Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az otthon elhunytakat is úgy temetik, mint a koronavírusosokat

| 2021. 04. 15. | 16:31:00
Debreceni Köztemető: különleges szabályok vonatkoznak a fertőző betegségben meghaltakra.
Az otthon elhunytakat is úgy temetik, mint a koronavírusosokat
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

– Ha nem egészségügyi intézményben történik a haláleset, akkor úgy kell kezelnünk az elhunytakat, mint lehetséges fertőzötteket, hiszen nem igazolt az ellenkezője – közölte Domokos Csilla, az AKSD Kft. szóvivője arra a kérdésünkre, milyen protokoll alapján temetik el a koronavírusosban elhunyt betegeket. Hozzátette, amennyiben egészségügyi intézményből érkezik az elhunyt a Debreceni Köztemetőbe, akkor a fertőzés tényének feltüntetésére szolgáló piros színű, rendszeresített űrlappal hívják fel a figyelmet arra, hogy a fertőző betegségben elhunytakra vonatkozó eljárásrendet kell alkalmazni. – Az elhunytak szállítását végző munkatársaink fertőzés elleni védőfelszerelést használnak, azaz védőmaszk, gumikesztyű és egyszer használatos védőoverál viselése kötelező számukra, saját fertőtlenítőgépet alkalmazunk a gépjárműveinkben, valamint az épületeinket is rendszeresen fertőtleníttetjük – emelte ki.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető tájékoztató szerint a közeli hozzátartozók, esetlegesen egyházi személyek közreműködésével a halál után búcsút vehetnek az elhunyttól az egészségügyi intézmény eseti elbírálása alapján, de a végső búcsúvétel előtt meg kell ismertetni velük a védőeszköz használatára és a kézhigiéniára vonatkozó szabályokat. A búcsúvétel során kerülendő a holttesttel való érintkezés. Az elhunyt bőrét 0,1 százalékos hipóval fertőtlenítik, majd dupla műanyag zsákba helyezik, amit 1 százalékos hipóval letörölnek, aztán a levegőn megszárítják.

A koronavírusban elhunytak holttestének konzerválása, valamint nyitott koporsóban történő ravatalozása is tilos.

Domokos Csilla tudatta, a koronavírusban elhunyt személyeket oda kell jogszabály szerint eltemetni, ahová a temettető kéri. Az irányadó jogszabályok nem kötelezik az AKSD-t, hogy a halálozások okairól nyilvántartást vezessenek, így a koronavírus okozta esetekről sincs kimutatásuk, ezáltal pontosan nem tudható, hány koronavírusban elhunyt személyt helyeztek örök nyugalomra a Debreceni Köztemetőben. – A sírhelymegváltás lehetőségét nem befolyásolja a koronavírus okozta elhalálozás ténye, a megváltandó sírhely fölött pedig az azt megváltó temettető rendelkezik a temetkezési törvényben rögzített feltételek figyelembevételével, melyek betartása a szolgáltató kötelessége. Ez azt jelenti, hogy a koronavírusban elhunyt sírja felnyitható időkorlát nélkül újratemetés miatt, a temetkezési törvény szerint pedig 40 centiméteres földrétegnek kell elválasztania egymástól a koporsókat – folytatta, majd hozzátette,

a koronavírusban elhunytakat az előírások szerint két darab PVC anyagú kegyeleti zsákban helyezik a koporsóba.

Április 9-én helyezték el a hűtőkonténert a Debreceni Köztemetőben.

– A téli hónapokban mindig magasabb a temetések száma, mint az év többi hónapjaiban, idén pedig ezen felül arra a helyzetre kellett megoldást találnunk, hogy a hozzátartozók igényei szerint meg tudjuk oldani a temetést annak figyelembevételével, hogy a hozzátartozók karanténban vannak, és az elhunyt szerettüket a szabályok betartásával, biztonságosan csak 2-3 héttel később tudják elbúcsúztatni – fogalmazott a szóvivő. Azt tapasztalták, a hozzátartozók nagyon fontosnak tartják a védekezési intézkedések betartását, és olyan időpontot szeretnének, ami biztosítja minden közeli rokon részvételi lehetőségét a búcsúztatáson, ezért ebben maximálisan rugalmas a társaság. Van olyan hozzátartozó, aki külföldről érkezik haza, néhányan emiatt kérnek későbbi temetési időpontot. A temetések idejének eltolása eredményezi azt, hogy átmenetileg emelkedett a temetőben lévő elhunytak száma. – Április 9-én helyeztünk készenlétbe egy hűtőkonténert – a Debreceni Egyetem átmeneti kapacitásbővítési igénye miatt és kérésére – azzal a céllal, hogy amennyiben szükséges, ezzel is bővíthessük az egyébként jelen pillanatban is elegendő kapacitásunkat. Reméljük, soha nem kell használniuk a további negyven fős hűtőkapacitást, ennek érdekében meg fogunk hirdetni késő délutáni, illetve szombati temetési időpontokat is azért, hogy a hozzátartozóknak több lehetőséget tudjunk felkínálni akár munkaidő után, vagy szombati napon – zárta szavait.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.