Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átszabja a debreceni parkolási tarifarendszert a Fidesz

| 2019. 11. 22. | 15:33:00
A Klinikánál két óra parkolás 200 forint lesz, de előre kell fizetni.
Átszabja a debreceni parkolási tarifarendszert a Fidesz
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A debreceni közgyűlés november 28-án, csütörtökön tárgyalja a városi közgyűlés a jövő évi szociális támogatások és közüzemi díjakkal kapcsolatos előterjesztéseket. A fideszes többség javaslatáról Orosz Ibolya Aurélia frakcióvezető-helyettese és Papp Viktor, a Fidesz- frakcióvezetője számolt be pénteken.

2020-ban nő a minimálbér és a garantált bérminimum összege, az előbbi 149 000 forintól 160 920 forintra, utóbbi 195 000 forintról 210 600 forintra. Ennek ismeretében több debreceni szociális juttatás jövedelemhatára emelkedik annak érdekében, hogy minél több rászoruló családnak és fiatalnak tudjunk segíteni

- mondták el a képviselők, akik táblázatba szedve mutatták be  a pontos számokat. a szociális juttatások jövedelemhatára 5-6 ezer forinttal emelkedik.

A tehetséges tanulók támogatása

esetében a hatályos 77 ezer forintos jövedelemhatár 83 ezer forintra nő. Ha a jövedelemfeltételek mellett a tanulmányi eredmény és a versenyeredmény feltétele is teljesül, akkor havi 10 ezer forint adható 10 hónapon keresztül. Ha a versenyeredmény feltétele nincs meg, de az egy főre jutó jövedelem feltételnek, a tanulmányi eredmény feltételének megfelel és rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül és a hátrányos, halmozottan hátrányos helyzetet megállapítják, akkor sem utasítják el a jelentkezőt, de ebben az esetben 5 ezer forint adható 10 hónapon keresztül.

Drágul a közösségi közlekedés

A következő évben átlagosan 5,3 százalékkal emelkedhetnek a DKV díjai. A díjemelés elsődleges oka, hogy a cég jelentős béremelést hajtott és hajt most is végre annak érdekében, hogy elismerje és megbecsülje munkavállalóit. A fideszesek kiemelik: a DKV jegy és bérlet árai ebben az évben nem változtak, sőt elmondható, hogy 2014 és 2019 között mindössze két alkalommal (2017: 2,64%, 2018: 2,41%) emelkedtek.

Így parkolunk 2020-tól!

A Fidesz fralkció azt javasolja a közgyűlésnek, hogy vezessék be a parkolási zónánként meghatározott napijegyet, amely négy óra parkolási díjjal megegyező összegű. Ebben az esetben, ha valaki az automatáknál, vagy mobil parkolással megfizeti 4 óra időtartamra az övezetben érvényes parkolási díjat, az automatikusan napi parkolójegynek minősül.

A Pallagi úti parkolóban ha minimum 2 óra időtartamra vesz jegyet egy autós, akkor az első óra díjából 90 százalék kedvezményt biztosít neki a közszolgáltató, így a 2 óra várakozásért összesen bruttó 200 forintot kell fizetni. Ezt követően minden megkezdett óra után bruttó 180 Ft/óra a díj a rendelet tervezetben foglaltak szerint.

Így például a Pallagi úton található Klinika melletti parkolóban mindössze 560 forintot kell fizetni az egész napra érvényes parkolásért

- emelik ki a fideszesek, akik szerint a kedvezményes napijegy bevezetését követően többet nem kell arra figyelniük, hogy lejár-e a parkolójegyük.

Jön a GARÁZS PLUSZ!

Eddig azok, akik éves bérletet vásároltak, jogosulttá váltak a mélygarázsok használatára is, de gyakran nem maradt számukra parkolóhely. Ezért 2020-ban bevezetjik a GARÁZS PLUSZ bérletet, amely bármely éves parkolóbérlet mellé vásárolható 30 ezer forintért. 2020-ban a mélygarázsokban 320 forintról 400 forintra módosul az óránkénti parkolási díj. A havi mélygarázsbérlet ára 15 ezer forint lesz, a Kölcsey Központ mélygarázsban a kéthónapos és négyhónapos téli bérlet megszűnik.

Közétkeztetés

A köznevelési intézményekben, valamint a személyes gondoskodás keretébe tartozó gyermekjóléti alapellátást és szociális alapszolgáltatást biztosító intézményekben a térítési díjak 5,1 %-os emelése várható. Jövőre például a debreceni óvodákban bruttó 525 forint étkezési térítési díjat kell fizetni a napi háromszori (tízórai, ebéd, uzsonna) étkezésért.

A bölcsődékben és óvodákban továbbra is ingyenes az étkeztetés azon gyerekek számára, akik rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülnek, vagy aki saját maga, illetve testvére tartósan beteg vagy fogyatékos, valamint akit nevelésbe vettek. Ingyenesen étkezhet az a gyermek is, aki olyan családban él, ahol a három, vagy ennél több gyermeket nevelnek a szülők, tehát nagycsaládosoknak minősülnek. Végül az a gyermek, aki olyan családban él, ahol az egy főre eső jövedelem nem éri el a kötelező legkisebb minimálbér nettó összegének 130 százalékát, azaz 2020-ban megközelítőleg a 139.000 forintot, szintén ingyen étkezhet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Mérgező gáz egy nyíradonyi családi házban
Jelzett a szén-monoxid-érzékelő.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés