Hirdetés

Többet költene képalkotásra, védőoltásra és idősotthonokra a debreceni baloldal

Cívishír

2020.02.12. 12:16

Többet költene képalkotásra, védőoltásra és idősotthonokra a debreceni baloldal
Madarasi István és Varga Zoltán (Fotó: Cívishír)

Félmilliárd forintos költségvetési átcsoportosítást sürgetnek.

Hirdetés

Szakmailag alátámasztott, ugyanakkor rideg és embertelen Debrecen városának 2020-ra tervezett költségvetése, amely a lakosság közérzetének javítása helyett elsősorban a gazdaságfejlesztésre koncentrál – minősítette a büdzsétervezetet február 12-i sajtótájékoztatóján Madarasi István (MSZP) és Varga Zoltán (DK).

Az önkormányzat közgyűlése február 13-án határoz Debrecen ez évi 160,9 milliárd forint mérlegfőösszegű költségvetés-tervezetének előterjesztéséről. Ehhez a két párt olyan módosító indítványt terjesztő elő csütörtökön – mondták –, amely három új elem mentén változtatna a számokon. Így szeretnék, ha:

  • minden debreceni csecsemő számára ingyenessé tennék az agyhártyagyulladást okozó meningococcus B elleni, fejenként körülbelül 100 ezer forint értékű vakcinát. Ennek fedezetére 180 millió forintot kellene átcsoportosítani
  • a Pallagi úti és a Thomas Mann utcai idősotthonok felújítására, korszerűsítésére az előirányzott több tízmilliós nagyságrendű összegeket 80 és 40 millió forinttal emelnék meg
  • 200 millió forintot különítenének el arra, hogy minden debreceni lakos számára 10 napon belül elkészítsék és kiértékeljék a képalkotó diagnoszikai felvételeket

Madarasi István kifogásolta, hogy „jelenleg minden a gazdaságfejlesztésnek van alárendelve”, miközben koncepciótlannak nevezte a városi úthálózati fejlesztését. Szerinte nem egy esetben a városvezetés azért darabolja több szakaszra az útépítéseket, évekre elhúzva egy-egy fejlesztést, hogy aztán minél többször beszélhesenek róla. A költségvetés bevételi lehetőségeiben benne van, hogy jobban kifejezhessük a városlakók megbecsülését, mi ezzel szembesítenénk a közgyűlést – fűzte hozzá.

Varga Zoltán úgy fogalmazott, egy költségvetés akkor jó, ha a közjót, a debreceniek életét, boldogulását, jövőjét szolgálja. A politikus szerint azonban a 2020-as debreceni büdzsétervezet nem ad választ olyan kérdésekre, amelyek a debreceniek mindennapjait jobbá, szebbé, egészségesebbé tenné.

Az oltások kapcsán Varga Zoltán kérdésünkre úgy felelt, a születések száma 1800-1900 évente, vagyis ilyen nagyságrendű vakcina beszerzésére gondoltak éves szinten. A képalkotó diagnosztikára vonatkozó elképzelésük kapcsán kifejtette, az említett kétszáz millióból akár gépbeszerzés (MR, CT) és szakemberek bérfinanszírozása is megvalósulhatna. De igazából azt szeretnék, ha Papp László polgármester vagy Kósa Lajos országgyűlési képviselő ki tudná lobbizni, hogy erről a kormány gondoskodjon. Olyan hathatósan, ahogy szerinte a budapesti ellenzéki főpolgármester, Karácsony Gergely elérte a kormánynál a fővárosi kórházakat erősítő kétmilliárdos gépbeszerzést.

Varga Zoltán február 17-én teszi le országgyűlési képviselői esküjét az Országgyűlés előtt. A DK politikusa azt mondta a Cívishírnek, hogy tervei szerint – igaz, immár parlamenti képviselőként –, de a jövőben látogatni kívánja a debreceni közgyűléseket.

RaL

MSZPDebrecenMadarasi IstvánDKVarga Zoltánköltségvetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés