Hirdetés

Com'ON Debrecen – megint valami újba kezdene a város

Cívishír

2019.12.08. 11:24

Com'ON Debrecen – megint valami újba kezdene a város
Cél a kreatív-kulturális szektor megerősítése (Fotó: D2023 / Facebook)

A cél egy kreatívabb Debrecen. Kísérletező kedvű projekthez kérnek pénzt az EU-tól.

Hirdetés

Mintegy 1,5 milliárd forintot költene Debrecen uniós és saját forrásból helyi kulturális és kreatív ökoszisztéma (rendszermodell) kialakítására, erősítésére.

Az Európai Bizottságnak van olyan programja, amely ezt a célt is szolgálja (Urban Innovative Actions), innen remél pénzt a város. Ezért a december 12-i közgyűlésen szavaznak a támogatási kérelemről. A Debrecen által kimunkált projekt költsége bruttó 4,53 millió euró, a pályázat sikere esetén a városnak „csak” 907 eurót kellene állni a jövő évi költségvetés terhére, a többit biztosítaná az EU.

Az Európai Bizottság programja a fenntartható városfejlesztésre vonatkozó új megoldások felismerését célozza. Az EU egyik legfontosabb szerve az egymással összefüggű kihívásokra (kultúra és kulturális örökség, levegőtisztaság, helyi gazdaságfejlesztés, demográfiai kihívások) adandó, kísérletező kedvű kezdeményeseknek ad erőforrást.

Debrecen a kihívások közül a kultúra és kulturális örökség témakörében dolgozott ki összetett koncepciót, melynek sok elemével már a kulturális fővárosi pályázatban is találkozhattak az érdeklődők. Később, a vesztes pályázat hozadékaként a város megalkotta átfogó kulturális stratégiáját a 2030-ig terjedő időszakra, ennek központi eleme a kulturális-kreatív szféra újfajta, a fiatalok felőli megközelítése.

A 3 év alatt megvalósítandó Com'ON Debrecen fő célja a kulturális-kreatív ökoszisztéma építése, erősítése, most a teljesség igény enélkül néhány felvetés a program vezérgondolatai közül:

  • a cívis mentalitás definiálása a 21. században, a befelé forduló, motiválatlan kultúrafogyasztó szemlélet átalakítása
  • kreatív-kulturális szektor megerősítése, a fiatalok Debrecenben tartása megfelelő élet- és munkakörülmények kínálatával
  • kulturális, kreatív ipari vállalkozások, művészi életpályák mentorálása, támogatása
  • a társadalmi modernizáció támogatása szemléletformáló programokkal, a mindennapi digitális technológia, applikációk használatának elfogadtatása, lépésről lépésre történő bevezetése
  • a tócóskerti hőközpont átépítése, zenei inkubációs konténerek létrehozása, a Sesztina Galéria kreatív-kulturális csomóponttá alakítása (többfunkciós közösségi tér képzésre, fejlesztésre, tanácsadásra, kisebb közösségi eseményekre)  

RaL

közgyűlésDebrecenönkormányzatEurópa Kulturális Fővárosakultúrakreatív

Szóljon hozzá!

Hirdetés