Hirdetés

A debreceni DK helyi korrupciós szálakról beszél

Cívishír

2019.12.11. 11:34

A debreceni DK helyi korrupciós szálakról beszél
Varga Zoltánéknak kérdései vannak (Fotó: Cívishír)

Varga Zoltánék tudni szeretnék, hogy a DEBKÖZ milyen kapcsolatban áll a debreceni önkormányzattal és cégeivel. 

Hirdetés

Szolnok mellett Debrecenben is több beruházásban közreműködött a „Boldog-ügy” kapcsán elhíresült Debköz Kft., mely munkatársa, K. Ferenc jelenleg is előzetes letartóztatásban van egy nemrég indult korrupciós büntetőeljárás miatt.

Varga Zoltán (DK) önkormányzati képviselő december 11-i sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a cég érintett lehet abban a 2017-es „botrányos közbeszerzésben”, mely során a Debreceni Egyetem 13 millió forinttal drágábban vásárolt takarítógépeket a DEBKÖZ bevonásával. – Kiderült, hogy a DEBKÖZ egyebek mellett a Debreceni Hulladék Kft. és a megyei könyvtár közbeszerzéseinél is legyeskedett, mi több, 2019 második negyedévében a debreceni önkormányzat számára is nyújtott (?) szaktanácsadást 16,5 millió forint értékben. Úgy sejtjük, hogy mindez csak a jéghegy csúcsa, nem kizárt, hogy Debrecen is érintett lehet a most kirobbant csalássorozatban. Ezért több kérdést is felteszünk Papp László polgármesternek a december 12-i közgyűlésen, s kérést is megfogalmazunk – mondta a politikus a Vaszkó Imrével (DK) és Madarasi Istvánnal (MSZP) közös sajtótájékoztatóján. 

Ezek:

  • Megfelel-e a valóságnak, hogy a DEBKÖZ Kft. közreműködött a főpályaudvar többször sikertelenül zárult közbeszerzésében, továbbá a Latinovits Színházzal összefüggő ilyen eljárásokban?
  • A polgármester tájékoztassa a közvéleményt arról, hogy 2014-től napjainkig az önkormányzat és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt., valamint annak tagvállalatai jogviszonyban álltak-e a DEBKÖZ-zel, ha pedig igen, kik, mikor, milyen céllal, mekkora összegben kötöttek szerződést?

Varga Zoltán hozzátette, a Szolnok megyébe vezető büntetőeljárás rávilágít arra, hogy „a Fidesz közpénzlenyúlási innovációja vélhetően felülről irányított, a szálak a legfelsőbb vezetésig nyúlnak, üzemszerű, szervezett működést feltételeznek, és behálózzák az egész országot, így Debrecent is”. Mint fogalmazott, a DEBKÖZ tulajdonosa, vezetője a helyi közélet ismert szereplője, aki a gyanú szerint a kamu közbeszerzések lepapírozását volt hivatott elvégezni.

Az Indexnek K. Ferenccel összefüggésben a Fővárosi Törvényszék úgy nyilatkozott, hogy a Budai Központi Kerületi Bíróság november 29-én egy hónapra elrendelte a férfi letartóztatását. A megalapozott gyanú szerint több Terület- és Településfejlesztési Operatív Programmal kapcsolatos pályázatnál mint önálló intézkedésre jogosult személy az előre megbeszéltek szerint kötelességét megszegve irányítottan, a verseny kiiktatásával folytatott le közbeszerzési eljárásokat.

A DEBKÖZ a megyében is hasított

A Cívishír úgy tudja, K. Ferenc és cége több tucatnyi hajdú-bihari közbeszerzést intézett, köztük nem egy be is dőlt.

A balmazújvárosi férfi cégét 2015-ben alapították, az eredmények onnantól kezdve meredeken íveltek felfele: míg 2015-ben 15 millió forintos árbevételt realizáltak, 2016-ban már 61 millió forintot. Az aranykorszak a következő évtől következik: 2017-ben megháromszorozták az előző évi árbevételt (186 millió forint), míg tavaly 297 millió forint árbevétel mellett 139 millió forint volt az adózott ereménye a kft-nek. K. Ferenc mellett a debreceni illetőségű T. Csaba is jegyzi a céget, de információink szerint előbbi a zászlóvivő a társaságban.

K. Ferenc cége bonyolított le gyakorlatilag minden balmazújvárosi közbeszerzést, így a csúfosan megbukott újvárosi uszoda projektjét is. De a DEBKÖZ intézte a Petőfi térre megálmodott intermodális központ közbeszerzését is. A Közbeszerzési Értesítő szerint a társaság több mint 80 közbeszerzésben volt érdekelt!

RaL

FideszDebrecenMadarasi IstvánkorrupcióVarga ZoltánPapp LászlóVaszkó Imre

Szóljon hozzá!

Hirdetés