Hirdetés

Úttörő Diótörő Debrecenben

civishir.hu

2019.12.12. 14:52

Úttörő Diótörő Debrecenben

Jótékony előadással készül az oDEon-ZeneTheatrum a Főnix Csarnokban.

Hirdetés

A Diótörő sajátos, modern változatával a beteg és a hátrányos helyzetű gyermekeket támogatják. A jótékonysági rendezvényt beharangozó sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy az oDEon-ZeneTheatrum december 17-én látható első önálló műsorára máris óriási az érdeklődés.

– Az elnevezésben nem véletlen a DE kiemelés, hiszen a színházi társulat immár 20 éve Debreceni Egyetemre támaszkodva működik. Idén egy 360 fős saját színháztermet is kaptak az egyetem területén. – mondta Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja. Mint mondta,

a Diótörő 2.0-ban egyetemi hallgatók, valamint közép- és általános iskolások is szerepelnek.

Az előadásnak jótékony célja is van: több mint ezer hátrányos helyzetű és krónikus beteg gyermek kapott meghívást.

– Megyeszerte 1700 gyermek él nevelőcsaládoknál vagy gyermekotthonokban. Őket nemcsak nevelni kell, hanem élményekkel is gazdagítani. A ZeneTheatrum többször befogadta ezeket a gyermekeket a Lovardában tartott előadásokra, de az új együttműködésnek köszönhetően a Főnix csarnokban még nagyobb létszámban lehetünk jelen – tette hozzá Erdei Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Gyermekvédelmi Igazgatóság és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat igazgatója.

Az előadást nemcsak a hátrányos helyzetű, hanem a klinikán kezelt gyermekek is ingyenesen tekinthetik meg. Őket Veres Gábor képviselte a sajtótájékoztatón. A Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója szerint a krónikus beteg gyermekeknek életre szóló élmény több heti kezelés után kiszakadni a kórházi közegből, és egy ilyen darabot látni. Ez nagyban elősegítheti a gyógyulásukat is.

– Maga a darab is gyermekközpontú, hiszen egy családról szól. Emellett azért kapta a Diótörő 2.0 elnevezést, mert a fiatalabb korosztályhoz közel álló, digitális világba kalauzolja a nézőket – mondta Végh Veronika, az oDEon prodiukciós vezetője. Elmondása szerint

az eredeti műben szereplő Egérkirály itt egy számítógépes vírus lesz, valamint a díszletek között világító bútorok, LED-falak és a high-tech világról szóló berendezések is előkerülnek.

Mégis, a musical formában előadott darab üzenete a karácsony és az összetartozás fontosságára hívja fel a figyelmet. Hiszen ha évekkel később nem is fognak emlékezni a történetre, arra igen, hogy mit éreztek közben.

Végh Veronika végül bejelentette, hogy az est díszvendége Bodrogi Gyula lesz. A színész egy dalt is el fog énekelni a gyermekeknek és az érdeklődő közönségnek.

Hajnal László

DiótörőVégh VeronikaoDEon

Szóljon hozzá!

Hirdetés