Hirdetés

Hirdetés

Ha Karácsonynak és Budapestnek nem kell, Debrecen megrendezné az atlétikai világbajnokságot!

Cívishír

2019.11.07. 11:01

Ha Karácsonynak és Budapestnek nem kell, Debrecen megrendezné az atlétikai világbajnokságot!
Papp László (Fotó: Cívishír)

A cívisváros hivatalosan is bejelentkezett.

Hirdetés

Hirdetés

Debrecen bejelentkezett a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésére és a Magyar Innováció Házának megvalósítására, legalábbis ezekről szóló szándéknyilatkozatot fogadott el a debreceni közgyűlés november 7-én Papp László polgármester előterjesztésére.

Mindez nem szerepelt a közgyűlés előzetesen kiadott napirendjei között, amit a városvezető az események gyorsaságával indokolt. Mindkét ügy azzal függ össze, hogy a kormánypárt elveszítette az irányítást Budapesten az októberi önkormányzati választások eredményeként, így a projektek megvalósítása kérdőjelessé vált.

Papp László elmondta: szerdán és még csütörtök reggel is egyeztetett Palkovics László innovációs és technológiai miniszterre arról, hogy „ha Budapest nem kíván élni bizonyos lehetőségekkel, azt Debrecen szívesen megragadja”. A polgármester ezzel arra célzott, hogy Budapest új főpolgármestere és a fővárosi közgyűlés a napokban kinyilvánította, számukra a Magyar Innováció Háza „nem prioritás”. – Debrecen viszont kezelheti prioritásként, hiszen a városban jelenleg is magas innováció- és tudásigényű iparágak erősödése, kialakulása zajlik.

A Magyar Innováció Háza ügyében a képviselők arról fogadtak el határozatot 30 igen, 1 nem és 1 tartózkodás mellett, miszerint a közgyűlésnek szándékában áll a beruházás létrehozása érdekében együttműködni Magyarország kormányával és Debrecenben megfelelő helyszínt biztosít. Egyben felkéri a polgármestert a szükséges tárgyalásokraa és a közgyűlés tájékoztatására. 

A 2023-as atlétikai világbajnokságot szintén elengedheti Budapest. – A közgyűlés fontolja meg a azerepvállalást, hiszen Debrecen az elmúlt két évtizedben több mint ötven sikeres sporteseményt, köztük világ- és európabajnokságokat bonyolított le (így például a 2001-es ifjúsági atlétikai vb-t vagy a 2002-es tornász vb-t). A város szakmailag-szervezetileg felkészült a rendezésre, természetesen egy ilyen horderejű esemény nagyon komoly infrastrukturális fejlesztéseket igényel. A szándéknyilatkozat azt hivatott deklarálni, hogy a közgyűlés nyitott a megvalósításra, a kormánnyal, a nemzetközi és a hazai szövetséggel való együttműködésre. A feltételeket a továbbiakban tisztázni kell, nagyon komoly lehetőséget látok a továbbgyűrűzű hatásokban, mind a közlekedési, mind a szállás-, mind a városi szolgáltatások fejlesztése terén – mutatott rá Papp László. 

Hozzászólásában Varga Zoltán (DK) arról beszélt, hogy a budapesti közgyűlés „nem a Magyar Innnováció Házát utasította el, hanem a Liget szétverését”.

Támogatjuk a szándéknyilatkozatot – tette hozzá –, de a megvalósítás az innováció jegyében történjen, ne abban a szirupos formában, ahogy Budpesten megépült volna. A vb ügyéhez is hozzászólt.

– A rendezés lehetősége vonzó, egy betonkolosszus létrehozása már kevésbé. A szándék nemes és támogatható, de nagyon sok a tisztázandó kérdés. Egy debreceni atlétikai stadionnak akkor van értelme, ha általa a régió sportélete is fellendül. És azt is látnunk kell, hogy segíteni fogja-e egy ilyen beruházás Debrecen gazdaságát vagy hosszan nyügjük majd a fenntartás költségeit. Bele kell látni az apróbetűs részekbe. Ha pedig a kormány létrehozna egy új „fővárost”, mint az a kormánypárti nyilatkozatokból kirajzolódik, debreceniként azt mondon, ám legyen – fogalmazott.

Madarasi István (MSZP) hozzászólásában kijelentette, amikor majd ismeri a projektek megvalósítási feltételrendszerét, s általuk erősödhet Debrecen régióközponti szerepe, akkor támogatni fogja a beruházásokat.

A közgyűlés a 2023-as atlétikai vb debreceni megrendezésnek szándéknyilatkozatát 30 igen és 2 tartózkodás mellett megszavazta.

RaL

atlétikavilágbajnokságközgyűlésDebrecenMadarasi IstvánVarga ZoltánPapp LászlóMagyar Innováció Háza

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.