Hirdetés

Nem írnának ki közszolgáltatói pályázatot a debreceni tömegközlekedésre

Cívishír

2019.12.09. 15:58

Nem írnának ki közszolgáltatói pályázatot a debreceni tömegközlekedésre
Az autóbuszos közszolgáltatást a Cívisbusz, vagyis a DKV és az Inter Tan-Ker konzorciuma végzi (Fotó: Cívisbusz)

Az uniós jogszabályok más lehetőséget is felkínálnak, derül ki egy előterjesztésből.

Hirdetés

Pályáztatás helyett közvetlen odaítélés útján bízná meg a debreceni önkormányzat a DKV Zrt-t az autóbuszos és a kötött pályás (villamos, troli) személyszállítási közszolgáltatás ellátásával.

Papp László polgármester erről szóló előterjesztése december 12-én kerül a városi közgyűlés elé. Mint a dokumentumban olvasható, az Európai Parlament és az Európai Tanács vonatkozó rendeletei lehetőséget adnak erre a települési önkormányzatoknak azzal a feltétellel, ha „belső szolgáltatót” kívánnak megbízni a feladattal, és az csak az illetékes helyi hatóság területén végzi a közszolgáltatást (vagyis csak Debrecen közigazgatási területén).

Az autóbuszos személyszállítás esetében 2021. július 1-től 2031. június 30-ig szólna a megbízás, a kötött pályásnál a 2022. január 1-től 2036. december 31-ig terjedő időszakra (utóbbinál erre szintén lehetőséget adnak a jogszabályok). 

Debrecenben jelenleg a DKV és a Cívisbusz Konzorcium (a DKV és az Inter Tan-Ker Zrt.) végzi e közszolgáltatást. A kötött pályás közlekedés esetében két villamos vonalon 28 villamossal, valamint három trolivonalon 25 trolibusszal (a közszolgáltatási szerződés 2005 januárjától 2021 végéig él). Az autóbuszos közszolgáltatás a Cívisbusz Konzorciumé, amit összesen 129 járművel biztosítanak 2009 júliusától 2021. június végéig.

Mivel a Cívisbusz Konzorcium a tevékenységet az Inter Tanker által rendelkezésére bocsátott magas komfortfokozatú autóbuszokkal végzi, a szerződés közelgő lejárta miatt dönteni kell a közszolgáltató kiválasztásáról.

Az előterjesztésben az olvasható, hogy a kötött pályás szolgáltatás esetében a DKV önállóan el tudja látni a feladatot, a buszok esetében pedig flottamenedzsment szerződést kötne házon belüli cégén, a Cívisbusz Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-n keresztül a járműállomány beszerzése érdekében.

Ehhez az önkormányzatnak legalább 1 évvel korábban meg kell tennie a szükséges intézkedéseket, ehhez is szükséges a közgyűlés minősített többségű támogatása.

RaL

DKVközgyűlésDebrecenPapp LászlótömegközlekedésInter Tan-Ker

Szóljon hozzá!

Hirdetés