Regensburgból érkezett előadást tartani a foniátria neves kutatója

unideb.hu

2019.11.26. 10:58

Regensburgból érkezett előadást tartani a foniátria neves kutatója
Hacki Tamás (Fotó: unideb.hu)

Debrecenben és Hajdúböszörményben is beszélgethettek vele az érdeklődők.

Hirdetés

Hacki Tamás, a Regensburgi Egyetem fül-orr-gégész professzora, a foniátria neves kutatója, az 1962-es Ki mit tud? győztese tartott vendégelőadást november 22-én a Debreceni Egyetemen. A szakemberrel egy logopédiai kutató és oktató hálózat létrehozásáról is egyeztetett Szilvássy Zoltán rektor.

– A hangképzés már mint füttyvirtuózt is érdekelt, talán azért lettem fül-orr-gégész, hiszen a zenéhez, a fütyüléshez kapcsolódó funkciók ezek a fül-orr-gégészet felé vittek. Később a fütyüléssel kapcsolatos ismereteim rendkívüli módon segítettek a hangképzés megértésében. A fütyülés kicsit hasonlít az énektechnikához, olyan értelemben, hogy a légzést, az artikulációs szerveket hasonlóképpen használom, csak a gégének más funkciója van – magyarázta a professzor.

A foniátria neves szakembere aktív kapcsolatban áll a Debreceni Egyetem Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikájával, jár előadást tartani, és a debreceni szakemberek is gyakori vendégek a fővárosban. Mint mondta, a foniátria nemcsak a hanggal, hanem az artikulációval, a beszéddel és a nyelési problémákkal is foglalkozik. Mindazokkal a funkciózavarokkal, amelyek a szájüreget, a garatot és a gégét érintik, éppen ezért kapcsolódik a fül-orr-gégészethez. – A hangképzés területén óriási a fejlődés, a hangképzési zavarok okait jobban ismerjük, mikroszkopikusan látjuk a gégét, sokkal több elváltozást felfedezünk, de az idegi és hormonális irányítási zavarokban is sok mindent fel tudunk tárni. Az operatív terápiák is változtak, szoktunk végezni gégebénulás esetén hangajakfeltöltést, középre tolást, a hangmagasság változtatását ma már lehet operatív módon befolyásolni. Olyan mikroszkopikusan finom műtéteket hajtunk végre, amiről régebben nem is álmodtunk – részletezte Hacki Tamás.

A professzor számos szerzővel együtt négyéves munka eredményeként alkotta meg a Foniátria és társtudományok című kézikönyvet, amely a tudományterület legújabb eredményeit tartalmazza. A szakkönyvet a Debreceni Egyetem hallgatói is használják.

Szilvássy Zoltán rektor kiemelte: Hacki Tamástól az orvostanhallgatók, a gyógypedagógus-hallgatók és a kollégák is sokat tanulhatnak. Budapesten létrehoztak egy olyan kutató és oktató csapatot, ami Magyarországon egyedülálló. Ennek lenne egy országos hálózata a Debreceni Egyetem részvételével, ami beleillik a Debreceni Egyetem gyógypedagógia oktatásának koncepciójába. Hozzátette: a Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinikán számos jelentős szakmai program indult például a cochleáris implantáció, illetve az agytörzsi implantáció. Utóbbinak a magyarországi fül-orr-gégészeti gyakorlatban csak Debrecenben van hagyománya.

Rezes Szilárd klinikaigazgató elmondta, jelenleg is tart az az egy hónapos szakorvosjelölteknek szervezett szakvizsga-előkészítő tanfolyam, melyre igyekeztek a szakma területeinek legjelentősebb képviselőit meghívni, többek között Hacki Tamást.

– A fül-orr-gégészetnek ez csak egy kis szegmense, azonban rendkívül fontos. A foniátriai kérdéseken belül az egyik  legmeghatározóbb, jelentős szemléletformálással bíró szaktekintélye, Hacki professzor Regensburgból érkezett a rendezvényre – tájékoztatott Rezes Szilárd, hozzátéve az egy hónapos képzés során 16 szakorvosjelölt több mint negyven előadótól 72 előadást hallhat.

Hacki Tamás a Fül-orr-gégészeti és Fej-nyaksebészeti Klinika szakmai továbbképzésének keretében a foniátriáról általánosságban tartott előadást, illetve bemutatta a foniátria új aspektusait, diagnosztikai és terápiás lehetőségeit. Hajdúböszörményben, az egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógiai Karán pedig a hangképzés csecsemőkortól az aggkorig tartó fejlődéséről beszélt a diákoknak.

A Ki mit tud? nyomán megismert Hacki Tamás az orvosi pályát választotta, de a szakma mellett sem távolodott el a zenélésétől, a 80-as években háromezer koncertet adott az együttesével világszerte, Ausztráliától Európán át Japánig.
Debreceni Egyetemfül-orr-gége

Szóljon hozzá!

Hirdetés