Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy kézben a DVSC futball- és kézilabdacsapata – interjú Ábrók Zsolttal

| 2021. 05. 31. | 13:37:00
A DVSC nem egy titkos társaság, hanem mindenkié – mondja a debreceni cégvezető.
Egy kézben a DVSC futball- és kézilabdacsapata – interjú Ábrók Zsolttal
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívishír: Gratulálunk! Nemrégiben Debrecen első számú sportvezetőjévé lépett elő. Érzelmileg sikerült már feldolgozni?
Ábrók Zsolt: Eddig sem gondoltam magam jelentős szereplőnek a debreceni sportéletben, most sem gondolom, hogy az lennék. Csak teszem a dolgom.

Cívishír: Szép a szerénység, de túlzott, hiszen egy személyben felelős a DVSC futballcsapatát, a DVSC női kézilabdacsapatát, továbbá a kézilabda- és a labdarúgóakadémiákat működtető cégekért.
Ábrók Zsolt: Szögezzük le, nem lettem több emberileg azzal, hogy most a labdarúgócsapat, illetve a pallagi akadémia mögötti cégek irányításával is megbíztak, de kétségkívül óriási megtiszteltetést érzek. Ugyanakkor óriási feladat is ez, amit csak alázattal lehet kezelni, hiszen a két legnagyobb szurkolótáborral rendelkező csapatot működtető cégek és az utánpótlásbázisok igazgatójaként kell megfelelnem.

Cívishír: Egy fenékkel hogyan lehet ennyi lovat megülni?
Ábrók Zsolt: Bár két különböző sportágról van szó, a csapatok versenyeztetésében rengeteg általános érvényű szabály, direktíva van, amik a cégek működtetése szempontjából fontosak. Kézilabdában egyszerűbb a helyzet, hiszen egy cégben összpontosul minden, a felnőtt csapat és az akadémia. Futballban is ugyanennek a modellnek a kialakítása a cél, jelenleg ugyanis három cégről van szó, egy a felnőtt csapaté, kettő a pallagi akadámiáé. A struktúra ugyanaz, hiszen van a felnőtt csapat, és van az utánpótlása, csak szervezetileg nem tartozik még össze, ahogyan a kézilabdánál.

Cívishír: Cégvezetőként talán nincs sok különbség a két klub igazgatása között, de a foci Magyarországon magasan az első számú sportág, minden rázúduló kritika és gyalázat ellenére is, éppen ezért sokkal nagyobb a felelősség is. Felkészült erre lélekben?
Ábrók Zsolt: Átérzem a felelősséget, hiszen most már az is megismer a városban, aki eddig nem tudta, ki vagyok, és odaszólnak úton-útfélen: „Tegyél rendet!”. Ez természetes, hiszen a labdarúgás a világ legnépszerűbb sportja, és azt is tudom, hogy mindenkinek nem fogok tudni megfelelni, hiszen az képtelenség. Őszinte, normális, közvetlen, nyílt kommunikációra törekszem a szurkolókkal, az újságírókkal, mindenkivel. A DVSC nem egy titkos társaság, hanem mindenkié, aki ad hozzá, azaz szurkol neki.

Ábrók Zsolt és Varsányi Nóra      (Fotó: Cívishír)

Cívishír: Súlyos féltékenységi jelenetek borzolták az idegeit, amikor a női csapat szembesült azzal, hogy a focistákhoz is elkötelezte magát?
Ábrók Zsolt: Jeleneteket nem rendeztek, de azért több olyan megjegyzést kaptam, hogy „De azért ugye minket jobban fogsz szeretni?” és „Ugye nem felejtesz el minket?”. Ugyanakkor a labdarúgóktól is hallottam olyan megjegyzést, hogy én nem szeretem a focistákat, ami azért nagyon vicces, mert én 1994-től 2014-ig, azaz húsz éven keresztül minden meccsen kint voltam, továbbá elkísértem a csapatot szurkolóként Manchesterbe, Liverpoolba, Firenzébe, Eindhovenbe és még sok más helyre. Való igaz, hogy 2014-ben a kézilabdában merültem el, és egy kicsit elhidegültem a futballtól, de attól a DVSC számomra örök szerelem, legyen az foci vagy kézilabda.

