Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Operációs mikroszkópon is gyakorolhatnak a debreceni fogorvoshallgatók

| 2020. 11. 30. | 15:14:00
Az alapozó általános orvosi ismereteket, preklinikai és klinikai, illetve szakmaspecifikus tárgyakat nagy tapasztalattal és tudással rendelkező oktatóktól sajátíthatják el a hallgatók.
Operációs mikroszkópon is gyakorolhatnak a debreceni fogorvoshallgatók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Kara (FOK) a fogorvosképzés keretében minőségi, gyakorlatorientált, a mai rohamosan fejlődő, a digitális világ technológiáit is folyamatosan követő és biztosító képzést nyújt hallgatóinak. A FOK 10 féléves osztatlan képzés keretei között várja mindazon magyar és külföldi diákokat, akik fogorvosok szeretnének lenni. Az elmúlt évtizedek folyamatos bővítéseinek, fejlesztéseinek köszönhetően a kar infrastruktúrája mindenben megfelel a mai, XXI. századi elvárásoknak.

Az oktatást és betegellátást szolgáló jelenlegi épületegyüttesben csaknem 70 kezelőegység, 2 százfős előadóterem, több kisebb szemináriumi terem, valamint 1 különleges CAD/CAM oktatóterem is megtalálható.

– Idén ősszel fejeződött be a Fogtechnikai Tanlabor, valamint a preklinikai tanulmányok színhelyéül szolgáló Fantom- és Gyakorló Termek korszerűsítése és bővítése. A csaknem 700 magyar és külföldi hallgató modern, ergonómikus, a legújabb oktatási módszereket segítő (Dental Teacher) programmal felszerelt, felső kategóriás gyakorlóteremben sajátíthatja el a fogászati kezelési technikákat, a két utolsó év betegellátási gyakorlatai előtt – hangsúlyozta Bágyi Kinga, a FOK dékánja.

A kari vezető kifejtette: a képzés harmadévtől kifejezetten gyakorlatorientált, kiscsoportos foglalkozások keretében ismerkedhetnek meg a hallgatók a legújabb diagnosztikus, terápiás eszközökkel és anyagokkal, melyeket ki is próbálhatnak. Az alapozó általános orvosi ismereteket, preklinikai és klinikai, illetve szakmaspecifikus tárgyakat nagy tapasztalattal és tudással rendelkező, a szakma iránt elkötelezett oktatóktól sajátíthatják el a hallgatók. – A kar a Fogorvosi Szolgálattal karöltve biztosítja a betegellátáshoz szorosan köthető modern eszközöket és azok gyakorlatban történő alkalmazásának megismerését. Rendelkezésre áll például két operációs mikroszkóp, melynek segítségével magas színvonalon, speciális tudást és gyakorlatot igénylő nehéz eseteket is képesek vagyunk megoldani – emelte ki a dékán, aki maga is rendelkezik ezzel az újnak mondható endodoncia szakképesítéssel. Az eszközpark részét képezik még: CBCT, oral scan, CAD/CAM, számítógépes tervezőprogramok, valamint a hozzá illeszthető marógépek és 3D nyomtatók. 
Ezek segítségével valósággá válhat egy teljesen új és még precízebb technológiával elkészített fogpótlás.

A hallgatók öt év alatt az elmélet mellett komoly gyakorlati tapasztalatokra is szert tesznek, képessé válnak az önálló munkavégzésre. Az itt kiadott diplomát nemcsak Európában, hanem a világ számos országában elfogadják. Azt is megtudtuk, hogy a FOK hallgatói bekapcsolódhatnak a tudományos életbe a kar európai színvonalú, modern Kutató Laborjának köszönhetően diákkörösként, majd később a végzés után az országban egyedülálló önálló Fogorvosdoktori Iskola posztdoktori programjainak keretein belül. – Friss diplomásaink a doktori képzéseinken kívül választhatják a posztgraduális képzés valamelyik szakképzési programját, de akár azonnal munkát vállalhatnak, és önállóan dolgozhatnak az állami-, vagy akár a magánszektorban, néhányan pedig külföldön találják meg számításaikat – jegyezte meg a dékán. Hozzátette: a jövőben angol és magyar nyelven elérhető digitális fogászati tervező (odontotechnológus) alapképzést indítanak. Az ezt befejezők képesek lesznek a legkorszerűbb digitális technológiák alkalmazásával elősegíteni a fogorvosok és a fogtechnikusok munkáját.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.