Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Búcsú Szima Gábortól, már papíron is új alapokon a DVSC

| 2020. 12. 18. | 15:44:00
A debreceni klub közösségi tulajdonba került.
Búcsú Szima Gábortól, már papíron is új alapokon a DVSC
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szurkolók által tragédiaként megélt tavaszi kiesés arra késztette a városvezetőit, hogy „visszavegyék” a DVSC-t Szima Gábor üzletembertől, aki bár a futballcsapat élén sikert sikerre halmozva történelmet írt 19 éves regnálása alatt, az utóbbi években egyre kevesebbet áldozott a klubra, a pénzhiány és a rossz játékospolitika pedig NB I-es búcsúhoz vezetett. A városnak kötelessége segíteni a klubot abban, hogy újra erőssé válhasson – érvelt a váltás mellett Papp László polgármester a kiesés után. December 18-án, pénteken végre bejelentették: papíron is változott a DVSC tulajdonosi szerkezete.

Szima Gábor tündöklése és bukása a Loki élén

A pénznyerő automaták működtetéséből és játéktermek üzemeltetéséből meggazdagodott üzletember sokáig a pénzhiánnyal és egyéb gondokkal terhelt magyar labdarúgásban az egyetlen kiszámíthatóan, biztos anyagi háttérrel működő profi futballklubot irányította. A sikerek idején a város apraja-nagyja ünnepelte, ódákat zengett róla a helyi és az országos sajtó, annak ellenére is, hogy a sok sorsot tönkre tévő nyerőautomaták és rulett-termek üzemeltetőihez nem éppen a legnemesebb hivatást társította az egyszeri polgár.

A DVSC dicsőséglistája a Szima-éra alatt

  • Magyar bajnok (7): 2004–2005, 2005–2006, 2006–2007, 2008–2009, 2009–2010, 2011–2012, 2013–2014
  • Magyar Kupa-győztes (6): 1998–1999, 2000–2001, 2007–2008, 2009–2010, 2011–2012, 2012–2013
  • Szuperkupa-.győztes (5): 2005, 2006, 2007, 2009, 2010
  • Bajnokok Ligája-főtáblás (1): 2009-2010
  • Európa Liga-főtáblás (1): 2010-2011

A DVSC akkor kezdett hanyatlásba, amikor az Orbán-kormány előbb szigorította, majd 2012-ben be is tiltotta a nyerőautomaták és játéktermek üzemeltetését a vendéglátóhelyeken. A lendület még kitartott egy ideig, a Loki 2014-ben, a stadionavató évében még bajnokságot nyert, ám utána már egyre kevésbé tudta felvenni a versenyt a bajnokságban az idő közben megerősödött Ferencváros-Videoton duóval. A debreceni és a nyíregyházi kaszinó vagy nem hozott annyit a konyhára, hogy a futballt szenvedélyesen szerető Szima Gábor a megváltozott körülmények közepette is versenyképessé tegye kedvencét, vagy a hazardírozott, azaz – képletesen szólva – kis lapokkal akart nagyot kaszálni. Nem jött be. A csapat ráadásul az NB I-ből is kiesett, hat évvel azután, hogy stadiont kapott az államtól és hetedszer is magyar bajnok lett. Szima Gábor érdemei a tavaszi kudarc ellenére is felbecsülhetetlenek.

A DVSC mint közösségi klub

A 73 százalékos többségi tulajdonrész 19 év után került vissza az önkormányzathoz, illetve a DVSC Hagyományőrző és Sportfejlesztő Egyesülethez, amely az új debreceni futballmodellt hivatott megteremteni. A Loki – mondhatni, hogy müncheni, barcelonai vagy ferencvárosi mintára – közösségi tulajdonba került, így próbálja megnyerni magának a helyi üzletemberek és befektetők támogatását. Az egyesületet még augusztusban hozta létre a DVSC 41 szurkolója, politikusok, üzletemberek, sportvezetők, illetve a cívisváros korábbi ikonikus sportolói, mégpedig azzal a nemes küldetéssel, hogy egyszerre sikeres és közösségileg is vonzó sportszervezetet alakítsanak ki a cívisvárosban.

„A futball szív- és közüggyé vált Debrecenben, sokan mozdultak meg, jó érezni a támogatást” – fogalmazott az egyesület alapításának másnapján Papp László polgármester.

Az alakuló ülésen a tagok Kósa Lajos országgyűlési képviselőt, Debrecen korábbi polgármesterét választották elnökké. Elnökségi tag lett Pajna Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke, Bács Zoltán egyetemi kancellár, Becsky István önkormányzati képviselő (a DVSE elnöke, a DEAC kosárlabda-szakosztályának vezetője), Dombi Tibor, a DVSC korábbi közönségkedvenc labdarúgója, jelenlegi pályaedzője, Tóth Rózsa, a volt kiváló debreceni kézilabdázó és Kotosman Zoltán üzletember. Most az általuk vezetett egyesület szerezte meg a piros-fehér labdarúgócsapatot versenyeztető DVSC Futball Zrt. többségi tulajdonát.

Kósa Lajos a pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy egy szép korszak zárult le, megköszönte Szima Gábornak és a többi támogatónak a hozzájárulását a történelmi sikerekhez. Jóslata szerint az új korszak is vérmes reményekre jogosít bennünket.

„Játsszunk még a Barcelonával a Nagyerdei Stadionban!”

- fűzte bele viccesen régi vágyát Kósa, hozzátéve, hogy előbb az NB I-be kell visszajuttatni a csapatot, amire az őszi idény után komoly esély mutatkozik. A politikus-klubelnök elmondta, az egyesület nyílt, várhatóan januárban összeül a taggyűlés, amely dönt arról, hogy milyen formában csatlakozhatnak a szurkolók is klubtagnak.

Kósa Lajos 20 ezer tagra számít, lelki szemei előtt egy mozgalom kialakulását látja Debrecenben.

Papp László felidézte, a város közgyűlése októberben áldását adta a DVSC sorsának rendezésére, az önkormányzat megőrizte a tulajdonrészét, a tulajdonosi jogok átvétele de jure is megtörtént mostanra. Az egyesület megalakulását követően egy komoly összefogás jött létre, jegyezte meg a polgármester, hangsúlyozva azt, hogy a DVSC közösségi tulajdonba került. Papp László értékelése szerint a csapat ősszel teljesítette a várakozásokkal, hiszen 8-9 pontos előnyel vezet a nagy riválisokkal szemben.

Szabó Péter, a DVSC Futball Zrt. igazgatótanácsának elnöke örömtelinek nevezte, hogy jogilag is lezárult az átadás-átvétel. Mélyről indultunk, az út elején járunk, de minden történt már pozitív irányban – emelte ki Szabó Péter, aki kötelező feladatként határozta meg a feljutást, a tavaszi idényt pedig az NB I-re való felkészülésnek tekinti.

A Cívishír érdeklődésére Kósa Lajos elmondta a DVSC egyesület és az önkormányzat mindegy 230 millió forintért jutott hozzá a többségi tulajdonrészhez, de ugyanennyiért Szima Gábor megvásárolta a DVSC Futball Zrt-nek a kaszinóiban lévő érdekeltségeit, így „mindenki jól járt”. Kósa ehhez hozzátette, hogy a megállapodás feltételeként Szima Gábor vállalta a Loki további szponzorálását.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
Klasszikus rangadót vív a DVSC: jön az Újpest Debrecenbe!
A Lokinak már nem szabad pontokat hullajtania.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.