Cívishír: „Lehet, hogy van bennem némi szado-mazo hajlam, mert egyre rosszabb a játék, én pedig egyre dühösebb vagyok, mégis minden meccsen, amikor lehetőségem van, ott vagyok” – ezt mondta nekünk egy 2016-os interjúban a DVSC futballcsapatáról. Most mit gondol a jelenlegi Lokiról?
Ábrók Zsolt: Akkor ennek ellenére sem gondoltam, hogy a DVSC kiesik az NB I-ből, de mint utólag kiderült, a keserűségem nem volt véletlen, a leépülés folyamata akkor már tartott. A csapat ugyanis tavaly nem azért esett ki, mert nem volt szerencséje, hanem tavaly jutott el a kiesésig, de a lefelé mutató tendencia már évekkel korábban kezdődött. A klub életében a sok szép siker után csúfos kudarccal ért véget egy időszak. Tabula rasa kell, és újra kell építeni mindent az alapoktól. Ez egy hosszú építkezés lesz, tudomásul kell venni, hogy nem jövőre nyerjük meg a nyolcadik bajnoki címet.

Cívishír: A hét bajnoki cím, a Bajnokok Ligája- és Európa Liga-csoportkör után minden megsemmisült? Mi ment félre?
Ábrók Zsolt: Ha működött volna, akkor most az élmezőnyhöz tartozó NB I-es csapat lennénk, és nem töltöttük volna az NB II-ben az elmúlt idényt. Sok mindent rendbe kell tenni.

Cívishír: A kézilabdacsapat működése a minta?
Ábrók Zsolt: Kézilabdában nem állunk rosszul, de elismerem, sok rossz döntést hoztam én is. Hét éve azért megfigyelhető egy tendencia, hogy hová tartunk. Hét éve a 10-11. helyért küzdött a csapat, most pedig már évek óta a nemzetközi kupát érő helyen végez. A felnőtt csapat átlagéletkora 21 és fél év, tíz saját nevelésű játékosunk tagja az NB I-es keretnek, és ha minden jól megy, most lesz két olimpikonunk. Hét év alatt van egy Magyar Kupa-ezüstünk és egy bronzunk, két bajnoki negyedik helyünk. Látszik a fejlődés, az a cél, hogy fociban is évről évre előrébb jussunk, egyre több saját nevelésű játékos épüljön be a csapatba, a csapatot működtető cég pedig stabil lábakon álljon.

„Rendkívül egyszerű elvem van sport- vagy cégvezetőként: én megteremtem mindenben a megfelelő hátteret, amihez elvárom a jó teljesítményt.’   (Fotó: Cívishír)

Cívishír: Egy korábbi interjúban a kézilabdacsapat kapcsán úgy fogalmazott, hogy nagyon hálás a nőkkel dolgozni. A futballé azonban egynemű, maszkulin közeg. Kemény csatákra számít?
Ábrók Zsolt: Kiket könnyebb kezelni: tizennyolc hölgyet vagy ugyanennyi úriembert? Jó kérdés! Azt hiszem, bizonyos helyzetekben könnyebb a hölgyekkel, máskor könnyebb a fiúkkal. Én is kíváncsian várom, mi vár rám. Egy biztos: előítéleteim nincsenek. Rendkívül egyszerű elvem van sport- vagy cégvezetőként: én megteremtem mindenben a megfelelő hátteret, amihez elvárom a jó teljesítményt. Ha ez megvan, akkor jó a viszonyunk. Sosem rejtem véka alá a véleményem, és ha nincs meg az elvárt teljesítmény, akkor lépek.

Cívishír: Az őszinteség jegyében fejtse ki, kérem, mi zajlik a Lokinál? Róka Géza és Makray Balázs ment, Ön jött. Miért is? Ez nem minden szurkoló számára világos.
Ábrók Zsolt: A DVSC-nél eddig úgy zajlott az élet, hogy az utánpótlása más kezekben volt, ad absurdum a tulajdonosi köre is más volt a kettőnek. A két szervezetnek nem mindig esett egybe az érdeke, és nagyon nehéz úgy utánpótlást nevelni, hogy a felnőtt csapat szakmai irányvonala nem jelenik meg benne. Egy ilyen rendszer aligha hatékony. Tisztába kell tenni: az utánpótlás kiszolgálja a felnőtt csapatot, az pedig támogatja az utánpótlást, és a kettő egy egységet alkot. A kézilabdában ezt megvalósítottuk – az a cél, hogy a labdarúgás is hasonlóan működjön. 

Cívishír: A székfoglalójában személyi változásokról is beszélt a Debreceni Labdarúgó Akadémia kapcsán. A tettek mezejére lépett már?
Ábrók Zsolt: Már csak azért sem tudtam lépni, mert a jogi procedúra miatt csak egy napja vagyok a DLA ügyvezetője, a DVSC Futball Zrt-nél pedig papíron július elsején állok munkába. Azért természetesen a rendszer felépítésének áttekintése már javában zajlik, és körvonalazódik, hogy milyen változások szükségesek. Nem fog rögtön sokak feje a porba hullani – mindenkinek lehetőséget adunk, felrajzoljuk az irányt, és aki hajlandó és tud a meghatározott célok és elvek mentén dolgozni, azt szívesen alkalmazzuk, aki nem, attól megválunk. Mindenkinek jobb lesz úgy. Természetesen lesznek személyi változások, hiszen ha minden flottul menne Pallagon, akkor nem lenne szükség változtatásra.

Cívishír: Az utca embere azt beszéli, hogy Herczeg András nyugdíjba megy. Megvan már az utódja?
Ábrók Zsolt: Bár jól ismerjük egymást, ebben a témában Herczeg Andrással még nem beszéltem. Konkrétumokról most még korai beszélni, amint történik valami, nyilvánosságra hozzuk.

Cívishír: Huszti Szabolcs és a stábja irányításával vág neki a DVSC az NB I-nek?
Ábrók Zsolt: Nem tervezünk változást a szakmai stábban, de ez Tőzsér Dániel sportigazgató hatásköre. 

Cívishír: Egyelőre nagy a csend a DVSC-nél, egyetlen távozóról tudunk. Nyugtassa meg a Loki-szurkolókat, hogy a háttérben lázas munka zajlik a csapat megerősítésén!
Ábrók Zsolt: Ahhoz, hogy Dani igazolni tudjon, először is szüksége van egy pénzügyi keretre. Most ezen dolgozunk. Természetesen megerősített játékoskerettel vágunk neki az új futballidénynek. Lesz pénz új játékosokra, de még nem tartunk ott, hogy a nemzetközi kupaszereplés elérését tűzzük ki célul. Nagyon nehéz év elé nézünk, a cél a biztos bennmaradás. Fokozatosan kell építkeznünk, egyik évről a másikra nem lesz hirtelen 4 milliárdos költségvetésünk. Ahhoz, hogy a támogatók mellénk álljanak, eredményt, jövőképet, terveket kell letenni az asztalra.

Cívishír: Szijjártó Péter üres kézzel jött az NB II-es bajnokavatóra?
Ábrók Zsolt: Nem tudom, hogy jött, mert én akkor éppen Budapesten voltam, a kézilabdacsapattal Magyar Kupa-ezüstöt vettem át.

Cívishír: Dzsudzsák Balázs megy vagy marad?
Ábrók Zsolt: Tárgyalunk vele, és hogy mire jutunk, azt majd Tőzsér Dániel megválaszolja.

Cívíishír: A szakmai munkába nem szól bele, hangsúlyozta korábban, de főnöke lesz a szakmai felelősöknek. Érdekes állapot ez!
Ábrók Zsolt: Annak, hogy „nem szólok bele a szakmai munkába”, több értelmezése van. Egyik az, hogy valóban nem szólok bele a csapat összeállításába, a taktikába, a játékosképzésbe, de azt, hogy mi a cél, mi az elvárás, mik a szabályok és melyek a keretek, azt meghatározhatom, továbbá arról is döntök, hogy milyen ellenőrző funkciókat alkalmazunk. 

Ábrók Zsolt (jobbra) itt Szabó Péter FAG-igazgató, a DVSC Futball Zrt. elnöke és Papp László polgármester társaságában a felújított Hódos Imre-sportcsarnok átadásán   (Fotó: Cívishír)

Cívishír: Debrecenben nemcsak csapatot és céget, hanem közönséget is kell építeni, vagyis toborozni, hiszen fájdalmas az üresen kongó Nagyerdei Stadion látványa. Van erre valami jó stratégiája?
Ábrók Zsolt: Közönséget csak a csapat tud toborozni, mégpedig a teljesítményével, a szerethetőségével. Marketinggel, ingyen sörrel, majálissal csak ideig-óráig lehet becsalni a stadionba az embereket. A marketinglufit fújhatod, ha a termék, a szolgáltatás mögött nincs komoly minőség, tartalom – akkor az a lufi hamar kidurran. Most ahhoz kérjük a szurkolók támogatását, hogy bennmaradjunk az NB I-ben, most ez a reális cél. Ehhez kell hozzátennie mindenkinek a magáét.

