Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszavazták a debreceni hitelfelvételt

| 2020. 08. 27. | 12:45:00
A vírushelyzet miatt a Kölcsey Központba költözött a közgyűlés.
Megszavazták a debreceni hitelfelvételt
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megszavazta a debreceni közgyűlés augusztus 27-i ülésén azt, hogy a koronavírus-járvány következtében kieső, elcsúszó (adó)bevételek miatt 1,4 milliárd forint hitelt vegyen fel az önkormányzat. Mint arról már írtunk, és amit Papp László polgármester a közgyűlésen is hangsúlyozott, a hitelfelvétel célja a beruházások folyamatosságának finanszírozása.

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen) módosító javaslata – ennek lényegét előző napi cikkünkben olvashatják – nem nyert többséget. A képviselő felszólalásában azt kérte, Papp László mielőbb hívja össze a közgyűlési pártok képviselőit, és konszenzusos alapon, közös felelősséget vállalva határozzanak az elhalasztható beruházásokról, így csökkentve a városi költségvetés kiadási oldalát és megelőzve az adósságfelvételt. 

Madarasi István (MSZP) a tervezett hitel összegét elenyészőnek tartja költégvetés nagyságához képest, a problémát ő sokkal inkább abban látja, hogy a kormány magatartása bizonytalanságot szül az önkormányzatok életében. 

Papp László azzal ütötte le Gondoláék javaslatát, hogy rosszul ítélik meg a helyzetet, hiszen a költségvetés átvilágítása már megtörtént, ahol csak lehet, döntöttek a kiadások mérsékléséről. A városvezető hangsúlyozta, a járvány 5,5 milliárd forintos lyukat ütött az egyébként 160 milliárd forint főösszegű 2020-as debreceni büdzsén, ebből 4,1 milliárd forintot „megfogtak” költségátcsoportosításokkal. – A költségvetést folyamatos kontroll alatt tartjuk, különben fenntarthatatlanná válna. Ez szakmai, és nem politikai kérdés – szögezte le.

Papp László megvédte a kormányt, mondván, az önkormányzatoktól elvont pénzt hatékonyan fordították a munkahelyek megőrzésére, Debrecenben például mindössze 1 százalékot emelkedett a munkanélküliségi ráta. Megjegyezte, elképzelhetetlennek tartja az ország újbóli „bezárását”, mert az nagyobb válságot okoz, mint maga a koronavírus.

Papp Viktor, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a hitelfelvétel kapcsán kiemelte, az önkormányzat senkit sem küldött el a bevételek kiesése miatt.

Gondola Zsolt Zoárd szerint a Fidesz-KDNP frakció és az ellenzék nem azonos módon méri fel a járványhelyzettel járó gazdasági veszélyeket, hiányolva az előterjesztésből a költségcsökkentési intézkedések konkrétumait. Egy piros filccel most is tudnék kihúzni bizonyos tételeket – jegyezte meg.

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.