Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

ICE-STAR Szerviz: csak precízen, csak megfontoltan!

| 2021. 04. 19. | 18:00:00
A külföldön is keresett debreceni cég évről évre növekszik. A Déli Ipari Parkba költöznének.
ICE-STAR Szerviz: csak precízen, csak megfontoltan!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Négy fővel kezdték, mára harmincketten dolgoznak a ICE-STAR Szerviz Kft-ben; az ipari hűtés- és klímatechnikai, valamint hőszivattyús kivitelezésekkel, szervizeléssel, javítással foglalkozó debreceni cég 2021-es árbevétele megközelítheti az egymilliárd forintot. Tizenegy éve indultak, elismertségüket jelzi, hogy itthon dolgoznak a BorsodChemnek, az NI-nak, valamint több ismert nagyvállalatnak, míg külföldön a Közel-Keleten és Afrikában is visszajáró vendégek. Szabó Zsolt ügyvezető – egyben résztulajdonos – legalább ennyire büszke a  harcedzett, kipróbált szakembergárdára is, akiknek a tudása nélkül nem jutottak volna idáig.

– Világéletemben műszaki beállítottságú voltam, ahogy édesapám is, aki már 14 éves koromban magával vitt tetőfedésekre, ácsmunkákra. Sokat dolgoztunk együtt, jól emlékszem, ahogy a tetőn ülök, és palázok, cserepezek vagy szarufákat állítok össze. Első szakmaként mégis elektroműszerész végzettséget szereztem. Az autók jobban vonzottak, de a szüleim szerették volna, ha kevesebb piszokkal járó munkát választok

– idézte vissza az 52 éves debreceni cégvezető, akit a kilenvenes évek eleje Ausztriában, Németországban talált. Villanyt szerelt, gipszkartonozott, egyik megbízás hozta a másikat. Ő maradt volna külföldön, de az első feleségét nem tudta meggyőzni a költözésről, így a legidősebb fia születésekor – 1995-ben – itthon keresett munkát. Végül egy klímaszerelésre szakosodott debreceni vállalkozáshoz jelentkezett. Jól keresett, megbecsülték, néhány éven belül szervizvezető lett, de ebben a cégbe nem volt meg a továbbfejlődés lehetősége. Ezért Szabó Zsolt hosszas őrlődés után úgy ítélte meg, ilyen áron nem éri meg a főnök jobbkezének lenni. 2002-ben váltott, akkor kezdett együtt dolgozni azzal a Balogh Jánossal, akiről ma is csak elismeréssel beszél.

– János cége, az ICE-STAR Kft. (nem keverendő a cikk elején említett társasággal) ezekben az időkben jellemzően kereskedelmi hűtéssel, hűtőkamrák telepítésével, hűtés- és klímatechnikai kis- és nagykereskedelemmel foglalkozott. Az ismeretségünk korábbról indult, de később munkatársként is nagyszerűen szót értettünk, olvastuk egymás gondolatait. Megbeszéltük, hogy a profilba felveszi a klímaszerelést, majd a vállalkozása ezen a területen is fejlődésnek indult. Viszonylag rövid időt alatt az ICE-STAR-nál is a szervizes csapat vezetője lettem, majd a cég műszaki igazgatója. De nem elégedtem meg ennyivel. Meg akartam tanulni a kereskedelmi hűtéstechnikát, így egyszerre jártam a fiúkkal terepre, és készítettem árajánlatokat az igazi munkakörömből adódóan – elevenítette fel a kétezres éveket.

Tulajdonképpen ez vezetett az ICE-STAR Szerviz Kft. létrejöttéhez. Balogh János ugyanis láthatta benne a szükséges potenciált és alázatot („az első, hogy a munka legyen elvégezve”), így felvetette: hozzanak létre új, közös céget a klíma- és a hűtéstechnikai kivitelezésre, szervizelésre. Így született az ICE-STAR Szerviz Kft. 2010-ben. Pénzügyileg a nulláról indultak, de kapcsolati tőkében számíthattak Balogh János ügyfélkörére, márpedig az ICE-STAR-nak jó híre volt a piacon.

Apai példa

Szabó Zsolt elmondása szerint évről évre növekedtek, de a fokozatosság elvét mindig fontosnak tartotta. És azt, hogy a folyamatos fejlődés csak az ismeretek precíz fejlesztésével, a régi-új munkatársak megbecsülésével, a profit visszaforgatásával lehetséges. Büszkén jegyezte meg, a jelenlegi, Galamb utcai telephelyet, ahol a két vállalkozás és a 2012-ben szintén együttesen alapított Solar Green Energy Kft. működik, amely szintén az ICE STAR Szerviz Kft tulajdonában van. Hogy mit szeret a leginkább a munkájában?

– A technológia szédítő gyorsasággal fejlődik, így minden nap hoz valami újat, amire reagálni kell. Hiszek a holtig való tanulásban, szeretek képben lenni mindennel, beleértve a legváltozatosabb okokból felvetődő problémákat. Részt veszek a belső képzésünkben, ami ráébresztett arra, mennyire közel áll hozzám az oktatás

– magyarázta, hozzátéve, több éven keresztül tanfolyami képzésekben is vállalt tanárszerepet. Ez a szemléletmód játszik közre abban, hogy körülbelül fél éve coach jár hozzájuk; Szabó Zsolt máris érzi a munkatársain a hatást. Foglalkozni kell a vezetők, szerelők tréningezésével; időnként muszáj több nézőpontból végiggondolni a saját tevékenységünket, mert serkentően hat a problémamegoldási képességre, vallja, megjegyezve: manapság a fiataloknak nem elsősorban a szakmai tudásával van gond, inkább sokak hozzáállása változott. Nincs rajtuk a nyomás, ami viszont az elhivatottság ellen dolgozik – Szabó Zsolt gyakran emlegeti az édesapjának, mennyire hálás azért, hogy már gyerekként ott kellett ülnie a tetőn…

És ami a kikapcsolódást illeti?

– Káros szenvedélyeim nincsenek, de gyengéim a gyors autók, főleg, ha régiek. A 40 éves BMW 735-ösöm régi vágyam volt és egy Ford Mustangnak sem bírtam ellenállni. Igazi kikapcsolódásként hat rám egy-egy tesztvezetés például a Hungaroringen vagy a repülés egy barátom kisgépével. Háromszor házasodtam, a feleségem hat gyerekre is terít hétvégenként. Igyekszünk együtt lenni minél többször, ami nem zárja ki a barátainkkal való kirándulgatást – mondta.

Ratalics László

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.