Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pár tipp, hogy ne a tűzoltókkal karácsonyozzunk

| 2019. 12. 23. | 20:52:00
A legtöbb tüzet gyertyákkal és mécsesekkel okozzuk.
Pár tipp, hogy ne a tűzoltókkal karácsonyozzunk
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Idén decemberben átlagosan kétnaponta meghalt valaki lakástűzben, naponta füstmérgezést szenvedett egy ember, és minden nap közel 30 lakásban keletkezett tűz. Nem kell nagy tűz a tragédiához, egy halálos füstmérgezéshez elég egy tűzhelyen felejtett lábas, amiben elfüstölt az étel – tudatta a katasztrófavédelem.

Íme, néhány tipp, hogy ne karácsonyozzunk a tűzoltókkal:

  • A legtöbb tüzet gyertyákkal és mécsesekkel okozzuk. Idén már 20 adventi koszorú okozott kisebb-nagyobb lakástüzet. Ha nincs a gyertya alatt tűzálló alátét, amint csonkig ég a gyertya, lángolni fog a melegben jól kiszáradt koszorú is. Inkább ne is gyújtsuk meg a gyertyákat, ha nincs alattuk alátét. 
  • Az adventi koszorút ne tegyük éghető anyagok mellé, mert a gyertyáról a láng át fog terjedni.
  • Ha kimegyünk a szobából, fújjuk el a gyertyát, hiszen teljesen feleslegesen ég, ha úgysem látjuk.
  • Ne használjunk silány, piacon, aluljáróban vásárolt fényfüzért. 
  • Ha a fényfüzér vezetéke, vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, ne használjuk, mert csak idő kérdése, hogy mikor okoz tüzet.
  • Éjszakára húzzuk ki a fényfüzért a konnektorból.
  • Ne tegyünk a karácsonyfára gyertyát és csillagszórót, mert a fűtött lakásban kiszáradt gyantás fenyő nagyon könnyen meggyullad ezektől.
  • A karácsonyfát tegyük másfél méter távolságra a fűtéstől, izzóktól. Minden évben azért ég ki egy-egy lakás, mert a karácsonyfát a kandalló, vagy más fűtőeszköz közelébe teszik. Némelyik lámpa izzója is annyira fel tud forrósodni, hogy meggyullad tőle a fa, ezektől is tegyük távolabb.
  • A tüzelőt is tegyük távol a kazántól, kályhától, kandallótól, mert ezek hőjétől, vagy a kipattanó szikrától is lángba borulhat az otthonunk.
  • Ne tegyünk „rossz” fát a tűzre! Ha valaki fával fűt, ne fűtsön festett, lakkozott, rétegelt fával, mert mérgező gázok keletkeznek, illetve a korom és kátrány tönkreteszi a kéményt. A kémény belső falára lerakódott korom és kátrány az egyik befűtésnél meg fog gyulladni, ha pedig ég a kémény, másodpercek kérdése és a tető is égni fog. Ha valaki csak két hétig fűt szeméttel, annyi korom rakódik le a kéményében, mint egy teljes fűtési szezonban, ha fával fűtött volna.
  • Az elektromos kütyüket: mobiltöltőt, kávéfőzőt, hajszárítót, hajvasalót ne hagyjuk éjjel-nappal bedugva, mert ezek felelősek az elektromos tüzekért.
  • Az elektromos gépek tüzét soha ne oltsuk vízzel, csak miután kihúztuk őket a konnektorból, vagy lekapcsoltuk a biztosítékot. ABC porral oltóval és ABF habbal oltó tűzoltó készülékkel biztonságosan megfékezhető egy elektromos tűz. Egy 2 kilogrammos porral oltó, vagy 2 literes habbal oltó az egyik leghasznosabb tárgy a fa alatt.
  • A szépkorúak, gyerkőcök számára nehéz lehet egy 2 kilogrammos tűzoltó készülék használata. Kapható olyan tűzoltó szpré, amit ők is könnyen elbírnak. 
  • A karácsonyi menü elkészítése közben egyszerre több főzőlapon és a sütőben is készülnek a finomságok. Egyik-másik néha több időt tölt el a tűzhelyen, mint ahogy azt a recept javasolja. Azért, hogy biztosan ne feledkezzünk meg a készülő ételről, állítsuk be a telefonunkon az időzítőt. 
  • Ha a rántott halszelet készítése közben tűzhelyen felejtettük az olajat, vagy a zsírt és az meggyulladt, ne oltsuk el vízzel, mert mindent meggyújt maga körül. Tegyük rá a fedőt és kapcsoljuk ki a tűzhelyet. 
  • Ha a sütőben gyullad meg az étel, egyszerűen kapcsoljuk ki a sütőt. Várjuk meg, amíg elalszik a tűz, majd néhány perc után óvatosan nyissuk ki a sütőt és edényfogóval vigyük ki szabad levegőre az odaégett ételt.
  • A tüzet a legkönnyebb még keletkezésekor megfékezni. A fentiek miatt életmentő kiegészítő otthonra egy füstérzékelő. Ez az eszköz a tűz keletkezésének elején jelez, amikor még tűzoltók nélkül mi magunk el tudjuk oltani a kezdődő tüzet.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
Madridi tenisztorna: Marozsán Fábián búcsúzott
A második fordulóban sorsdöntő volt.
Hirdetés
Hirdetés
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
Több fejlesztést is átadtak Magyarhomorogon
A település mintegy 53 millió forintot nyert.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
KSH: nőtt a munkanélküliségi ráta
A munkakeresés átlagos időtartama 8,9 hónap volt.
Állásbörze és felnőttképzési expó: több száz munkahelyet kínálnak
Április 26-án zárásig mintegy 30 cég és képzőhely várja a Fórum –1. szintjén az érdeklődőket.
Környezeti szennyezés miatt javasolt óvintézkedést a hajdúnánási polgármester
Aggodalomra okot adó minták a városhoz tartozó Tedejen.
A debreceni ellenzék is megszavazta az új lakásprogramot
Helyi egyedi védelem alatt álló építmények felújítását is segíteni az önkormányzat.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.