájékoztatót a MODEM-ben június 18-án.

Amint azt Papp László elmondta, a város közgyűlésének június 24-i ülése elé kerülő előterjesztés szervezeti és részben személyi tekintetben átfogóan érinti a teljes debreceni kulturális életet. Olyan művészeti életet szeretnénk látni Debrecenben – hangsúlyozta a polgármester – melynek hatása messze túlmutat a város közigazgatási határán, s akár az országhatáron túlról is ide vonzza a színházat, a kultúrát kedvelőket.

Két nagyon jelentős színházi infrastrukturális fejlesztés zajlik Debrecenben: a Csokonai Színház épületének teljeskörű felújítása – amely 2023-ben fejeződik be –, valamint a Csokonai Fórum belső fejlesztése. Ez utóbbi színházi térben a kamaraszínház Latinovits Zoltán, míg a stúdiószínház Kóti Árpád nevét venné fel, így állítva emléket e két nagyszerű művész debreceni munkásságának. A Csokonai Fórum 2022 első felében nyílhat meg. Mindkét színházépület megnyitása után akár összesen 1200 színházlátogató is részese lehet az előadásoknak egy-egy este folyamán.

A Csokonai Színház a tervek szerint a jövőben átveszi a Nagyerdei Szabadtéri Színpad üzemeltetését a Főnix Rendezvényszervező Kft.-től, de a szabadtérin természetesen ezt követően sem kizárólag a debreceni színház produkciói láthatóak majd.

A Kossuth utca 1. alatti közösségi térben létrejön a Csokonai Irodalmi Labor, a Pódiumterem pedig Szabó Magda nevét venné fel, s itt elsősorban irodalmi programokat rendeznének a Petőfi Irodalmi Múzeummal közösen. Kiadói tevékenység is bekerül a Csokonai Színház profiljába a Csokonai Kiadó működtetésével.

  • A tervek szerint a Bartók Béla Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál lebonyolításáról a jövőben a Kodály Filharmónia Debrecen gondoskodik.
  • Létrejön a debreceni zenei főigazgatói pozíció, amit a Kodály Filharmónia Debrecen vezetője, Somogyi-Tóth Dániel tölt majd be.
  • Megalakul a széles körű Debreceni Zenei Tanács is, amelynek több, a zenével foglalkozó szervezet, oktatási intézmény, zenei együttes is tagja lesz majd. Célja az lesz, hogy a város könnyűzenétől a komolyzenéig terjedő palettáját új ötletekkel, javaslatokkal, programokkal színesítse.
  • A Főnix Rendezvényszervező Kft. komoly profiltisztításon fog átmenni. A kft. a debreceni kulturális élet ernyőszervezete lesz, s elsősorban szervezői feladatokat fog ellátni, valamint kiemelten lesz felelős a város brandjének – kulturán keresztül történő – erősítéséért is a régióban.
  • A turisztikai feladatok újra a Főnix Rendezvényszervező Kft.-hez tartoznak majd: a Debrecen Turisztikai Ügynökség Nonprofit Kft. beolvad, s a Főnix egyik divíziója lesz.

A DEMKI Debreceni Művelődési Központ és Ifjúsági Ház Nonprofit Kft. átveszi az eddig a Főnix Rendezvényszervező Kft. által szervezett, a helyi és nemzeti identitást, a város lakosságának belső kohézióját erősítő programokat, rendezvényeket, a nemzeti, állami ünnepekhez kapcsolódó, egyházi, vallási kapcsolódási pontokkal rendelkező események szervezését.

A Főnix Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője, Bódor Edit szeptember 15-tel megválik a kft.-től és munkáját az önkormányzat egyházügyekért és határon túli magyar közösségekkel való kapcsolatokért felelős referenseként folytatja tovább. A Főnix Rendezvényszervező Kft. új ügyvezetője szeptember 16-tól Mészáros Réka, a budapesti Felix Kitchen & Bar értékesítési és rendezvényigazgatója lehet.

A polgármester szót ejtett arról is, hogy a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, Koroknai Edit június 30. napjával lemondott ügyvezetői tisztségéről, s távozik a cégtől. Utódja július 1-jétől Vizi Katalin, az Ybl Budai Kreatív Ház művészeti vezetője lehet. Papp László megköszönte az eddig ügyvezetők munkáját. Mindkét új ügyvezető-jelöltet a jövő heti debreceni önkormányzati közgyűlés előtt hallgatják meg az illetékes bizottságok.

Pósán László országgyűlési képviselő, a Parlament kulturális bizottságának elnöke szerint Debrecen nagyon gyors ütemben fejlődik elsősorban gazdaságilag, de ezt a tempót a kiegyensúlyozottság érdekében szellemi, kulturális téren is fel kell venni, s hozzá kell igazítani a szervezeti, működési, tartalmi struktúrát is. A tartalmi megújulás remélhetőleg széles körben elnyeri a debreceniek és a város iránt érdeklődők tetszését. A turisztikai mozgásokban ugyanis óriási szerepe van annak, hogy egy-egy település és környezete milyen programokat tud kínálni, beleértve nem csak az önkormányzathoz kapcsolódó, hanem attól független kultúraszervezőket is. Pósán László megemlítette azt is, hogy létrejött a Petőfi Irodalmi Ügynökség, melynek egyik fontos bázisa a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a maga határon túl nyúló kapcsolatrendszerével, s a Magyar Természettudományi Múzeum is Debrecen kulturális kínálatát fogja gyarapítani a jövőben. Mindezek miatt is érdemes volt a város eddigi kulturális modelljének működését átgondolni.

Puskás István, Debrecen kulturális ügyekért felelős alpolgármestere azt emelte ki, hogy a város zenei élete olyan sokszínű, hogy ideje volt már egy olyan fórum létrehozásának, mint a Debreceni Zenei Tanács, ahol a szereplők rendszeresen tudnak egyeztetni egymással, s együttesen tudják megmutatni a város zenei életének minőségét, erejét, ugyanakkor segíthet a zenei tehetségek kibontakoztatásában is itt, a városban. A főzeneigazgató pedig ezt a sokrétű tevékenységet fogja összehangolni, szervezni, gazdagítani annak érdekében, hogy egymás hatását erősítsék a város zenei kínálatának elemei. Mint azt az alpolgármester elmondta, bár a MODEM-nek új ügyvezetője lesz, az erre az évre kidolgozott szakmai programja még az elképzelések szerint halad tovább.     

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Több mint 17 tonna hulladéktól mentesítették a Bodrog és Tisza ártereit
Több mint 17 tonna hulladéktól mentesítették a Bodrog és Tisza ártereit
Összesen 4176 zsák hulladékot gyűjtöttek össze a PET Kupa résztvevői.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
NI #mutiholdolgozol-nap: saját jövőképükbe pillantottak gyerekek
Izgalmas és interaktív feladatok, érdekes kihívások.
A BMW történetében is egyedülálló napelempark készül a debreceni gyárban
Újabb nagy lépés a károsanyag-kibocsátás visszafogása felé.
Termelői piacot építenének Hajdúhadházon
Egy fedett-nyitott helyet hoznának létre.
Műtőt alakít ki Debrecenben a hajdúböszörményi cég
Kihirdették a közbeszerzés nyertesét.
Támogatott tartalom
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mozgalmas lesz az ősz Berettyóújfaluban
Mézes nap, szaunázás és 24 órás úszóverseny is lesz.
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Korszerűsítik a hajdúszoboszlói Lurkó Óvodát
Egy részét elbontják, a megmaradót felújítják.
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Újdonságokkal készül a Gulyás Tüzép
Élen a burkolatokban és szaniterekben.