Hirdetés

A debreceni és hortobágyi óvodásokhoz csónakon érkezett a Mikulás

MTI

2019.12.06. 19:15

A debreceni és hortobágyi óvodásokhoz csónakon érkezett a Mikulás
(Fotó: Hortobágyi Halgazdaság, archív)

A gyerekek megkóstolták a haltepertőt is.

Hirdetés

Végéhez közeledik a téli lehalászás a Hortobágyi Halgazdaság tavaiban, a halak nagy része már a telelő medencékben van – jelezte a cég vezérigazgatója december 6-án, a gazdaság látvány-lehalászással egybekötött Mikulás-napi ünnepségén Hortobágy-Elepen. Simon Károly elmondta: a 2 800 hektár vízfelületű gazdaság Magyarország legnagyobb, Európa egyik legnagyobb pontytermelő halászata.

Az évi 1 500 tonna hal 8 százaléka ponty, 10-15 százaléka busa és amur, 5 százalék pedig ragadozó: harcsa, csuka és süllő.

A halmennyiség 60 százalékát december értékesítik mintaboltjaikban és a nagy áruházláncokban: jelenleg naponta több tíz tonna halat szállítanak az üzletekbe, de a karácsonyt megelőző héten ez a mennyiség eléri majd a napi száz tonnát – közölte a vezérigazgató, megjegyezve, 50-50 százalékban élőhalként, illetve feldogozott állapotban kerülnek a halak a boltokba. Hozzátette: az 1 500 tonna hal 15 százalékát főként Romániába exportálják, de kisebb mennyiségben jut hortobágyi hal Lengyelországba is.

Simon Károly az MTI érdeklődésére elmondta: 121 dolgozójuk van, a tavalyi árbevételük 1,2 milliárd forint volt, idén ennél valamivel többet várnak. Az egy főre eső évi magyarországi halfogyasztás 4-5 évvel ezelőtt 4,5 kilogramm volt, jelenleg 6-6,5 kilogramm, amit tovább szeretnének növelni. Utóbbi érdekében népszerűsítik negyedik éve a kisgyerekek körében is a halászatot és a halfogyasztást: pénteken hortobágyi és debreceni óvodásokhoz és kisiskolásokhoz csónakon érkezett meg a Mikulás az elepi tavon.

A kicsik ezután megnézték a lehalászást, de nemcsak a halakkal, hanem a belőlük készült ételekkel is megismerkedhettek: a halastó partján felállított sátorban halászlevet, haltepertőt, halfasírtot kóstolhattak a gyerekek.

Szóljon hozzá!

Hirdetés