Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Speciális műszerrel vizsgálják a diákok szemét Debrecenben

| 2020. 06. 30. | 17:15:00
Megújult 13 iskolaorvosi rendelő.
Speciális műszerrel vizsgálják a diákok szemét Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Új, 2 millió forintból vásárolt látásvizsgáló készüléket mutattak be a Szoboszlói Úti Általános Iskolában június 30-án, az eszközzel bővítik a gyerekeknél elvégzendő látásvizsgálatokat.

Széles Diána

A készülék abban is segít, hogy egy-egy tanuló esetében szemüvegre van szükség vagy más lencsére.

– Minden iskolában próbáljuk rendbe tenni az iskolaorvosi és védőnői rendelőket, ezért 13 helyen megújult a bútorzat. Így a gyerekeket nem egy rideg környezet fogadja – mondta Széles Diána a sajtóeseményen. Az alpolgármester elmondta, szeretnének figyelni a fiatalokra, így rendszeresen felmérik, mire van szükség. Ha kell, új eszközöket vásárolnak, bővítik a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) programjait. A látásvizsgáló készülék bemutatásakor elhangzott, a gépet a Debrecenben tanuló diákokat érintő szűrések alkalmával használják majd.

A cívisvárosi, a maga nemében országosan egyedülálló egészségügyi szűrőprogramról többször írtunk korábban.

Papp Csaba

Papp Csaba, a DAEFI igazgatója emlékeztetett, intézményük egy évvel ezelőtt alakult meg a Debreceni Egyetem Klinikai Központján belül. Hat, egymástól független területen működnek: a védőnői központ és az anyatejgyűjtő állomás a védőnői rendszert látja el, az iskola-óvoda egészségügyi központhoz pedig az iskolás korúak ellátása (6-18 év) tartozik. Emellett az iskolafogászati központban nem csak szűréseket végeznek, hiszen Debrecen az ország egyetlen olyan városa, ahol ingyenes szakellátást biztosítanak, beleértve a fogszabályozást is. Papp Csaba kiemelte, Debrecenben 1 alatt van a rossz fogak aránya a gyerekek körében. A DAEFI-hez tartozik még az ügyeleti központ és az egészségfejlesztési iroda is. – Fontos, hogy a gyerekek úgy éljék meg az orvosi vizsgálatokat, mint egy kirándulást. Ha jó élményeket fog társítani az egészségügy áldásos tevékenységéhez, akkor kialakul benne az a kép, hogy az egészség jó dolog – fogalmazott Papp Csaba.

Magyarországon a törvény által előírt kötelezettség a szemészeti vizsgálaton a visus vizsgálat és a színlátási képesség. Ezt Debrecenben rég kibővítették egy térlátási vizsgálattal.

Az adatok összesítésekor kiderült, a 8. osztályos tanulók 35 százalékának, 602 gyereknek van látásproblémája, ebből a frissen felfedezett – azaz két év alatt elromlott látás – 92 fő.
– A gyerekek 30 százaléka nem lát jól, így a szemészeti klinika vezetőivel egyeztetve olyan készüléket vásároltunk, ami a szülőknek egyértelműen bizonyítja, ha baj van - mondta az igazgató. Hozzátette, a géppel automata vizsgálatot végeznek, így a szülők biztos képet kapnak arról, hogy gyermeküknek szemüvegre, netán erősebb lencsére van szükségük. Nagy gond, hogy ugyan bemérik a gyerek szemét és jelzik is a problémát – mutatott rá –, de nincs mindenkinek módja szemüveget vásárolni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mentő is érkezett a berettyóújfalui balesethez
Mentő is érkezett a berettyóújfalui balesethez
A Földesi utcában ütközött össze két jármű.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.