Hirdetés

Bárányhimlős kislány halála: nincs felelős

civishir.hu

2019.11.14. 17:20

Bárányhimlős kislány halála: nincs felelős
Fotók: Magánarchívum (engedéllyel)

A hajdúsámsoni család továbbviszi az ügyet.

Hirdetés

Hirdetés

Már csaknem egy év telt el azóta, hogy elhunyt egy hajdúsámsoni óvodás, miután bárányhimlős lett. A betegségen a kislány már csaknem túl is esett, amikor hirtelen aggasztó tünetek léptek fel: a szokatlan bőrelváltozások miatt a szülei többször is jártak vele orvosnál, azonban a Debreceni Klinikai Központjában – ahova járóbetegként érkezett – 2019. január 13-án hirtelen rosszul lett, elveszítette az eszméletét, és már nem sikerült újraéleszteni.

A tragédia megrázta a helyi közösséget, de az országos közvéleményt is. Az esettel kapcsolatban a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen, szakértők bevonásával indított nyomozást, ami csak a közelmúltban, 9 hónap után, október 25-én zárult le. A nyomozóhatóságtól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy

az eljárást megszüntették, ugyanis a rendelkezésre álló adatok, bizonyítási eszközök alapján nem történt bűncselekmény.

Ugyan két nappal közvetlenül a haláleset után a Gyermekgyógyászati Klinika is belső vizsgálatot folytatott le, felelőst ők sem találtak. A Debreceni Egyetem Klinikai Központjának közlése szerint megállapították, hogy az orvos és a szakdolgozó kollégák a szakma szabályainak megfelelően jártak el, szem előtt tartva a protokollokat, eljárásrendeket.

Vérmérgezés

A boncolási jegyzőkönyvben az áll, Regina halálát heveny keringési összeomlással és véralvadási zavarral kísért vérmérgezés (szepszis) okozta. Testét már pörkösödő bárányhimlős hegek borították, de több helyen bőr alatti kötőszöveti gyulladást is találtak – ennek talaján alakult ki a véralvadási zavar, majd a vérmérgezés. A boncolás során mellhártyagyulladást is észleltek, erre utaló tünetei azonban az édesanya elmondása szerint nem volt Reginának, nem köhögött, nem volt lázas – utólag Mustiné Oláh Nikoletta azt mondja: sajnos, ugyanis a kórház erre alapozva nem kért további vizsgálatokat első megjelenésük alkalmával.

A szülők nem nyugszanak bele a hivatalos iratok fekete szavaiba. Állítják, nem kártérítésre apellálnak, hiszen Reginát már nem adja vissza soha semmi és senki, inkább azt szeretnék, hogy más család életét senki felületes munkavégzése ne tehesse tönkre. Éppen ezért az édesanya fellebbezést nyújtott be a nyomozóhatósághoz, ugyanis az eljárás lezárta előtt nem tekinthetett be a tanúvallomásokba, így számára csak a határozat meghozatala után derült ki, hogy olyan személyek is vallomást tettek, akik – állítja – nem vettek részt a gyermek ellátásában: egyikük csak telefonon konzultált, a másikuk pedig nemhogy nem végzett vizsgálatot Reginán, de jelen sem volt – ezt, mint mondja, a kórházba a kislányt kísérő édesapán kívül egyébként egy másik tanú is megerősíti. A szülők kitartanak amellett, hogy ha a gyermek időben pontos diagnózist és kezelést kap, ma is élne.

Szerkesztőségünk nyomon követi az ügyet.

- BCSH -

Hajdúsámsonbárányhimlő

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.