Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenben sem tömnek fogat a járvány végéig

| 2020. 04. 18. | 11:37:00
Csak sürgős eseteket látnak el az állami fogorvosok és a magánszolgáltatók is.
Debrecenben sem tömnek fogat a járvány végéig
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ március 17-től visszavonásig határozatban tiltja meg a nem sürgős fogászati beavatkozások elvégzését a fogászati szakellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatók számára. Ennek értelmében mind az állami, mind pedig a magán fogorvosok tevékenységi köre – tekintettel a járványügyi helyzetre – erősen korlátozott. Hogy ez mit jelent a gyakorlatban, arról a Debreceni Egyetemet kérdeztük.

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Fogorvosi Szolgálata telefonos időpont-egyeztetés után hétköznapokon 8 óra és 15 óra 30 perc között látja el a betegeket.

Időpontot 8 és 14 óra között a 06/52 411-717/54902 vagy 06/52 255-992 telefonszámon lehet kérni. A szolgálat kizárólag sürgősségi eseteket lát el. Ezek közé tartoznak a fogak friss baleseti sérülései, a fogból kiinduló gyulladások kezelése, a nyelést vagy a légzést akadályozó idegentest eltávolítása, az állkapocs-ficam és törés ellátása, valamint a szájüregi vérzés csillapítása. A fogászati sürgősségi ellátás kategóriájába nem tartoznak bele a fog- és szájbetegek alapellátás körébe tartozó vizsgálata, kezelése és gondozása (pl.: kiesett tömés, félbe maradt szájüregi rehabilitáció), a fogászati szűrővizsgálatok végzése, a góckutatás vagy a terhesek fogászati gondozása.

A fogmegtartó kezelések az úgynevezett páraképződéssel járó kezelések közé tartoznak. Ezek elvégzése mind a szakszemélyzet, mind a betegek számára fokozott fertőzésveszéllyel járnak.

Ezért csak azon kivételes esetekben végeznek ilyen beavatkozást a szakemberek, ha a páciens általános betegségei nem teszik lehetővé a fog eltávolítását, csakis szigorú protokoll mellett, előszűrést követően, védőruhában, a Fogorvosi Szolgálat erre elkülönített helyiségében. A jelenlegi járványügyi helyzetben a gyógyszeres kezelést vagy a foghúzást, mint terápiás beavatkozást kell előnyben részesíteni az orvosoknak. Az alapellátás mellett jelenleg is biztosított a progresszivitási szinteknek és három regionális (Hajdú-Bihar megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye), valamint a tíz országos egyetemi szintű szakellátáshoz tartozó akut esetek ellátása.

Bizonyítottan COVID-19 beteg ellátása nem történt és nem is történik a DE KK Fogorvosi Szolgálat rendszerében. A szakemberek az ellátási szinteknek és protokolloknak megfelelő védőfelszereléssel és fertőtlenítőszerrel el vannak látva.   

A Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet (DAEFI) a felnőtt fogászati szakellátást a Debrecen, Rákóczi utca 7. szám alatti rendelőben, szerződött partnerrel látja el. A Fórumdentál Fogászat által működtetett parodontológiai szakellátás szünetel, csak sürgősségi eseteket látnak el. A szájsebészeti ellátás hétfő, szerda, péntek 7 óra 30 perctől 13 óra 30 percig, továbbá kedden és csütörtökön 14-20 óráig vehető igénybe. Hétvégén és munkaszüneti napokon ugyanitt kérhetnek fogászati segítséget 7 óra 30 perctől 13 óra 30 percig. A felnőtt fogászati ellátás és ügyelet esetében érdemes időpontot egyeztetni a 06/30 448-8077 telefonszámon. A felnőtt fogászati alapellátási rendelő csak beutalójával kereshető fel.

A DAEFI a gyerekek akut ellátását a Debrecen, Bethlen utca 40. szám alatti rendelőben, hétfőtől péntekig 8-18 óráig biztosítja. Elindulás előtt a 06/52 410-466 vagy 06/52 416-261 telefonszámokon érdemes egyeztetni a szakorvossal. A kötelező iskolafogászati szűrés szünetel. A gyermekek esetében is csak az akut esetek ellátására van lehetőség. A szakembereknek tilos a fogtömés, a fogkő gépi eltávolítása, illetve bármely forgóeszköz használatát igénylő beavatkozás. A DAEFI szakemberei védőruhában, védőfelszerelésben végzik munkájukat, előszűrik a beérkező betegeket. A gyermekek és kísérőik védőfelszerelést kapnak és kézfertőtlenítést is végeznek. A felnőtt fogászati ellátásban a szerződött partner biztosítja a védőfelszerelést, valamint a fertőtlenítőszereket.

Mi van a magánszolgáltatókkal?

Ha nem az állami ellátórendszert szeretnénk igénybe venni, akkor azt tapasztalhatjuk, hogy a debreceni magánegészségügyi ellátás a járvány miatt szinte teljes egészében leállt. A március 17-i rendeletben foglaltak szerint a magánorvosok is csak sürgős eseteket láthatnak el, ezért a már folyamatban lévő kezelési sorozatokat felfüggesztették, az előjegyzéseket törölték, más rendelők pedig saját és betegeik egészségének megőrzése érdekében úgy döntöttek, bezárnak. Ennek oka, hogy a számos beavatkozás során használatos, nagy fordulatszámon működő eszköz egy olyan levegő-víz permetet képez, amely tele lehet sokféle kórokozóval – így természetesen baktériumokkal és vírusokkal is. Ez egy láthatatlan "köd", ami nagyon lassan ülepszik le, így nemcsak a kezelőhelyiségben lévőt fertőzhetné meg, hanem az utána következő pácienseket is.

Fogarasi Renáta

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Újabb utca aszfaltozásával folytatódik az útépítés Bárándon
Az olcsóbb konstrukció további útépítéseket tesz lehetővé.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés