Emléktáblát avattak a debreceni aneszteziológus tiszteletére

unideb.hu

2019.12.09. 11:26

Emléktáblát avattak a debreceni aneszteziológus tiszteletére

Aranyosi János nevéhez fűződik az első pacemaker beültetése.

Hirdetés

Családtagok, egykori kollégák és tanítványok emlékeztek meg a Debreceni Egyetem Szívsebészeti Klinikáján a 85 évvel ezelőtt született szakemberre december 6-án. Aranyosi János a magyar altatóorvoslás meghatározó személyisége volt az egykori DOTE Tüdőgyógyászati és II. Sebészeti Klinikán, valamint a Kenézy Kórházban is maradandó szakmai és eszmei hagyatékot teremtett. Úttörő szerepe volt a korszerű aneszteziológia és intenzív terápia hazai meghonosításában, a szívsebészeti anesztézia fejlesztésében.

Nevéhez fűződik az első pacemaker beültetése és az első nyitott szívműtét Debrecenben.

Páll Dénes, a DE Klinikai Központ konzervatív szakmákért felelős alelnöke szerint Aranyosi János mindig hitt, remélt, örült és szeretett. Hitt a gyógyításban, abban, hogy a hagyományos hippokratészi értékek erősödni fognak. Mint mondta, a szakember szeretetet adott és kapott.

Szerafin Tamás, a Szívsebészeti Klinika igazgatója beszédében kiemelte: Aranyosi János szakmai sikerekben gazdag életpályája során az egyik legnagyobb érdem, hogy megteremtette Debrecenben a modern szívsebészeti anesztéziát. Több mint 30 évet dolgozott a régi Auguszta falai között, ezért megtiszteltetés, hogy a domborműves emléktábla a régi épület falán kapott helyet.

Juha Richárd Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotását Páll Dénes és Fülesdi Béla professzorok, Szerafin Tamás egyetemi docens, valamint Seres Judit, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház ápolási igazgatója leplezte le.

– A szívsebészeti anesztézia művelőinek tevékenységét mind a mai napig áthatja az a szellemiség, amit Aranyosi Tanár úr megteremtett és hátrahagyott – mondta Fülesdi Béla.
A DEKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika igazgatója felidézte, hogy Aranyos János 1987-től 1999-ben történt nyugdíjazásáig a Kenézy Kórház Intenzív és Anaeszteziológiai Osztályának osztályvezető főorvosaként dolgozott, ahol előremutató kezelési módszereket vezetett be. Irányításával egy európai szinten teljesítő multidiszciplináris intenzív osztály alakult ki. Az emléktábla-avatón beszédet mondott Péterffy Árpád emeritus professzor, a Szívsebészeti Klinika egykori igazgatója is, aki személyes emlékeit idézte fel az ünneplő közönségnek.

Aranyosi János 85 éve született és idén van halálának 5. évfordulója.
Debreceni EgyetememléktáblaAranyosi János

Szóljon hozzá!

Hirdetés