Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megújulnak a Debreceni Egyetem köznevelési intézményei

| 2020. 05. 29. | 17:00:00
Bővítenek, festenek, korszerűsítenek az iskolákban, óvodákban és a bölcsődében.
Megújulnak a Debreceni Egyetem köznevelési intézményei
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Javában zajlanak a felújítási és korszerűsítési munkák a Debreceni Egyetem köznevelési intézményeiben. A járványhelyzet miatt kiürült iskolákban és óvodákban hamarabb kezdődött meg a felkészülés a következő tanévre. A DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumában egy hároméves fejlesztés utolsó üteme indult el a kényszerű szünet alatt, így a kollégium épületének tetőtérbeépítéséhez már március közepén hozzá láttak a szakemberek.

– A kollégium energetikai fejlesztése és a belső terek felújítása után most a tetőtérben új hálótermeket alakítunk ki. A következő tanévtől így már 155 diák számára tudunk ellátást biztosítani. Az eddigi 6 fős hálókban ezután négyen laknak majd. A szeptemberre befejeződő fejlesztés után a XXI. század elvárásainak is megfelelő kollégiumba várjuk hallgatóinkat. A tetőtér-beépítés 195 millió forintos költségét a Debreceni Egyetem saját költségvetéséből finanszírozza – tájékoztatta az hirek.unideb.hu-t Filep Miklós, a DE Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumának igazgatója.

A következő tanévre megújul a pallagi iskola testnevelő terme, valamint a gépudvar is. A korszerűsítés mintegy 3 millió forintos költségét az intézmény felújítási kerete biztosítja.

Hamarabb kezdődtek meg a nyári karbantartási és javítási munkálatok a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolájában is. – A Kossuth utcai intézményben informatikai eszközök cseréje mellett több tanterem is teljesen megújul, és új borítást kap a tornaterem padlója. A Csengő utcai iskolában is korszerűsítik a tornatermet; a helyiség szellőztetését az ablakszárnyak motoros működtetésével oldják meg. A „T”, a „D” és a „H” épületekben javítják az ablakokat és ajtókat, valamint az alagsorban munkaállomásokat alakítanak ki. Az Arany János téri épületben az északi szárny mosdóinak és a déli szárny fűtésrendszerének korszerűsítésével egy már néhány éve tartó épülettechnikai felújítás fejeződik be, mely során a mosdók többségét felújították és az épület teljes fűtésrendszere is megújult – sorolta Futóné Monori Edit. A DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskola igazgatója kiemelte: a már megkezdődett munkák nem akadályozzák az iskolai ügyelet ellátását. A szülők kéréseknek megfelelően a tanuló elhelyezése megoldott a három feladatellátási helyen.

A Debreceni Egyetem idén mintegy 231 millió forintot költ a Kossuth Gyakorló nyári karbantartási és felújítási munkákáira.

Az egyetem két óvodájában már befejeződtek a munkálatok. Megújult környezetben várják vissza a kicsiket a hosszú kényszerszünet után. A debreceni intézményben a leendő kiscsoportosok szobáit, a mosdókat és a dajkák öltözőit újították fel. A DE hajdúböszörményi óvodájában pályázati forrásból kezdtek neki az udvar átalakításnak. – A gyerekek már birtokba is vették a kizöldült udvart. A talajrendezés, füvesítés, bokrok és fák ültetése után kicseréltük a biztonsági gumi felületeket, magaságyásokat alakítottunk ki, és megújultak a kerti játszóházak is – mondta Balogh Beáta, a DE Gyakorló Óvoda vezetője.

Az intézmény kerítésének cseréje az egyetem központi költségvetésének finanszírozásával valósult meg. Három csoportszobát újítottak fel, foglalkoztató sarkot alakítottak ki az ADHD-s gyerekeknek, továbbá modernizálták a konyhát is. A Debreceni Egyetem Bölcsődéjének korszerűsítése csak július végén kezdődhet meg. A járványügyi veszélyhelyzet alatt az intézmény végig működött, ügyeleti rendben. – A tisztasági festésen túl idén megújulnak a csoportszobákhoz tartozó mosdók és zuhanyzók is. Az átalakításokkal sokkal könnyebbé válik a legkisebb gyermekek mosdatása, fürdetése. Terveink szerint a korszerűsítési és karbantartási munkák a rendelkezésre álló két hét alatt, augusztus 6-ra befejeződnek – mondta Szarvas Éva bölcsődevezető.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Balesetek, fakidőlés: nem unatkoztak a hajdú-bihari tűzoltók
Balesetek, fakidőlés: nem unatkoztak a hajdú-bihari tűzoltók
A vármegye számos pontján be kellett avatkozniuk.
Hirdetés
Hirdetés
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Konyhakéssel szúrta le élettársát egy mikepércsi nő
Három és fél év börtönbüntetést kért rá az ügyészség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb akciótervet indít a magyar kormány
A kisvállalkozásokat segítenék.
Több épületet is korszerűsítenek Görbeházán
Hajdúdorogi cég végzi a munkákat.
Vidéki cukrászdák pályázhatnak támogatásra
Minimális adminisztrációt ígér a turisztikai ügynökség.
Élelmiszerárak: megszűnt a kötelező akciózás, de az Árfigyelő marad
Hamarosan kiderül, hogy milyen hatása lesz ennek az élelmiszerárakra.
Apple-botrány: azonnali kártalanításra szólított fel az MNB
A pénzforgalmi szolgáltatók vélhetően számos esetben nem megfelelően kezelték a panaszokat - írják.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Élet a vadonban? Munka az erdőben?!
Egyre nagyobb az igény a munkaerőre.
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
Több száz hajdúsági diák építi karrierjét LEGO-val
A FIRST LEGO League iskolai programban résztvevő több mint 400 gyereknek nemcsak a robotprogramozó és -építő tudása, de a problémamegoldó és csapatmunka képességeik is jelentősen fejlődtek.
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A Richter alapítványának százmilliós támogatásából Hajdú-Biharba is jutott
A természettudományos oktatási infrastruktúrát fejleszthetik.