Hirdetés

Küszöbön az új hajdúnánási sportcsarnok átadása

Cívishír

2020.01.17. 11:52

Küszöbön az új hajdúnánási sportcsarnok átadása
Már edzéseket is tartanak az új csarnokban (Fotó: Hajdúnánási Sportklub)

Az önkormányzatnál úgy tervezik, a bevételek fedezik majd az évi 30 milliós üzemeltetés költségét.

Hirdetés

A tervek szerint január utolsó hétvégéjén nagyszabású kézilabda gála keretében átadják a hajdúnánási Hódos Imre Sport- és rendezvénycsarnokot, amely decemberben megkapta a használatbavételi engedélyt, és már edzéseket, testnevelés órákat is tartanak az 550 néző befogadására alkalmas létesítményben.

Ismert, hogy a csarnok építtetője a Hajdúnánási Sportklub, a beruházás 970 millió forintba került tao, állami és önkormányzati forrásból – a város nagyságrendileg 150 millió forinttal járult hozzá. A 2018 nyarán történt alapkőletételt követően két ütemben készültek el a munkával, bőven a 2020. június 30-i határidő előtt (igaz, menet közben határidőmódosítás is történt).

A város képviselő-testülete decemberben határozott a Hunyadi utcai csarnok üzemeltetésének részleteiről (arról, hogy a létesítményt az önkormányzat fogja működtetni, már 2017-ben döntöttek). Így a város havi 1 millió forintot plusz áfa bérleti díjat fizet a Hódosért a tulajdonos Hajdúnánási Sportklubnak, vállalja a rezsi, a takarítás, a karbantartás, az őrzés költségét. Ezért cserébe kiadhatja a csarnokot sportkluboknak, a Hajdúböszörményi Tankerületi Központnak (testnevelési órákra), valamit lakossági szabadidős célokra. Az önkormányzatnál úgy számolnak, a kiadásaik és a bevételek gyakorlatilag kiegyenlítik egymást. Ez az összeg évi bruttó mintegy 30 millió forint. Ide tartozik, hogy a Hajdúnánási Sportklub garanciát vállalt havi 50 óra helyiségbérlésére, valamint a kizárólagosan használt helyiségek után is bérleti díjat fizet (a tulajdonos tehát bérli a helyet az üzemeltetőtől).

Szintén már a beruházás elindításakor határozatba foglalták, hogy a csarnokot az önkormányzat az üzembe helyezést követően 15 évvel térítésmentesen átveszi a Hajdúnánási Sportklubtól.

– Ez a fejlesztés kiemelt fontosságú a város sport- és közösségi életében. Olyan perspektívát nyit a hajdúnánási fiatalok számára, különösen a kézilabdázásban, mely eredményeként akár a jövő tehetségei is kikerülhetnek innen. A városban eddig nem voltak biztosítva a mindennapos testnevelés órák feltételei, a csarnok erre is teret kínál. Így például a 2000-es évek elején megépült Óvoda utcai általános iskola nem kapott tornatermet, azonban erre törvény kötelezte – mondta a Cívishírnek Harsányi Zsolt, az önkormányzat sajtóreferense. Hozzátette: a helyi sportegyesületek számára hosszú évek óta problémát jelent a meglévő fedett csarnokok (mint a Somorjai) korlátozottsága, emiatt csak a környező településeken tudnak csak edzéseket tartani. 

A névadó, Hódos Imre, 1928-ban született Hajdúnánáson. A kálmánházi elemi iskola után a nánási Református Gimnáziumba iratkozott be, de 1942-ben a család – az édesapja ekkor már nem élt – Debrecen költözött. Hódos a cívisvárosban ismerkedett meg a birkózással, majd az 1952-es helsinki olimpián kötöttfogásban aranyérmet nyert. Éveken át a DVSC sportolója volt, tiszteletére vette fel a nevet a debreceni sportcsarnok is, amely ma elsősorban a női kézilabdázás szentélye.

RaL

kézilabdaHajdúnánásDebrecenönkormányzatsportcsarnokHajdú-Bihar megye

Szóljon hozzá!

Hirdetés