Cívishír: Brandépítés – gyakran hangoztatja. Mit is jelent a DVSC esetében?
Ábrók Zsolt: A brandépítés először is az identitástudat, a hovatartozás, a kötődés, a lokálpatriotizmus erősítése, valamint a gazdasági helyzet alapja. Egy sportvállalkozás esetében rendkívül fontos, hogy a brandet mennyiért lehet értékesíteni, hiszen minél több pénzed van, annál több jut az utánpótlásra, az új igazolásokra. Egységes DVSC-brandet kell építenünk, ami a két élcsapattal igazán piacképes lehet.

Cívishír: Az is cél, hogy előbb utóbb minden, ami Loki, egy cégben egyesüljön?
Ábrók Zsolt: Ez egyelőre nem aktuális a sportágak között is különbséget tevő állami támogatások vagy a tao rendszere miatt, de vizsgáljuk a lehetőségét, hogy egy szervezetbe tömörüljön minden, ami DVSC.

Cívishír: Kézilabdában már eljutottunk oda, hogy a lányok megszorongatták a Győrt és a Ferencvárost is, nyerni azonban még mindig nem sikerül ellenük. Mi hiányzik?
Ábrók Zsolt: A Magyar Kupa döntőjében nyerhettünk volna. Nem szoktam a játékvezetéssel foglalkozni, de most nem hagyhatom szó nélkül, hogy szerintem a bírók túlságosan is tisztelték a győri világsztárokat. Természetesen nem a bírók miatt kaptunk ki, hanem azért, mert elfogytunk a végére, rövidebb volt a kispadunk. Egyre közelebb vagyunk az élcsapatokhoz, de még mindig nem elég közel ahhoz, hogy el is tudjuk kapni őket.

Cívishír: Még tart ugyan a bajnokság, de azért már mérleget lehet vonni: hogyan értékeli az idényt?
Ábrók Zsolt: Az év elején a negyedik helyet tűztük ki célul, de a történet félresiklott. Februárban már az égiekhez fohászkodtam, hogy valahogy éljük túl ezt a bajnokságot. Az edzőváltás után rendeződni látszott minden: a csapat sorozatban nyerte a meccseket, bebizonyosodott, hogy az év elején nem lőttünk túl a célon. A kupaezüsttel együtt elfogadható a teljesítmény.

Cívishír: Ha egy év múlva ismét beszélgetünk, mivel lenne elégedett minden fronton?
Ábrók Zsolt: Kézilabdában nagyon sokat várok az új szakmai stábtól, általa pedig a csapattól: nagyon remélem, hogy a bajnokságban végéig valahol elöl kell keresni a DVSC-Schaeffler nevét a tabellán, a nemzetközi kupában pedig összejön egy újabb csoportkör. Utánpótlásban az ifi és a serdülő csapatokat a legjobb négybe várom. A futballcsapatnál a stabil bennmaradás a cél, de ami talán mindennél fontosabb: egy év múlva akkor lennék igazán elégedett, ha már egy hatékony rendszerben működne  a Debreceni Labdarúgó Akadémia, ami megalapozza a jövő sikereit.

Cs. Bereczki Attila

[Beillesztett cikk: Egységes DVSC-t építenek: Ábrók Zsolt váltja Róka Gézát és Makray Balázst]

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Terrorkészültség Magyarországon: megerősített rendőri erőkre kell számítani
Terrorkészültség Magyarországon: megerősített rendőri erőkre kell számítani
A magyar emberek biztonságát minden rendelkezésre álló eszközzel garantálni kell - mondta a miniszterelnök.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Felszállt a első isztambuli járat Debrecenből
A török város kelet és a nyugat különleges ötvözete.
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!
Ateizmusáról vallott a debreceni DK-s, akinek Magyar Péter nem messiás
Ateizmusáról vallott a debreceni DK-s, akinek Magyar Péter nem messiás
Így válik hátborzongatóvá a politika - vallja.
Támogatott tartalom
Hirdetés
Hirdetés
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Felmérés: miben fejlődhetnének az autósiskolák?
Már több mint 250-en rögzítették a véleményüket – április végéig még te is megteheted!