Először kapta nő a rangos debreceni díjat

unideb.hu

2019.11.26. 16:17

Először kapta nő a rangos debreceni díjat
Valina L. Dawson a Debreceni Egyetemen (Fotó: unideb.hu)

Az amerikai professzor a Debreceni Egyetemen is bemutatta a kutatási eredményeit.

Hirdetés

A Parkinson-kór és a stroke kezelésében jelent előrelépést Valina L. Dawson felfedezése, akinek munkásságát „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” kitüntetéssel ismerte el a Debreceni Egyetem november 26-án, írja az unideb.hu.

Az ideggyógyász professzor az első nő, aki megkapta a rangos díjat.

A 2003-ban alapított tudományos díjat minden évben egy olyan világszerte elismert kutatónak ítélik oda, aki a molekuláris medicina területén kiemelkedőt alkotott és eredményeit a közeljövőben az orvoslásban is hasznosítani lehet.

- A kitüntetés olyan rangos díjjá nőtte ki magát, amit az orvostudományok területén mindenhol komolyan vesznek, ezáltal növeli a Debreceni Egyetem hírnevét és elismertségét

– fogalmazott Csernoch László a díj ünnepélyes átadását megelőző sajtótájékoztatón. Az intézmény tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta, hogy napjainkban az orvostudomány rohamléptekben fejlődik, és ez az a terület, ahol fontos az emberiség szempontjából is jelentős áttöréseket elismerni. A professzor felidézte, hogy a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karának egyetemi tanárai által évente megválasztott eddigi díjazottak között olyan tudósok is voltak, akik később Nobel-díjban részesültek.

A „Debrecen Díj a Molekuláris Orvostudományért” emlékplakettet idén Valina L. Dawson, az amerikai Johns Hopkins Egyetem Ideggyógyászati, Idegtudományi és Élettani Intézeteinek professzora kapta. Papp Zoltán, az Általános Orvostudományi Kar tudományos dékánhelyettese méltatásában úgy fogalmazott: a professzor asszony kutatásai hozzájárulnak a Parkinson-kórban és a súlyos agyi vérellátási zavarok, azaz a stroke kapcsán bekövetkező szöveti változások helyes értelmezéséhez.

Vizsgálatainak eredményeként világosabb kép rajzolódik ki a Parkinson-kórhoz vezető genetikai tényezők és a betegségre jellemző jeltovábbító folyamatok szerepéről. Dawson professzor a stroke-ban és Parkinson-kórban megfigyelhető idegsejtpusztulás részletes mechanizmusát feltárva egy új sejthalálformát azonosított, valamint számos olyan fehérjét, melyek ennek aktív végrehajtói.

Az amerikai tudós elmondta, hogy bizonyos kutatások preklinikai fázisban, mások a klinikai kipróbálás szakaszában vannak. Bízik abban, hogy munkájának eredményeként a jövőben gyógyszeres kezelés segítségével meg tudják majd akadályozni, valamint hatékonyabban gyógyítani az olyan neurológiai betegségeket, mint a Parkinson-kór és a stroke.

A kitüntetett reméli, hogy ez további munkára és versenyre sarkallja a tudományos élet szereplőit. Az emlékplakett átvétele után a díjazott elődáson mutatta be kutatási eredményeit a Debreceni Egyetem Aulájában. 

egészségkitüntetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés