Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Túlélni a járványt: a debreceni fodrász örült, hogy kicsit pihenhet

| 2021. 04. 06. | 21:53:00
Megfogadta, nem fog stresszelni a kialakult helyzet miatt.
Túlélni a járványt: a debreceni fodrász örült, hogy kicsit pihenhet
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2020-ban az életünk fenekestül felfordult, a mindennapjaink része lett a kijárási tilalom, a maszkhasználat és a home office. Sokaknak ehhez társult a bizonytalanság, a kilátástalanság és a pánik. Arra voltunk kíváncsiak, ki hogyan élte meg az elmúlt egy évet. Vannak-e félelmeik, mit hozott az életükbe a kényszerű bezártság. Ismert és kevésbé ismert embereket kérdezünk, más-más szakmák képviselőt.

Posta Judit fodrász egy szépségszalonban dolgozik mint alkalmazott. A vírus megjelenését követően is dolgozott, bár kevesebb vendége volt, mint korábban. – Orbán Viktor tavaly márciusi bejelentése után megrohamozták a boltokat, az emberek az utolsó kiló lisztért harcoltak. Nem tudtam mire vélni a pánikot. Majd az öcsém felhívott Ausztriából, hogy alapvető élelmiszereket küldjek neki, mert az osztrák áruházakban üresek a polcok – kezdte a visszaemlékezést Judit. Mint mondta, akkor üzletről üzletre járt, egyik boltból rohant a másikba, hogy a kért árukat eljuttathassa testvérének, majd a kifosztott bevásárlóközpontban a tehetetlenségtől sírva fakadt. Csak az járt a fejében, ha Ausztriában ez a helyzet, akkor vajon mi lesz Magyarországon? – Két hétig megviselt a bizonytalanság. Megijedtem. Természetesen magamnak is bevásároltam, tartva a legrosszabbtól – tette hozzá.

Judit szerencsésnek tartja magát, hiszen az élettársával közös háztartásban él, a barátja is dolgozik, emellett a szülőkre is támaszkodhatnak, ha baj lenne.

[Beillesztett cikk: Túlélni a járványt Debrecenben: tartalékaiból él a kétgyermekes, egyedülálló kozmetikus]

– El se tudom képzelni, mi lehet azoknál, akik munka nélkül maradtak, netán több gyerekről gondoskodnak és még albérleti díjat is fizetniük kell – sóhajtott. Hozzátette, a fodrászok jelenleg házhoz mennek hajat vágni, festeni, ugyanis ezt a törvény megengedi. Azt tapasztalja, sok vendége türelmetlen, érdeklődnek, mikor nyithatnak ki újra és vehetik igénybe a szépségipari szolgáltatásokat. Kiemelte, olyan kuncsaftja is van, aki csak azért hívta fel, hogy megkérdezze, hogy van, váltsanak pár szót. Sok idős a fodrásszal, kozmetikussal osztja meg örömét, bánatát, most ez a lehetőség sem adott. – Nem tudom, hány fodrász fog talpon maradni. Azokat féltem, akiknek nincs nagy vendégkörük, akik nemrég kezdték a szakmát, akiknek nincs biztos anyagi hátterük – tette hozzá.

A vendégköre hatvan százaléka átesett a fertőzésen

Judit 10 éve van a szakmában, elmondása szerint soha nem volt olyan rossz időszaka, mint tavaly október-novemberben. Szerinte az emberek a második hullám kezdetén nagyon megijedtek, sorra mondták le a megbeszélt időpontokat. Ugyan bement dolgozni, de naponta maximum két vendége volt, legtöbbször várakozással telt a munkaideje. – A nyár és az ősz eleje is jó volt; természetesen odafigyeltünk a higiéniai előírásokra, bár ez előtte is így volt. Rendszeresen szellőztettünk, fertőtlenítettünk, és megkértük a vendégeinket, kísérőt ne hozzanak magukkal. Emellett kötelező volt a maszkhasználat, én legtöbbször kesztyűt is viseltem. A nyári időszakban több kuncsaftom is koronavírusos volt, a vendégköröm hatvan százaléka biztosan átesett a fertőzésen, párszor kontaktszemély is lettem. Ilyenkor önköltségen PCR-tesztet végeztettem, soha nem kaptam el a vírust – jelentette ki. A mostani, március eleji zárást pozitívan éli meg, azt mondta, végre ki tudja magát pihenni, ugyanis az elmúlt években erre nem volt példa. Megfogadta, nem fog stresszelni a kialakult helyzet miatt. – Nyugodt voltam, mert tudtam, mindenkinek be kell zárnia, így nem feleslegesen ülök a szalonban. Valószínűleg, most nem is lennének vendégeim, ugyanis aki teheti, kerüli a személyes találkozásokat.

Tapasztalatai szerint az idősebbek kevésbé félnek, mint a fiatalok.

[Beillesztett cikk: Túlélni a járványt: bezárták a kocsmáját, ezért portásnak állt a DVSC volt labdarúgója]

– Felháborítónak tartom azt, hogy a hipermarketek tele vannak, nekünk pedig be kellett zárnunk. És itt most nem csak a szépségiparban dolgozókra gondolok. A kis üzleteket működtető vállalkozók jobban be tudják tartatni a távolságtartást és a higiéniai követelményeket, mint a multik. Nézzünk meg egy nagy áruházat: a húspult előtt senki nem tartja a másfél métert, a ruházati osztályon pedig szinte egymás kezébe adják a holmikat próbálás után az emberek – fogalmazott, majd hozzátette, soha nem tapasztalta, hogy a bevásárlóközpontokban fertőtlenítenék a kosarak fogantyúit.

Judit nem ért azzal egyet, hogy most oltanak. Határozottan kijelentette, nem oltásellenes, több családtagja is kapott már vakcinát, de szerinte oltás előtt tesztelni kellene az embereket. – Napi szinten több ezer beteg van és több száz elhunyt. Szerintem van ok-okozati összefüggés a növekvő számok és a felvett oltások között. A környezetemben van olyan, akit beoltottak, majd másnap rosszul lett és kiderült, koronavírusos. Nagyon beteg volt hetekig – közölte. Elmondta azt is, nem regisztrált az oltásra, ugyanis párjával kisbabát szeretnének, így követi az operatív törzs utasításait.

[Beillesztett cikk: Túlélni a járványt Debrecenben: kinyitottuk a gyerekbarát kocsma panaszládáját]

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.