Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Így drágul az élet 2020-tól Debrecenben

| 2019. 11. 28. | 15:26:00
Változó díjak az étkeztetésben, a tömegközlekedésben, a temetkezéssel, a parkolással összefüggően. Viszont olcsóbb lesz a várakozás a Klinika mellett.
Így drágul az élet 2020-tól Debrecenben
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Több területen is a díjak emelését támogatta a debreceni közgyűlés november 28-án, hol az infláció mértékével, hol azt meghaladóan. Összefoglaló a lényeges kérdésekben.

  • 2020. január 1-től a kiemelt, az I-es és a II-es parkolási övezetre szóló bérlettel a jelenlegi gyakorlattól eltérően nem vehetők igénybe a mélygarázsok. Csak abban az esetben, ha kiegészítésként – 30 ezer forint éves díj ellenében – a Garázs Plusz bérletet is megváltják.
  • A mélygarázsokban való várakozás díja 2020. január 1-től 400 forint per óra lesz a jelenlegi 320 forint helyett. A mélygarázsbérlet havi díja 15 ezer forint lesz.
  • Megszűnik a kéthónapos és négyhónapos téli bérlet, továbbá a nappali bérlet a Kölcsey Központ mélygarázsában.
  • Szintén januártól változik a napi parkolójegyek díja: amennyiben valaki 4 órát egyben kifizet, úgy aznapra nem kell többet fizetnie. Így a napi parkolójegy ára a kiemelt övezetben 1920 forint, az I-esben 1360 forint, a II-esben 720 forint naponta. A klinikáknál, a Pallagi úton 560 forint lesz, a kedvezményesebb díjszabás elsődlegesen a betegek és kísérőik érdekét szolgálja. Ugyanitt 2 óra várakozásért 200 forintot kell fizetni.
  • Januártól valamennyi közterület-használati díj 5 százalékkal emelkedik.
  • 3,4 százalékkal többet kell fizetni jövőre a temetői szolgáltatásokért a gépjárművel behajtást is beleértve.
  • A DKV, vagyis a tömegközlekedés árai 5,3 százalékkal emelkednek január elsejétől. Egy menetjegy díja 330-ról 350 forintra drágul (járművön vásárolva 450 forint), az arcképes havi kombinált bérletszelvényért 6600 helyett 6800 forintot, a tanuló/nyugdíjas esetében 3800 helyett 4000 forintot kell fizetni.
  • A gyermekétkeztetés intézményi térítési díja egységesen 5,1 százalékkal emelkedik a főzőkonyhával rendelkező Boldogfalva Óvoda kivételével.

[Beillesztett cikk: Átszabja a debreceni parkolási tarifarendszert a Fidesz]

Az ellenzék bőkezűen osztogatná a kedvezményeket

A közgyűlésen az ellenzéki képviselők egy megszólalást leszámítva alapvetően az áremelkedés mérséklése mellett kardoskodtak, míg Papp László polgármester érvelése szerint a bevételkiesések éppen a fejlesztéseket sorodnák veszélybe.

Gondola Zsolt Zoárd (Civil Fórum Debrecen) álláspontja az, hogy „Debrecen gazdaság város, amiből a polgárainak is részesednie kell”, azaz a parkolási díjak esetében 10-30 százalékos csökkentést is elképzelhetőnek tartana. Ezzel összefüggően kérte hatástanulmány készítését és azt, hogy a parkolásért felelős önkormányzati cég, a DV Parking Kft. ismertessen legkésőbb februrában valamiféle jövőképet.

Kőszeghy Ábel (Jobbik) a Klinika melletti, januártól kedvezményes parkolást kiterjesztené a Nagyerdei körút Klinika előtti részére is, miközben szerinte a napi parkolójegy fent taglalt bevezetése kerülendő a kiemelt övezetben (növelni fogja a zsúfoltságot).

Varga Zoltán (DK) és Madarasi Istán (MSZP) a szombati parkolás ingyenessége mellett foglalat állást, és decemberben a két ünnep között sem kérnének pénzt a várakozóktól.

A DV Parking Kft. ügyvezetője, Nyikos István elmondta: a mostani intézkedésektől a cég 15 millió forintos bevételnövekedést vár, miközben a szombati parkolás ingyenesség tétele 100 millió forintot venne ki a kasszából. Ha a két ünnep között nem kellene fizetni, az 2019-ben 11 millió forinttal rövidítené meg a város pénztárcáját.

[Beillesztett cikk: P+R parkolókkal csökkentené a nyomást Debrecen]

Papp László a 10-30 százalékos díjcsökkentésre úgy reagált, hogy egy ilyen lépéssel az újabb parkolóházak kialakítását is el kellene felejteni. – Több igényt meghallgattunk, és beépítettünk a mostani javaslatba, ugyanakkor az önkormányzat és a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. gazdálkodását is szem előtt kell tartanunk. Lépésről lépésre kell haladnunk – indokolta azt, hogy miért ellenzi a nagyarányú díjcsökkentéseket.

A Fidesz-KDNP padsoraiban nem arattak osztatlan sikert az ellenzéki felvetések (középen Komoly Szabolcs)

Alig spórolnánk, ha saját kézbe vennénk

A gyermekétkeztetés drágulása kapcsán elhangzott: a 100 millió forintos bevételnövekedés nem az önkormányzatnál, hanem a szolgáltatónál csapódik le, s a nyersanyagnormák változása indokolja. Arra az ellenzéki felvetésre, hogy Debrecen legközelebb ne feltétlen a mostani szolgáltatóval kössön szerződést, Papp László úgy válaszolt: a 2018-as közbeszerzés során az első alkalommal érvénytelenítették az eljárást a túl magas árajánlatok miatt. Elhangzott továbbá, hogy igen jelentős kockázattal bírna a szolgáltatás biztonságára, ha Debrecen a saját kezébe venné ezt a tevékenységet, ráadásul gyakorlatilag ugyanennyibe kerülne.

[Beillesztett cikk: Ráfizethet Debrecenben, akik nem gondozza a sírt]

Ami a temetői díjakat illeti, az üzemeltető AKSD Kft. ügyvezetője, Kardos Marianna azt mondta, a debreceni árak a magyar nagyvárosi átlaghoz képest közepesek. Ha nem emelnének a díjakon most az infláció mértékével, az számukra mintegy 8 millió forintos bevételkiesést jelente. 

RaL

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Karambol a Bartók Béla úton: egy ember roncsba szorult
Ütközés a debreceni kereszteződésben.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Esővízgyűjtők: 70,4 milliót költenek ötezer tartályra
Eredményes volt a debreceni önkormányzat közbeszerzése.
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.