Debrecennek igenis vannak borai. Nem is akármilyenek!
A Debrecen város bora címet most először egy teljes borkínálatban, hét kategóriában ítélték oda, a díjazottak egy évig lesznek a város borai. Mint Kovács Pál borszakíró elmondta, a borok bírálatát a Debreceni Borozó szakmai folyóirat szerkesztősége szervezte és bonyolította le. Hozzátette: a borászokból és borszakírókból álló bizottság többfordulós versenyben
összesen 181 pincészet 380 borát kóstolva választotta ki azt a 20 borászatot, amelyek indulhattak a Debrecen város bora címért.
Az utolsó körös decemberi bírálaton ezekből választotta ki a Fiáth Attila és Kosárka József nemzetközi borakadémikusok által vezetett grémium Debrecen idei borait klasszikus fehér és vörös, rozé, prémium fehér és vörös, pezsgő és édes fehér kategóriában.
Debrecen város bora az idén fehér klasszikus kategóriában Szőke Mátyás és Zoltán 2018-as Mátrai Rajnai Rizlingje, vörös klasszikus kategóriában a Mészáros Borház 2017-es Szekszárdi Cabernet Franc classic-ja, rozé kategóriában a Takler Borbirtok 2019-es Szekszárdi Pinot noir Roséja, fehér prémium kategóriában Szőke Mátyás és Zoltán 2018-as Mátrai Paskomi Chardonnay-ja, vörös prémium kategóriában a Koch Borház VinArt Pincészetének 2017-es Villányi Franc-ja, desszertbor kategóriában a Holdvölgy Pincészet 2008-as Intuition No1. Zéta édes szamorodnija, pezsgő kategóriában pedig a Gróf Dégenfeld Szőlőbirtok 2016-os Tokaji Furmint Pezsgő Extra Brut-je lett.
Papp László polgármester felidézte, hogy 2015-ben újították fel a régi hagyományt, hogy az egyébként borvidékkel nem rendelkező Debrecennek ismét legyenek borai. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a borkultúra nem idegen Debrecen városától, hiszen az Érmellék évszázadokon át a város szőlőskertje volt, és a harmadik legjelentősebb fehérboros vidéknek számított Tokaj és a Balaton-felvidék után. Hozzátette, hogy Debrecen évről évre több ezer szőlővesszővel járul hozzá új ültetvények telepítéséhez az Érmelléken.